Belangrijke elementen in het paardenrantsoen In gewicht stellen de mineralen en vitaminen in een dagelijks rantsoen van paarden niet zoveel voor. Maar toch heeft dit kleine aandeel mineralen en vitaminen een zeer belangrijke functie of functies in het paardenlichaam.

Mineralen en vitaminen bij je paard

Mineralen werken samen met vitaminen, aminozuren en hormonen. Sommige mineralen hebben onderlinge relaties maar ook apart hebben ze een functie.  Bijvoorbeeld: Magnesium, Fosfor en Calcium spelen samen een belangrijke rol bij de stofwisseling. Daarnaast zijn ze ook bestandsdeel van het beenweefsel. Tevens zorgt Magnesium voor ontspanning van de spieren van je paard.
Is je paard gespannen of nerveus?  LiquiHorse Relax bevat, naast de basisbehoefte, extra Magnesium zodat je paard zich beter kan ontspannen.

LiquiHorse ondersteunt rantsoen paard

Ten opzichte van vetten, koolhydraten, eiwitten en water bestaat maar 4% van het lichaamsgewicht uit mineralen. Echter zonder mineralen en vitaminen kan je paard geen eiwitten, vetten of koolhydraten, dus voedingsstoffen, opnemen. Daarnaast kunnen de spieren en zenuwen niet normaal functioneren en worden mineralen onttrokken uit de beenderen wat de stevigheid van het skelet aantast. Kortom voer LiquiHorse, dit is naast ruwvoer, de dagelijkse basis in het paardenrantsoen.
Wil je  meer informatie over LiquiHorse? Neem voor vrijblijvend voeradvies contact op via het contactformulier of per telefoon 050 406 1254

Samenstelling LiquiHorse

Naast dat mineralen ondersteunend zijn in het paardenlichaam hebben een aantal mineralen ook invloed op elkaar. Koper, Zink en IJzer werken bijvoorbeeld  samen bij de groei en (bot) ontwikkeling bij jonge paarden. LiquiHorse Fok en LiquiHorse Opfok sluiten bij deze behoefte aan.
Calcium en Fosfor zijn ook goede voorbeelden van mineralen die invloed op elkaar hebben. Deze dienen in een bepaalde verhouding in het paardenrantsoen aanwezig te zijn voor groei en herstel van botten. Calcium is veelal voldoende aanwezig in het rantsoen van uw paard maar Fosfor wordt de laatste jaren steeds minder door minimale bemesting op het land.

Opname en werking mineralen en vitaminen

Er zijn veel factoren die bij de opname van mineralen en vitaminen een rol spelen. Door mineralen en vitaminen in de vloeibare vorm, zoals LiquiHorse, aan te bieden zijn de mineralen en vitaminen makkelijker opneembaar. Echter spelen de overige delen in het rantsoen, zoals kwaliteit van ruwvoer en de samenstelling van het krachtvoer een rol. Maar ook de gezondheid van de darmen speelt een grote rol bij de opname en werking van LiquiHorse.

Meten is weten 

Daarom adviseren wij om ruwvoer te onderzoekenbloedonderzoek te laten doen en eventueel een onderzoek van mest en urine. Dit laatst kunt u ook gedeeltelijk doen door te kijken of er onverteerde delen in de mest zitten. Terugvinden van onverteerde delen kan wijzen op een verminderde werking van de darmflora.

De conclusie is:
  • minimale tekorten aan mineralen en vitaminen kunnen grote (onzichtbare) gevolgen hebben
  • dagelijks een compleet mineralen en vitaminen supplement aanbieden beter is dan 1 element te voeren om scheve verhoudingen te voorkomen
  • het beste is om te meten d.m.v. bloedonderzoek, ruwvoeronderzoek en eventueel mest- en urineonderzoek
  • ieder paard is verschillend maar heeft altijd een vezelrijk rantsoen met mineralen en vitaminen nodig  met voldoende energie en eiwit.
Onze expertise ligt op het gebied van paardenvoeding en wij kunnen je vrijblijvend van voeradvies voorzien. Binnen het voeradvies zorgen wij dat je paard dagelijks voldoende energie, eiwit, mineralen en vitaminen krijgt. We nemen jouw ervaringen met je paard hierin mee, het huidige rantsoen, eventuele ruwvoer- en bloedonderzoeken.
Heeft u vragen over het paardenrantsoen of wilt u een advies op maat? Neem dan contact op per contactformulier of 050 406 1254.

De samenstellingen van LiquiHorse producten gebaseerd op gemiddelde ruwvoeronderzoeken, de behoefte van paarden opgesteld door Centraal Veevoeder Bureau en de jarenlange ervaringen op het gebied van paardenvoeding van producent: Van Benthem Minerals. Doordat de productie en verkoop onder één dak plaatsvinden zijn wij in staat om producten aan te passen en op aanvraag op maat te produceren. Meer informatie: neem contact op per contactformulier of 050 406 1254.
 
 

    29-04-2016 15:19     Reacties ( 0 )

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.