Bloedonderzoek bij je paard Bloedonderzoek kan veel antwoorden geven over de gezondheid van je paard. Heeft uw paard ontstekingen, is er sprak van spierafbraak, heeft het paard bloedarmoede, is het mineralen en vitaminen gehalte te laag of juist te hoog?
Bloedonderzoek bij paarden kan als aanvulling worden uitgevoerd bij lichamelijk onderzoek maar ook ter algemene controle bij paarden. Een algemene controle kan bijvoorbeeld gedaan worden als er eerder n.a.v. uitgebreid onderzoek tekorten of overschotten zijn geconstateerd in het bloed en daarop een aanpassing is gedaan in bijvoorbeeld de voeding.

Bloedonderzoek paard : meten is weten

Verschillende mineralen en vitaminen werken samen, maar óók apart, in het paardenlichaam. De behoefte aan selenium wordt bij spierinspanning hoger en werkt samen met vitamine E. Fosfor zorgt voor de energiestofwisseling zodat er energie uit het voer gehaald kan worden. Magnesium zorgt voor de vermindering van prikkels in het zenuwstelsel en speelt ook een rol in de stofwisseling. Calcium is nodig voor onderhoud van spieren en botten maar behoort ook in verhouding te staan met fosfor en magnesium. Vitamine E speelt een rol bij de vruchtbaarheid maar ook bij de afvoer van spierafvalstoffen (melkzuur). Vanwege de grote rol van de mineralen en vitaminen in het paardenlijf is het belangrijk, niet alleen bij problemen, bloedonderzoek te laten doen. Klik hier en lees meer over de werking van mineralen en vitaminen in het paardenlichaam of lees verder over het uitvoeren van bloedonderzoek
 


Heeft u vragen over bloedonderzoek of wilt u vrijblijvend voeradvies ontvangen? Klik hier en vul het contactformulier in of stuur een email met bijlage door hier te klikken. Het advies voor uw paard zal zoveel mogelijk aansluiten op uw huidige manier van voeren en de mogelijkheden die u hierin heeft.

Heeft u geen bloedonderzoek laten doen? Dan kunt u alsnog een voeradvies ontvangen echter gaan wij dan uit van de gegevens die u ons verstrekt en de dagelijkse voedingsbehoefte van een paard. Stuur een bericht direct online door hier te klikken of bel 0504061254

Dierenarts en Gezondheidsdienst voor Dieren

Bloedonderzoek bij uw paard laat u uitvoeren door uw dierenarts. Deze kan het bloedmonster opsturen naar de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). U ontvangt via uw dierenarts na enkele dagen de uitslag. Hierbij is het belangrijk dat u naast de GSH-Px waarden (enzymactiviteit Selenium) ook het Vitamine E gehalte vermeldt staat. Uit ervaring blijkt dat er aan de hand van GSH-Px waarden ook een oordeel gegeven wordt over het Vitamine E gehalte. Het Vitamine E en Selenium werken wel samen in het lichaam. Echter Vitamine E en Selenium zijn twee verschillende waarden die naast samenwerken ook verschillend van elkaar hun functie hebben binnen het lichaam van uw paard. De uitslag van het Vitamine E gehalte volgt vaak een aantal dagen later.

Welke onderdelen onderzoeken bij uw paard?

Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren wordt gekeken naar de hoeveelheid essentiële mineralen en vitaminen in het bloed zoals: Calcium, Fosfor, Magnesium, Selenium, Vitamine E en Fosfor. Daarnaast wordt het bloedmonster ook vaak onderzocht op enzymen die bij spieraandoeningen- en ontstekingen afwijkend zijn en of het paard insulineresistent is. Over het onderzoek van onstekingswaarden e.d. kan uw dierenarts uw adviseren.

Wij adviseren om de onderstaande mineralen en vitaminen bij het doen van bloedonderzoek ook te laten onderzoeken:
  • Jodium,
  • Koper,
  • Selenium,
  • Zink
  • Magnesium (serum)
  • Vitamine E (heparine)
  • Fosfaat (serum)
  • Calcium (serum) 
  • GSH PX (heparine)
  • IJzer (serum)
Daarnaast kan uw dierenarts advies uitbrengen over elementen die tevens onderzocht moeten worden voor bijvoorbeeld ter diagnose van; bloedarmoede, ontstekingen, spierbevangenheid of PPID (Ziekte van Cushing) 
Een aantal gewenste mineralen en vitaminen onderzoek kunt u een pakket laten onderzoeken maar u kunt ook per mineraal of vitamine aangeven.  Deze staat op het inzendformulier van de Gezondheidsdienst voor Dieren: Klik hier voor het inzendformulier voor bloedmonsters van uw paard

Voeradvies voor uw paard

Op basis van uitslag van het bloedonderzoek van uw paard krijgt u dus een goed overzicht van tekorten en verhoogde waardes. Lees welke belangrijke elementen er nodig zijn in een paardenrantsoen. 

Een gedegen voeradvies wordt op basis van verschillende elementen opgesteld:
  • een bloedonderzoek,
  • het voer wat u uw paard dagelijks verstrekt,
  • de arbeid die uw paard levert,
  • eventueel ruwvoeronderzoek. 
Mocht u naast een bloedonderzoek geen ruwvoeronderzoek hebben gedaan kan er alsnog een voeradvies afgegeven worden. Echter wordt er dan bij dit advies gebruik gemaakt van (landelijke) ruwvoer gemiddelden opgesteld door BLGG AgroXpertus.
Op aanvraag wordt er vrijblijvend voeradvies verstrekt door Jan van Benthem. Het advies voor uw paard zal zoveel mogelijk aansluiten op uw huidige manier van voeren en de mogelijkheden die u hierin heeft.
  • Wilt u meer informatie over de complete vloeibare mineralen en vitaminen aanvullingen van LiquiHorse? Stel uw vragen direct via het contactformulier of telefonisch per 050 406 1254. Bekijk de LiquiHorse producten.
  • Gebruikt u reeds LiquiHorse producten en wilt u meer informatie en/of een voeradvies voor uw paard(en)? Neem dan contact met ons op per contactformulier of telefonisch per 050 406 1254.
    03-05-2016 09:26