Carnitine en Magnesium niet alleen belangrijkvoor spieren

Mist jouw spring- of dressuurpaard energie om zware trainingen of meerdere parcoursen vol te kunnen houden?

Is het spring- of dressuurpaard niet voldoende hersteld of heeft het spierpijn na training of wedstrijd?


Uit onderzoek blijkt dat spierschade of spierafbraak minder is door het dagelijks voeren van voldoende energie, eiwit, mineralen, vitaminen en Carnitine bij sportpaarden. De onderzochte paarden kregen naast kwalitatief goed ruwvoer en krachtvoer een mix van mineralen en vitaminen en Carnitine. Door het meten van de concentratie creatine kinase (CK) in bloed zijn onderzoekers erachter gekomen dat paarden volop in training verminderde spierschade vertoonden.
 
In het dagelijkse rantsoen van een sportpaard behoren voedingsstoffen te zitten die de juiste hoeveelheid, soort en samenstelling bevatten aan:
  • Energie
  • Eiwit
  • Mineralen
  • Vitaminen
  • Carnitine

Sportpaard: mineralen, vitaminen en extra magnesium

Mineralen en vitaminen spelen in het paardenlichaam een grote rol namelijk; voor onderhoud van spieren en pezen, vertering van voedsel en zorgen dat uw paard de voedingstoffen op kan nemen.
 
Naast training en goede kwaliteit ruwvoer dient het paard dagelijks voldoende te krijgen van:
·         Magnesium: Voor ontspanning van spieren een belangrijk mineraal
·         Carnitine: is een aminozuur speelt een rol bij vetverbranding. Met voldoende Carnitine wordt energie uit vetten vrijgemaakt en het zorgt voor de afvoer van  afvalstoffen uit spieren.
 

Waarom extra magnesium?

Uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren is gebleken dat ook gezonde paarden een magnesiumtekort kunnen hebben. Meestal worden tekorten aan magnesium niet direct herkend, wel komt het eens voor dat een paard spierrillingen heeft of niet snel hersteld na inspanning. Bij een paard met stijve spieren, coördinatiestoornissen of peesproblemen lijkt magnesium een sleutelrol te spelen.
Daarom adviseren we om aan  sportpaarden dagelijks LiquiHorse Relax te voeren. LiquiHorse Relax wordt niet alleen, wat de naam doet vermoeden, gevoerd aan paarden die het hoofd koel moeten krijgen maar vooral om de spieren te kunnen ontspannen. Ook Vitamine E, Selenium en Vitamine B1 zijn noodzakelijk maar daar gaan we in dit artikel niet verder op in, dit zijn echter wel elementen die toegevoegd zijn in de LiquiHorse producten.
 
Voor paarden die zwaar trainen en volop in wedstrijd lopen wordt er naast LiquiHorse Relax ook LiquiHorse Sport gevoerd. De reden hiervan lees je hieronder.

Carnitine voor verbeterde vetzuurverbranding en afvoer afvalstoffen

Niet alleen een springpaard maar ieder sportpaard kan op 2 manieren zorgen dat spieren een (kortdurende) krachtprestatie kunnen leveren:

Verbranding van glucose
en
vetzuurverbranding

Bij verbranding van glucose, is de voorraad in het lichaam beperkt en onvoldoende om een heel springparcours mee te springen. Deze manier van verbranding zal altijd voor een deel gebruikt worden. Daarna schakelt hij over naar vetzuurverbranding. Bij een goed gevoed en getraind paard, zal een betere vetzuurverbranding plaatsvinden. Heeft een paard te weinig vetten en L-Carnitine in het lichaam dan werkt de vetzuurverbranding niet optimaal. Dit zal op den duur verzuring of beschadiging  van de spieren tot gevolg hebben.

Er wordt namelijk mede door L-Carnitine nieuwe vetzuren aangeboden tijdens de inspanning waardoor de spieren eigenlijk onbeperkt gevoed blijven. In een situatie met goede training en voeding van voldoende vet, mineralen en vitaminen en L-Carnitine zal een springpaard het parcours beter vol kunnen houden. Een dressuurpaard zal met een compleet gebalanceerd rantsoen en goede training een tweede proef met gemak volhouden en snel herstellen tijdens meerdaagse concoursen.

Waarom LiquiHorse Sport 4 dagen voor tot 4 dagen na de wedstrijd?

L-Carnitine is echter niet ieder dag nodig omdat dit van nature aanwezig is in het paard. Maar bij zware trainingen en wedstrijden moet er aangevuld worden. Als een sportpaard geen Carnitine bijgevoerd krijgt kan het last krijgen van vermoeide spieren, minder kort maximale inspanning leveren en sneller verzuren. Daarom is het belangrijk om extra Carnitine aan te leveren via LiquiHorse Sport.

Wil jij zorgen dat de basis goed is en je het maximale uit jouw sportpaard kan halen? Het risico op (onzichtbare) tekorten in de voeding vermijden?
Voer dan LiquiHorse Relax én LiquiHorse Sport naast kwalitatief goed ruwvoer en een voor jouw paard geschikte soort krachtvoer.
Laat je gratis en vrijblijvend adviseren door de voedingsadviseur Jan van Benthem! Klik hier om direct online contact op te nemen 


LiquiHorse Relax productinformatie              LiquiHorse Sport productinformatie
LiquiHorse Relax                LiquiHorse Sport
    01-07-2016 11:48