Foto
Uit onderzoek blijkt dat de meeste paardenhouders niet precies weten wat ze hun paard voeren. Wil jij weten wat je jouw paard voert of hoe je zelf een ruwvoeronderzoek kunt uitvoeren? 

Ruwvoer is de basis van het paardenrantsoen. Door het ruwvoer te laten onderzoeken weet je hoeveel energie, verteerbaar eiwit en mineralen het bevat. Met deze gegevens kun je jouw paard een rantsoen op maat geven.

Ruwvoer: beoordelen van de behoefte paard

LiquiHorse adviseert paardenhouders om 365 dagen per jaar de dagelijkse mineralen en vitaminen behoefte aan het paard te verstrekken. Daarnaast wordt aangeraden om kwalitatief goed ruwvoer te verstrekken, het liefst onbeperkt. 

Een partij ruwvoer wordt vaak op het oog beoordeeld; ruikt het fris en ziet het er goed uit? Stel je voert het door jou goedgekeurde ruwvoer. Hiervan weet je echter niet de gehaltes mineralen, sporenelementen, eiwit en energie. Naar verloop van tijd krijgt je paard dof haar, een verminderde eetlust of mist het energie. Op dat moment dat je het merkt loop je achter de feiten aan en heeft het paard al tekorten aan mineralen en vitaminen opgebouwd.

Vertering ruwvoer paard

Tijdens de vertering van ruwvoer komt veel warmte vrij, die een paard kan gebruiken om zichzelf warm te houden. Het verteren van ruwvoer zorgt voor veel activiteit in de darmen; deze verteringsprocessen leveren veel meer warmte dan de vertering van krachtvoer. Daarom is het bijvoeren van ruwvoer  zeker in de winter belangrijk. 

Onderzoek ruwvoer zelf uitvoeren voor paardenvoer

LiquiHorse kan jou, op basis van een ruwvoeronderzoek, van een voeradvies op maat voorzien. Met dit voeradvies weet je zeker dat jouw paard al z'n voedingsstoffen binnen krijgt.Eurofins Agro en Dumea Agro zijn  gespecialiseerd in ruwvoer onderzoek voor paarden. Een ruwvoeronderzoek kan je ongeveer 6 weken na de oogstdatum laten uitvoeren.

Ook kan het het ruwvoer bij Dumea onderzocht worden op voederwaarde.Je kunt dit pakket bestellen in de webshop van Dumea Agro Advies Horse Feed Scan. (Kosten €130 incl BTW, jaar 2019) Dit is een onderzoekspakket waarbij ook de mineralen en sporenelementen onderzocht worden. 

Hoe bestel je een ruwvoeronderzoek:
  • Ga naar www.horsefeedscan.nl
  • Kies het product. Ons advies is om te kiezen voor Horse Feed Scan ABC omdat hier alles onderzocht wordt. Klik op bestellen

Ook kan je een voederwaarde onderzoek bestellen via de speciale Equifeed website van Eurofins Agro.(Kosten €120 excl BTW, jaar 2019)  Dit pakket dien je zelf (online) te bestellen. Wij adviseren je, als je via Eurofins onderzoek wil laten doen, om het pakket Equifeed Excellent te bestellen omdat dan alle mineralen en sporenelementen worden onderzocht. Na het bestellen ontvangt je een verzenddoos met een duidelijke instructie. Op het verslag wat je na analyse ontvangt staat een uitgebreid overzicht van de samenstelling van het ruwvoer.

De belangrijkste kengetallen op dit formulier zijn;
  • EWpa, dat staat voor de hoeveelheid energie in het voer 
  • VREp, dat geeft de hoeveelheid verteerbaar eiwit in het voer weer 
  • Beschikbaarheid van essentiële mineralen en sporenelementen  
De streeftrajecten, waarbinnen de geanalyseerde waardes moeten vallen, staan ook het formulier vermeld.

Onderzoek het ruwvoer voor uw paard

Laat het ruwvoer van het paard bij Eurofins of Dumea onderzoeken en vraag LiquiHorse om voeradvies. Met kwalitatief goed ruwvoer en de vloeibare mineralen en vitaminen in LiquiHorse Basis voorzie je jouw paard in zijn of haar dagelijkse behoefte.

Heb je vragen over het uitvoeren van een ruwvoeronderzoek of de onderzoeksuitslagen? Bel dan 050 406 1254 of vul direct het contactformulier in

Ruwvoer bijvoeren tijdens droge zomers

Door aanhoudende droogte groeit het gras in de paardenwei niet of nauwelijks. Omdat het gras wel zonlicht krijgt maar geen water wordt deze energie veel minder omgezet in grasgroei. Deze energie zorgt dat het gras meer suikerrijk is, minder eiwit en het weinig vezel bevat. Voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid kan dit gevolgen hebben. Maar ook voor paarden die gevoelige spieren hebben omdat hiermee de kans op spierbevangenheid wordt vergroot. Ook bevat het droge gras minder eiwit en dit is voor de lacterende merrie en het zogende veulen juist nodig! Te weinig eiwit kan tot groeivertraging leiden bij het veulen. Ook de eventuele zandopname bij een slechte weide kan resulteren in zandkoliek bij paarden. 

Heb je vragen over het rantsoen van jouw paard?
Stel je vraag