Elektrolyten voor paarden Wist je dat een paard  bij zware arbeid in een uur tijd zeker 10 liter zweet kan verliezen? Elektrolyten zijn essentieel voor de vochtbalans in het paardenlichaam.

Waarom moet je je paard elektrolyten voeren?

Een paard verliest dagelijks elektrolyten via zweet, urine en mest. Een paard zweet om af te koelen. Goed kunnen zweten is dus belangrijk. Bij warm weer  ( 20 graden of warmer) of zware inspanning kan het elektrolytenverlies zo oplopen dat het bijvoeren van elektrolyten voor paarden nodig is. In ruwvoer zoals hooi , kuil of gras zit bijna geen zout. Maar ook krachtvoer bevat vrijwel geen zout.

Lees hieronder meer over:
Elektrolyten; wat zijn het?
Wat zijn de symptomen van een elektrolytentekort?
Wanneer moet je je paard elektrolyten bijvoeren?

Waarom geen keukenzout voeren aan je paard?
 
Lees snel verder over het belang van elektrolyten voor paarden en hoe je gemakkelijk elektrolyten bij kunt voeren aan je paard.

Elektrolyten voor je paard, wat is het?

Elektrolyten zijn zouten die zorgen voor de vochtbalans in het lichaam. Zonder elektrolyten kan het lichaam van een paard geen water vasthouden. Natrium, kalium, magnesium, calcium en chloor zijn de belangrijkste elektrolyten.

Calcium
Zorgt voor het goed functioneren van de spieren en voor gezonde botten. Bij spiersamentrekkingen en ontspannen van de spieren werkt Calcium samen met Magnesium. Calcium zit niet in LiquiHorse maar is veelal voldoende aanwezig in het rantsoen met kwalitatief goed ruwvoer.

Magnesium
Is niet alleen een bestandsdeel van het beenweefsel maar Magnesium is ook de katalysator voor verschillende enzymen en speelt een rol bij overdracht van prikkels in het zenuwstelsel.  Bij de stofwisseling werkt Magnesium samen met Calcium en Fosfor. Magnesium voor minder prikkels in het zenuwstelsel en is bijvoorbeeld geschikt voor sensibele paarden.

Natrium, Kalium, Chloor
Deze elektrolyten zorgen voor het zuur-base-evenwicht en de waterhuishouding. Daarnaast zorgen ze ook voor de werking van spier- en zenuwweefsel. Deze hebben invloed op prestatie, vruchtbaarheid en eetlust. Er zit in LiquiHorse wel Natrium en chloor maar het is ook raadzaam om een zoutliksteen beschikbaar te stellen en met warme dagen een elektrolytenmix.


Elektrolyten verlies bij een paard

Het zweet van je paard bevat elektrolyten. Als je paard erg zweet verliest het veel elektrolyten. Een deel van de elektrolyten wordt aangevuld vanuit zijn voeding. Bij paarden die veel zweten lukt het niet om voldoende elektrolyten uit de voeding te halen. Op tijd beginnen met bijvoeren is dan verstandig, je voorkomt daarmee tekorten. 


Hoe krijgt een paard elektrolyten tekort?

Als mensen zweten verliezen ze eerst water en daarna elektrolyten. Door het verloren vocht krijgt het lichaam een dorstprikkel. Als een paard zweet verliest hij eerst elektrolyten en daarna pas water. Doordat er, op dat moment, in verhouding veel water in het lichaam aanwezig is krijgt een paard geen dorstprikkel. Een uitgedroogd paard wil dus vaak niet drinken, terwijl dat juist erg van belang is. Bij uitdroging en een tekort aan elektrolyten kunnen de organen van je paard niet goed functioneren. Daarnaast heeft je paard kans op spierverkramping, omdat elektrolyten ook in de zenuw- en spierfunctie een grote rol spelen. Je paard zal duidelijk minder fit zijn en slechter presteren.Het verlies aan elektrolyten veroorzaakt daarnaast vermoeidheid, tying-up en uiteindelijk uitputting.
 
De symptomen van een elektrolytentekort kunnen zijn:
  • Uitdroging
  • Lusteloosheid
  • Verminderde prestaties of uithoudingsvermogen
  • Spierverkramping
  • Donkere urine
  • Doffe vacht
Zie jij deze symptomen bij je paard? Overleg dan met je dierenarts als je paard erg ziek oogt of je de situatie niet vertrouwt. Begin in minder ernstige gevallen meteen met het geven van water met elektrolyten voor paarden. Als je paard niet of nauwelijks drinkt, voer hem dan iets wat je paard graag eet bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid slobber vanwege het hoge vochtgehalte, hierdoor kun je de elektrolyten voor paarden gemakkelijk mengen. Geef je paard niet alleen water, doordat er in verhouding tot elektrolyten veel water in het lichaam aanwezig is zal het water niet direct worden opgenomen in de darmen. Ook zal het lichaam dan via de nieren water met elektrolyten uit gaan scheiden, waardoor de uitdroging nog erger wordt.

 


Wanneer elektrolyten voor paarden bijvoeren

Met name in de disciplines eventing, endurance en samengesteld mennen is het belangrijk om elektrolyten bij te voeren. Maar ook als je dressuur rijdt of actief bent met springen en een flinke buitenrit maakt kan je paard veel zweten. Vooral in de zomer als de temperatuur boven de 20°C komt.
Je paard kan meer dan 10 liter vocht per uur verliezen bij het zweten. Zeker bij deze hoeveelheden is het aanvullen van elektrolyten essentieel voor de gezondheid en het presteren van je paard. Alle LiquiHorse producten bevatten elektrolyten echter bij intensieve arbeid met veel zweten en/of extreem warm weer is het verstandig de pure elektrolyten mix bij de te voeren. Te veel elektrolyten is niet direct aan de orde. Als jij de elektrolyten naast de normale voeding voert bij zware arbeid, veel zweten of extreme temperaturen want een overschot aan elektrolyten wordt gewoon uitgeplast.


Neem gerust contact op als je vragen hebt over elektrolyten of in het algemeen voeren van je paard. Dit kan direct online of via 0504061254


Elektrolyten daags voor arbeid al voeren

Om tekorten aan elektrolyten te voorkomen voordat je paard arbeid verricht is het advies om al enkele dagen voor de arbeid te starten met voeren van elektrolyten. Want ook een lange trailerrit en warm weer kunnen meer zweten tot gevolg hebben. De elektrolyten kun je het beste  verstrekken gemengd met water. Echter de elektrolyten kunnen ook door het voer gemengd worden bijvoorbeeld door luzerne. Het verstrekken van elektrolyten door het water, met name na arbeid, zorgt ervoor dat je paard niet uitdroogt. Natuurlijk verliest je paard dagelijks elektrolyten via mest, urine en zweet. Normaal wordt dit door het rantsoen van het paard weer aangevuld. Heb jij een wedstrijd en is de temperatuur rond de 20 graden of hoger (of zweet je paard snel) voer dan 4 dagen voor de wedstrijd tot en met één dag na de wedstrijd elektrolyten.


Vloeibare elektrolyten voor paarden

Elektrolyten voor paarden moeten bij voorkeur in vloeibare vorm bijgevoerd worden. In opgeloste vorm worden ze namelijk het beste en het snelste opgenomen door het lichaam. Als elektrolyten zonder voldoende water gegeven worden (zoals het poeders of pasta’s), kunnen de zouten te geconcentreerd in de dunne darm komen. De darm zal daardoor vocht uit het lichaam halen en zo de uitdroging verergeren. In vloeibare vorm  zoals in de LiquiHorse Elektrolyten voer je een pony dagelijks 50ml en een paard dagelijks 100ml gemengd door het drinkwater. 


Voorkomen van tekorten, goede basis nodig

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt krijgt een paard onvoldoende mineralen binnen als er het basisrantsoen bestaat uit ruwvoer en/of weidegang en een kleine hoeveelheid krachtvoer. Wil je wel voldoende mineralen en vitaminen verstrekken dan kun je dit doen door meer krachtvoer te geven. Maar door het in de vorm van brok of  muesli te geven wordt het energie, suiker en zetmeel gehalte ook verhoogd en dit kan nadelige gevolgen hebben voor je paard. Beter is om een complete mineralen en vitaminen mix bij te voeren die in de juiste verhouding is. Daarnaast vetrijk voeren voor meer energie omdat dit langdurige energie geeft. 


Keukenzout bijvoeren aan een paard?

Vaak wordt aan paarden keukenzout bijgevoerd. Dit bevat alléén natriumchloride. Het is verstandiger een compleet en uitgebalanceerd product met elektrolyten voor paarden te kiezen. Zo voorkom je scheve verhoudingen tussen de verschillende elektrolyten. LiquiHorse Elektrolyten is een complete elektrolytenmix met alle elektrolyten in de juiste verhouding. Het is vloeibaar en kan zo gemakkelijk door het drinkwater gedoseerd worden. 


Uit ervaringen van onze klantreview blijkt dat hun paarden op de wedstrijd hun water beter drinken als daar LiquiHorse Elektrolyten doorheen gemengd zijn. Een win-win situatie, aangezien goed drinken op (meerdaagse) wedstrijden essentieel is voor goede prestaties en daarnaast de benodigde elektrolyten gemakkelijk gegeven kunnen worden.

 
    13-05-2022 12:05