Klik op 1 van de onderwerpen  om meer te lezen:
Hoefbevangenheid | Gewicht paardSpieren paardNerveus paardConditie paard | Paardenziektes | Magnesium paardHerstel na training
Rol mineralen en vitaminen | Maagzweer | Carnitine | Bloedonderzoek paard is waardevol | Ruwvoer | RuwvoeronderzoekJuiste energie voor paarden | Hoeveel ruwvoer heeft een paard nodig? | Spierbevangenheid bij paarden | Spierverzuring bij paarden | Stijve spieren bij je paard 

Wat doe je tegen een mineralen- of vitaminetekort?

Vrijwel ieder paard heeft een mineralen- of vitaminetekort. Dat blijkt uit de bloed- en ruwvoeranalyses die LiquiHorse binnenkrijgt. Er is een grote kans dat een mineralen- of vitaminetekort ook voor jouw paard geldt. Lees meer over welke mineralen en vitaminen belangrijk zijn voor je paard en wat de symptomen zijn van een mineralen- of vitaminetekort bij je paard. 

Wat zijn mineralen en vitaminen?

Mineralen en vitamines zijn stofjes die in kleine hoeveelheden in voer voorkomen en onmisbaar zijn voor een gezond gestel, een goede stofwisseling en een normale ontwikkeling. Zijn de mineralen en vitaminen goed op elkaar afgestemd, dan versterken ze elkaars werking niet alleen, ze zorgen er ook voor dat voedingsstoffen beter uit ruwvoer worden opgenomen. Lees hier meer wat mineralen en vitaminen voor paarden zijn.
 

Kan een paard te veel vitamines en mineralen binnen krijgen?

De meeste wateroplosbare vitamines worden via gal of urine uitgescheiden. Het is bijna niet mogelijk om te veel van deze vitamines binnen te krijgen. Dit geldt niet voor mineralen. Sommige mineralen, zoals selenium, zijn giftig bij overdosering. En een overschot aan het ene mineraal kan een tekort aan het andere mineraal teweegbrengen. Neem fosfor en calcium. Een teveel aan fosfor, kan een tekort aan calcium veroorzaken. Ook wanneer het voer voldoende calcium bevat om in de dagbehoefte te voorzien. Zijn de mineralen en vitamines goed op elkaar afgestemd, dan versterken ze elkaars werking niet alleen, ze zorgen er ook voor dat voedingsstoffen beter uit ruwvoer worden opgenomen.Mineralen paard LiquiHorse

Wat zijn de gevolgen van een mineralen- of vitaminetekort?

Een mineralen- of vitaminetekort kan grote risico’s geven voor jouw paard. Zo heeft recent onderzoek aangetoond dat de witte spierziekte (WMD) wordt veroorzaakt door een tekort aan selenium en/of vitamine E in de bodem en in het ruwvoer. Het kan ook voor spierafbraak of ontstekingen in het weefsel zorgen. Een tekort aan mineralen en vitaminen kan ook voor huid, haar en hoefproblemen zorgen en een impact hebben op de vertering, weerstand en zelfs de vruchtbaarheid. Lees hier meer over de gevolgen van een mineralen- of vitaminetekort.
 

Heeft jouw paard krachtvoer nodig?

Ieder paard is anders. Toch zijn er belangrijke basisprincipes als het gaat om de juiste voeding voor paarden.  Waar heeft jouw paard écht baat bij? Wat is de basis van een paardenrantsoen? Veel mensen kiezen voor krachtvoer om het rantsoen van hun paard aan te vullen met energie, eiwitten, mineralen en vitaminen. Toch is dit vaak niet de beste oplossing. Sterker nog, het komt regelmatig voor dat er gezondheid- en gedragsproblemen ontstaan door (te veel) krachtvoer. Lees meer over het feit dat krachtvoer vaak overbodig en onwenselijk is voor jouw paard. 



Wat zijn de symptomen van een mineralen- of vitaminetekort?

Enkele uiterlijke kenmerken van een mineralen- en vitaminetekort zijn een doffe vacht, slechte hoefconditie of een achterblijvende groei. Omdat mineralen en vitamines een rol spelen bij de energiehuishouding kan een paard met een tekort te weinig fut hebben tijdens een wedstrijd of training. Twee proeven of parcoursen na elkaar rijden kan al een opgave zijn. Gebrek aan focus is ook een symptoom. Heb je het idee dat jouw paard moeilijk bij de les blijft? Wellicht heeft dit te maken met een mineralen- of vitaminetekort. Andere symptomen zijn spierverzuring en stijfheid tijdens en na een wedstrijd of arbeid.
 

Hoe voorkom je een mineralen- en vitaminetekort bij je paard?

Het antwoord lijkt simpel: door ervoor te zorgen dat mineralen, sporenelementen en vitaminen voldoende in de voeding van het paard aanwezig zijn en in een zodanige verhouding en vorm dat ze door het paard opgenomen en benut kunnen worden.

Simpel? Ja en nee. Het volledige antwoord lees je hier aan de hand van een drietal veelgestelde vragen.

Hoe weet je of jouw ruwvoer van goede kwaliteit is?


Hoe lekker het ruikt, hoe fijn het eruitziet of hoe betrouwbaar je vaste hooileverancier is, biedt geen garantie. Hoe het met de kwaliteit van jouw ruwvoer is gesteld, kun je slechts op één manier achterhalen: door het te laten onderzoeken. Je kunt dit op verschillende manieren aanvliegen. De fouragehandelaar heeft een analyse van het voer in zijn bezit. Deze analyse kun je opvragen bij degene die jou het hooi heeft verkocht. Is de hooianalyse niet voorhanden? Dan kun je het hooi zelf laten testen. Tijdens een ruwvoeranalyse worden de meest voorkomende voedingsstoffen in het hooi beoordeeld. Dit zijn energiewaarde, ruw eiwit, vet, suiker, ruwe celstof en de mineralen calcium, fosfor, kalium, magnesium, zwavel, ijzer, koper, zink en selenium. Eventueel worden andere voedingsstoffen, vitamines bijvoorbeeld, geanalyseerd. 

Belangrijke tip: laat hooi na de oogst minimaal zes weken rusten voordat je een testmonster neemt. Tijdens deze periode krijgt het hooi de kans te settelen en conserveren. Ook vinden er wat temperatuurveranderingen plaats. Dit heeft gevolgen voor de energiewaarden.

Lees meer informatie en tips over of het ruwvoer voor jouw paard van goed kwaliteit is 

Hoe belangrijk is de grondsoort waar het hooi (gras) op groeide? 

Ruwvoer is opgebouwd uit een aantal belangrijke waarden, zoals energie, eiwit, suiker, mineralen en sporenelementen. De grondsoort waar het hooi (gras) op groeide, is een belangrijke voorspeller van de mineralensamenstelling. Veengrond kan bijvoorbeeld te veel ijzer bevatten, wat de benutting van andere mineralen kan tegenwerken. Zandgrond kan zorgen voor extreme selenium-, koper- en zinktekorten. Niet zonder risico, want selenium speelt een belangrijke rol bij de spieropbouw en ook bij de vruchtbaarheid van paarden, omdat het via de placenta wordt overgedragen aan het veulen.

Wat is de totale voerbehoefte van je paard?

Om een goed beeld te kunnen vormen van de behoefte van jouw paard is het niet voldoende om de gehaltes van je ruwvoer te vergelijken met de benodigde waarden. Je kijkt ook naar zijn gewicht, stokmaat, discipline, arbeidsintensiteit en weidegang uren. Tijdens het grazen neemt je paard tenslotte al de nodige voedingsstoffen en energie op. Bij een normale snede gras kun je bij een groot paard dat enkele uren buiten loopt ervan uitgaan dat hij ongeveer 4 tot 5 kilo gras per uur opneemt. Voor een pony is dat ongeveer 2,5 tot 3,5 kilo gras. De totale voerbehoefte van je paard hangt af van de energie- en eiwitwaarden van zijn voer en zijn eigen niveau. Rijd je bijvoorbeeld L of M met je paard, dan kun je ervan uitgaan dat hij voldoende energie uit ruwvoer haalt. Hij heeft geen aanvullend krachtvoer nodig. Voer je toch krachtvoer bij, dan verdring je energie uit het ruwvoer. Een mineralen- en vitaminesupplement staat hier helemaal los van. Naast goede kwaliteit ruwvoer en eventueel krachtvoer heeft je paard altijd behoefte aan aanvullende mineralen. Of hij nu op hoog niveau actief is of af en toe een buitenrit maakt.
 

Kun je mineralen als probleemoplosser inzetten?

Mineralen worden terecht vaak ingezet als probleemoplosser. Of je paard nu last heeft van brokkelhoeven of gedragsproblemen; de ervaring leert dat het bijvoeren van bepaalde mineralen van positieve invloed kan zijn. Toch dien je altijd bij de basis te beginnen. De twee meest voorkomende problemen bij paarden zijn stress en energiegebrek. Lees hier meer over het inzetten van mineralen als probleemoplosser.
 

Krijgt jouw paard het juiste soort voer?

Heeft jouw paard bijvoorbeeld weinig energie? Beoordeel dan eerst of je wel de juiste energiesoort voert. Mogelijk voer je je paard te veel snelle energie, zoals suikers en zetmeel die veel voorkomen in brokken, muesli’s en granenmixen, in plaats van langzame energie uit vezels en vetten. Je paard heeft dan eerst veel power, maar is snel energieloos. Is jouw paard gestrest? B- vitamines en magnesium kunnen daarbij uitkomst bieden, maar alleen de hoeveelheid krachtvoer verminderd wordt. Anders heeft het geen nut. Belangrijk om te weten is dat mineralen en vitaminen geen tijdelijke booster zijn, maar een structureel onderdeel van het dagelijkse maal van je paard.
 

Wanneer doe je aanvullend bloedonderzoek bij je paard?

Soms komen mensen bij Liquihorse terecht van wie de dierenarts heeft aangeraden om vitamine E, selenium of een ander mineraal bij te voeren. In deze gevallen spelen vaak specifieke problemen bij hun paard, zoals spierstijfheid of -verzuring of slecht herstel na arbeid. Liquihorse raadt aan om bloedonderzoek te doen, zodat je zeker weet dat er een tekort (of overschot) is. Bepaalde mineralen en vitaminen kunnen elkaars werking opheffen. Plus, een teveel aan selenium is giftig. Ondoordacht bepaalde mineralen bijvoeren kan dan ook schadelijk zijn voor je paard. Door de bloedwaardes te meten, krijg je een heel nauwkeurig beeld van de mineralen en vitaminen die in het lichaam van je paard af- of aanwezig zijn. Meten is weten. Bestaat er een tekort, dan kun je dat gericht aanvullen. Is er een overschot? Dan kun je dat terugbrengen. Een onderzoek dat gericht is op één of een paar mineralen vraagt slechts om een geringe investering van €10 tot €16 per element. Gek genoeg is men geneigd veel gemakkelijker geld uit te geven aan training, terwijl goede voeding de basis vormt voor alles.

Waarom zou ik een maatwerk voerplan op laten stellen?

Om een goed voerplan voor jouw paard en zijn behoefte op te stellen, is verstand van cijfers en uitwerkingen nodig. Een voedingsexpert kan je hierbij helpen door een gericht voerplan op te stellen. Door middel van een rantsoenprogramma wordt een rantsoen samengesteld bestaand uit ruwvoer, eventueel krachtvoer en maatwerk mineralen en vitaminesupplementen. Een maatwerk voerplan hoeft overigens niet duurder uit te pakken dan het bestaande rantsoen dat je jouw paard al gaf. Hoe beter het rantsoen op de behoeften van jouw paard is afgestemd, hoe beter de vertering. Verteert je paard zijn ruwvoer beter, dan heeft hij bovendien minder krachtvoer nodig, en dat kan een flinke besparing opleveren.

Hoe snel zie je het effect bij jouw paard van een voerplan op maat?

Het effect van het voerplan kan snel zichtbaar zijn. Of het een kwestie van enkele dagen of van enkele weken is, hangt af van de mate waarin jouw paard bepaalde tekorten had. Tipte hij net tegen de ondergrens aan, dan merk je vlot verbetering. Had je paard een fors tekort? Dan heeft hij enkele weken nodig om te herstellen en is het effect later merkbaar. Lees hier meer over het zien van een effect van een voerplan.
 

 

Waarom doe je bloedonderzoek bij je paard?

De beste manier om te weten hoe het is gesteld met de mineralenvoorziening van het paard is het doen van een bloedonderzoek. Het bloedonderzoek bij paard of pony richt zich op de mineralen calcium, magnesium en fosfor en op de sporenelementen koper, zink en selenium. Bovendien wordt het gehalte aan vitamine E bepaald. De bloedmonsters kunnen door de dierenarts worden genomen. Meer informatie over het insturen van het bloedonderzoek paard vind je op de pagina: Bloedonderzoek bij je paard is waardevol.

Waarom vloeibare mineralen en vitaminen voor paarden?

Mineralen en vitaminen zijn onzichtbare maar onmisbare bouwstoffen die jouw paard gezond en actief houden. Mineralen en vitaminen zijn in vele vormen verkrijgbaar, bijvoorbeeld in krachtvoer of in (enkelvoudige) poeders, granulaten of chelaten. Wat zijn de voor- en nadelen? Uit welke vorm haalt jouw paard het beste resultaat?Lees hier meer over de na- en voordelen van vloeibare mineralen en vitaminen voor paarden