Overgang van weide naar stal Eind september begint de astronomische herfst. Tijd om alvast rekening te houden met het feit dat je paard minder weidegang heeft of gaat hebben. Je paard loopt minder lang in de wei en staat vaak meer uren op stal. Of misschien heeft jouw paard wel weidegang maar staat er minder gras en dat wat je paard eet heeft een lagere voederwaarde.

Bij een overgang van zomer naar winter krijgen wij elk jaar vragen van paardeneigenaren over: koliek of diarree, slokdarmverstopping, verliezen van bespiering en/of gewicht, stalbenen, weven, luchtzuigen , kribbebijten of boxlopen. 

Dat zijn namelijk problemen die paardeneigenaren kunnen merken vanwege  de overgang van het voer én omdat je paard dan vaak langer  op stal staat, je sneller dingen opvallen. In deze blog meer informatie over het aanpassen van voeren in de wintermaanden en hoe de kans op, de hier bovengenoemde, problemen bij je paard te verminderen.

Verandering voer bij je paard 

Het is zaak dat de overgang van weide naar stal, of gras met minder structuur en voederwaarde, langzaam wordt doorgevoerd zodat het spijsverteringstelsel van je paard eraan kan wennen. Advies is om 3 weken tijd te nemen om het paard aan de overgang te laten wennen. Dit om verstopping en diarree te voorkomen. 

Droge stof gehalte ruwvoer

Gras heeft een droge stof gehalte van 15-20% (85-80% water)  terwijl hooi 80% droge stof (20% water)  bevat. Hooi is minder vochtig dan gras. Hooi bevat veel meer vezels en structuur. Daarom is het belangrijk om je paard in de wei al aan hooi te laten wennen. 

Voeradviseur Jan van Benthem kan je van een gratis, vrijblijvend en op maat, voeradvies voorzien voor uw paard. Stuur je aanvraag direct.

Hooi versus verpakt hooi (voordroog)

Je spreekt van hooi als het een onverpakte baal is. Een in plastic verpakte baal  hooi heet voordroog.  Kuil staat beter bekend als de koeienkuil, die wordt tegenwoordig niet veel meer  aan paarden gevoerd.  Ons advies is om jouw paard onverpakt hooi te geven. Hieronder leggen we uit waarom. 
Het is een technisch verhaal maar we proberen het zo begrijpelijk mogelijk uit te leggen. 

Een plastic hooibaal wordt luchtdicht verpakt. Er start dan een zogenaamd fermentatieproces. Hierdoor worden er (melkzuur)bacteriën actief. De bacteriën gaan suikers omzetten in melkzuur (lactaat), azijnzuur (acetaat) en alcohol (ethanol). Hierdoor verzuurt het pak en dat betekent dat de pH-waarde daalt. Het dalen van de pH-waarde is voor de spijsvertering van een paard niet goed. 

Als de fermentatie niet goed verloopt kunnen de eiwitten omgezet worden naar ammoniak. Uit onderzoek is gebleken dat dit diarree kan veroorzaken. 

Hoe het fermentatieproces verloopt in een in plastic verpakte hooi baal, is afhankelijk van drogestofgehalte van het hooi, suikergehalte(fructaan) en maaitijdstip. Omdat dit fermentatieproces  per baal kan verschillen krijgt je paard bij iedere baal weer een andere samenstelling ruwvoer. Te grote verschillen en wisselingen in ruwvoer leveren spijsverteringsproblemen op bij je paard. Natuurlijk zijn alle pakjes hooi ook niet gelijk in voedingswaarde maar door het fermentatieproces speelt dit bij verpakte balen een grotere rol. 

Kans op verstoppingskoliek

De overgang van weide naar stal zorgt, naast de veranderde structuur en vochtgehalte, meestal voor minder beweging van je paard. Uit Brits onderzoek blijkt dat de darmbeweging gedurende rust veel minder is dan tijdens weidegang. Het is belangrijk dat een  paard, die veel op stal staat, voldoende beweging krijgt.  Ook is beweging heel belangrijk om de kans op  vocht in de onderbenen, rond en onder de kogels van de achterbenen te verkleinen. De zogenaamde stalbenen 

Bij verstoppingskoliek is bewegen 1 van de factoren maar ook (ruw)voer dient over meerdere kleine porties per dag verdeeld te worden.  

De combinatie van droger voer zoals hooi of stro in plaats van vers gras en minder beweging maakt de kans op verstopping in het spijsverteringstelsel groter. Voldoende beweging, langzame verandering van voer en onbeperkte toegang tot water maar ook goed aansluiten met het voer op de behoefte van je paard kunnen de kans op verstoppingskoliek verkleinen. Bij verstoppingskoliek zit er in de meeste gevallen een prop mest in de dikke darm. Kleine porties voeren is niet alleen belangrijk om koliek te voorkomen maar ook om verveling tegen te gaan wat zich kan uitten in weven, luchtzuigen, kribbebijten of boxlopen.

Verbeteren van de spijsvertering bij je paard doe je door;

  • het gebit van je paard regelmatig te laten onderhouden,
  • voer te geven met grove structuur zoals grove luzerne, door speekselvorming verminder je de kans op een maagzweer 
  • ruwvoer van goede kwaliteit en het liefst onverpakt hooi
  • aanvulling van mineralen en vitaminen om vertering te optimaliseren
  • vetrijk voer zoals lijzaadolie toevoegen, geeft wel energie maar bevat geen
  • zetmeel en suiker zoals bij  krachtvoer  
Voedingswaarde van het ruwvoer 

De energiewaarde, het droge stof percentage, eiwitgehalte, mineralen, sporenelementen en vitaminen kunnen per snede gras anders zijn. Hooi en kuil hebben in de wintermaanden een nog groter aandeel in het rantsoen dan in de zomer. Door de kwaliteit van het ruwvoer te laten meten d.m.v. een ruwvoeronderzoek kun je veel beter aansluiten op de behoefte van je paard. Ruwvoer van lage kwaliteit kan ervoor zorgen dat je paard gewicht en of spieren verliest. Lees meer over ruwvoeronderzoek

Paard op gewicht houden (in de winter)

Als je paard structureel ingevallen is in de flanken bij de buik dan valt het af. In de wintermaanden kan dit meer voorkomen. In de praktijk komt dit vaak voor omdat de paarden dan minder gras krijgen en in sommige gevallen ook minder bijvoeding zoals krachtvoer krijgen vanwege het niet of minder actief wedstrijden rijden. Als jouw paard af valt dan kun je het beste kiezen voor vetrijk voer zoals lijnzaadolie. Dit kan een paard goed verteren en hier wordt je paard niet heet of ritselig van, wat ze wel kunnen worden van teveel zetmeel en/of suikers. 

Paard verliest spieren

Verliest je paard spieren in de achterhand tijdens de wintermaanden? Dat is niet raar want er zit minder  biologisch beschikbaar eiwit in het gras en wellicht train je ook iets minder. Om je paard van voldoende eiwitten te voorzien adviseer ik grove luzerne bij te voeren. Luzerne bevat een hoog biologisch beschikbaar eiwit. Luzerne is ook nog eens heel goed voor de speekselvorming bij je paard wat helpt bij het voorkomen van maagzweren. 

Mineralen en vitaminen in winterrantsoen

Naast energie, suikers en droge stof zijn ook mineralen en sporenelementen te onderzoeken in het ruwvoer. In de praktijk bevat ruwvoer structureel te weinig  mineralen . Er wordt in de praktijk minder krachtvoer gevoerd dan op verpakkingen wordt geadviseerd. Hierdoor krijgt je paard structureel te weinig mineralen en vitaminen. Ook als je kwalitatief goed ruwvoer voert haal je de normen van de mineralen en vitaminen niet.  

Geen supplement maar volledige mix

Je kunt een supplement met een enkel mineraal zoals magnesium of een aantal elementen zoals vitamine E en selenium bijvoeren op het moment dat je tekorten ervaart bij je paard. Maar voorkomen is beter dan genezen en helaas zijn tekorten bij je paard vaak pas zichtbaar als dit al enige tijd het geval is. Voer daarom een complete mix met de LiquiHorse producten. De LiquiHorse range bestaat uit een basissamenstelling met daarnaast producten, die van enkele mineralen en/of vitaminen extra bevatten naast de basissamenstelling. Zoals LiquiHorse Fok, LiquiHorse Hoef, LiquiHorse Vacht en LiquiHorse Relax.

Laat je adviseren door voeradviseur Jan van Benthem. Ontvang een, gratis en vrijblijvend, voeradvies op maat zodat jij jouw paard in de juiste balans en verhouding voert. Niet alleen de mineralen en vitaminen maar ook energie en eiwit worden hierin meegenomen. Natuurlijk wordt er bij een advies rekening gehouden met de arbeid die je paard verricht en wat de voermogelijkheden voor jou zijn.

Voertips voor de winterperiode op stal

  • Geef het hooi op de grond. Dit is voor het paard de meest natuurlijke houding. Bij het van de grond eten zakt de onderkaak naar voren waarbij de kiezen perfect op elkaar aansluiten. Hierdoor wordt niet alleen het ruwvoer beter gekauwd waardoor het beter verteerd kan worden maar is er ook minder kans op verstopping. Het is ook ontspannen voor het lijf en zorgt voor een betere bloedsomloop. Door voer op hoogte aan te bieden zorg je ervoor dat spieren aangespannen worden en kan als gevolg hebben dat er nek-, hals- en rugklachten ontstaan bij je paard.
  • Geef je krachtvoer? Verstrek dit in kleine porties gemengd met een flinke scheppen grove luzerne. De luzerne zorgt voor speekselaanmaak en daarmee het verbeteren van de vertering van het voer in de maag. Lees meer over het voeren van luzerne
  • Vergeet de mineralen en vitaminen niet. Voer dit in de juiste verhouding en vorm!
  • Voorkom verveling. Geef kleine porties ruwvoer verdeeld over de dag
  • Zorg altijd voor vers water in de stal van je paard.
  • Krijgt je paard aanzienlijk minder arbeid in de wintermaanden? Pas de energie, eiwit, mineralen en vitaminen hierop aan. Bijvoorbeeld door een andere soort en vorm energie te voeren of te minderen in krachtvoer. Voer dagelijks een LiquiHorse mix zodat je voldoende mineralen en vitaminen geeft aan je paard

 

    17-09-2021 11:54