Biotine voor paarden

Biotine is één van de elementen die genoemd worden voor het verbeteren van de hoeven en gezonde vacht.

Paarden zijn niet in staat om zelf biotine in het lichaam aan te maken, daarom moet de vitamine via de voeding worden opgenomen. Paarden met slechte kwaliteit hoef kunnen baat hebben bij extra biotine. Naast biotine heeft ook het mineraal zink een functie voor de hoefkwaliteit. Een tekort aan zink kan de hoefgroei vertragen en voor dunnere hoefwanden zorgen. Als er extra biotine bijgevoerd wordt moet je geduld hebben, want het resultaat is pas na 3 - 6 maanden zichtbaar.

Weinig biotine in voeding voor paarden

Doorgaans zit er (veel te) weinig biotine in ruwvoer. Aan krachtvoer is biotine toegevoegd, maar geen enkele paardeneigenaar geeft zoveel krachtvoer aan zijn paard dat de biotine behoefte daarmee gedekt wordt. Je kunt ondanks weinig krachtvoer toch zorgen dat je paard de mineralen en vitaminen en energie krijgt. Een advies op maat voor jouw paard geeft voeradviseur  Jan van Benthem gratis en vrijblijvend.

 

Resultaten meerdere onderzoeken effect biotine

Er zijn een aantal onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit van biotine. Dit onderzoek is gepubliceerd in 1998 en uitgevoerd door Schotse wetenschappers van Royal (Dick) School of Veterinary Studies aan de Universiteit van Edinburgh. Het onderzoek bestond uit acht gezonde pony’s zonder hoefproblemen. Vier pony’s werden gevoerd met 0,12 mg biotine per kg lichaamsgewicht. Overeenkomend met ongeveer 60 mg biotine per pony per dag. Na vijf maanden van biotine geven zagen de wetenschappers een toename van de hoefgroeicijfers bij de behandelde pony’s.  De hoeven groeide met 35,34 mm bij de behandelde pony’s vergeleken met slechts 30,69 mm hoefgroei bij de controlegroep.
Ook in 1992 werden al positieve resultaten gemeld door Zuid-Afrikaanse onderzoekers. Deze vonden een significante verbeteringen in de hardheid van de hoef en groeicijfers bij 24 rijpaarden die gevoerd worden met  15 mg biotine gedurende 10 maanden.

Welke biotine voor je paard?

Biotine is een wateroplosbare vitamine, vitamine B8. Er zijn veel supplementen met biotine te verkrijgen. Voordeel van een vloeibaar mineralen en vitaminen mix  is dat het gemakkelijker opgenomen wordt dan de  producten in bijvoorbeeld poedervorm.

Het voeren van biotine is zeer veilig. Er zijn geen ernstige bijwerkingen of toxiciteit gemeld bij paarden. Daarnaast is de mineralen en vitaminen mix met extra biotine gemakkelijk toe te dienen door het voer.

Groei hoeven paard

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de groei van paardenhoeven, namelijk:
  • Erfelijkheid, de genen die het paard heeft gekregen van zijn ouders.
  • Omgeving, zoals de bodem waarop hij staat en luchtvochtigheid.
  • Voeding, de juiste voeding helpt de hoeven sterk en gezond te maken en te houden.
De buitenkant van de paardenhoef bestaat uit hoornweefsel. Dit hoornweefsel bestaat uit vezelachtige eiwitten, keratine. Biotine is nodig voor het aanmaken van keratine. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het bijvoeren van biotine zorgt voor een sterkere buitenwand van de hoef. Hierdoor wordt de binnenkant van de hoef beter beschermd. Gezonde paardenhoeven groeien 7-10 mm per maand. Het duurt dus een hele tijd voordat de hoef helemaal vernieuwd is. Er is niet aangetoond dat biotine zorgt voor een snellere groei van hoeven. Daarnaast heeft biotine alleen invloed op het nieuw te vormen hoornweefsel, de reeds bestaande hoef wordt er niet harder van. Biotine moet, omdat de hoef maar langzaam groeit, minimaal 6 maanden gevoerd worden voor er resultaat zichtbaar is. Behalve het hoornweefsel krijgen ook de straal, kroonrand en hoefballen een verbeterde conditiedoor het voeren van biotine.

Hoefmechanisme

Als een paard zijn hoef neerzet wordt de hoef breder. Er wordt bloed uit de hoef naar boven geduwd. Als het paard zijn hoef optilt wordt deze weer smaller en stroomt er weer bloed in de hoef. Dit wordt het hoefmechanisme genoemd. Voor een gezonde hoef is het belangrijk dat het hoefmechanisme goed functioneert. Een goede doorbloeding zorgt namelijk voor aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen. Een goede hoefsmid zal, ook als het paard op ijzers staat, ervoor zorgen dat het hoefmechanisme zo optimaal mogelijk zijn werk kan doen.

Tips voor gezonde hoeven

Enkele tips voor de hoeven van je paard:
  • Zorg dat je paard voldoende mineralen en vitaminen binnenkrijgt via zijn voeding. Met name biotine en zink helpen de hoef gezond te houden.
  • Laat je paard regelmatig nakijken door de hoefsmid, hij kan bv de stand van de hoef corrigeren of scheurtjes behandelen
  • Krab de hoeven regelmatig uit. Zo kom je kneuzingen, steentjes en andere problemen op tijd tegen.
  • Zorg voor een schone, droge stal. Dit voorkomt de vorming van bacteriën.
  • Zorg dat je paard voldoende beweging krijgt, dat zorgt voor doorbloeding in de hoef.
  • Maak droge hoeven nat met water en vet ze daarna in. Het vet houdt het vocht in de hoef.
  • Is de binnenkant van de hoef vochtig? Dan is een droge stal extra belangrijk. Vraag je dierenarts of hoefsmid om advies als je paard rotstraal heeft.
Heb je vragen over het voeren van biotine aan je paard? Of wil je vrijblijvend advies over de voeding van je paard? Neem dan gerust contact met ons op, dit kan via 050-406 1254 of direct via het contactformulier.
 
Bronnen:
Paard en Voer, Andrea Ellis, 2004
Carey Williams, Equine extension specialist at The state university of New Jersey.
The Waltham Book of Companion Animal Nutrition, I.H. Burger, Pergamon.
Reilly, JD e.a. Effect of supplementary dietary on hoof growth and hoof growth rate in ponies: a controlled trail, sept 1998, Equine Vet J suppl. 51-7
 
    07-03-2017 11:42