Hoefbevangenheid lijkt de laatste jaren steeds vaker voor te komen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaken ervan. Over een ding zijn de geleerden het eens: voorkomen is beter dan genezen.
Leunt jouw paard op het achterste gedeelte van de hoef? En staat hij met zijn benen zo ver mogelijk naar voren? Dan kan je paard hoefbevangen zijn. Bel gelijk de dierenarts.

Wat is hoefbevangenheid?

Hoefbevangenheid is een ontsteking in het gebied tussen hoefwand en hoefbeen. Door deze ontsteking ontstaat er een zwelling, waardoor de bloedsomloop verstoord wordt. De lamellen die tussen hoefwand en hoefbeen zitten kunnen hierdoor loslaten, waardoor het hoefbeen kan kantelen, met alle gevolgen van dien.

Oorzaken

Vaak is een hoog suikergehalte in het rantsoen de veroorzaker van hoefbevangenheid. Dit zorgt voor een verstoring van de bacterieflora in de dikke darm, waardoor giftige stoffen kunnen worden gevormd.
Andere oorzaken kunnen zijn:
  • overgewicht
  • insulineresistentie
  • problemen bij het afvoeren van afvalstoffen
  • stress 
  • spierverzuring

Behandelen van hoefbevangenheid

Bel eerst de dierenarts als je denkt dat jouw paard of pony hoefbevangenheid heeft. 
Voer je paard in de acute fase geen krachtvoer, maar voldoende ruwstengelig hooi.
Het is zinvol om extra voedingsstoffen te geven om herstel te ondersteunen. LiquiHorse Hoef is een speciaal ontwikkeld mineralen- en vitaminesupplement dat de kwaliteit van het hoefhoorn verbetert. Het bevat onder andere biotine, panthoteenzuur en zink, die een belangrijke rol spelen bij de vorming en het onderhoud van de hoef. Ook Vitamine A, E en Selenium helpen herstel bij hoefbevangenheid van uw paard versnellen.

Voorkomen van hoefbevangenheid

Wees je ervan bewust dat een paard of pony die ooit hoefbevangenheid gehad heeft, gevoelig is om het weer te krijgen. Zet hem vooral niet op een wei met veel voorjaarsgras, omdat dit veel suikers bevat. Mijd ook de wei op een zonnige dag na een koude nacht, op deze dagen zit er een hoog gehalte fructaan in het gras.
Probeer zijn voeding sober te houden met bij voorkeur een goede kwaliteit hooi en LiquiHorse Hoef of LiquiHorse Basis. Op deze manier krijgt je paard of pony dagelijks voldoende energie en alle benodigde vitaminen en mineralen binnen, zonder dat je hem krachtvoer hoeft te voeren.Vaak bevat krachtvoer namelijk suikers, wat zeker niet aan te raden is bij hoefbevangenheid.

Vragen? Of wil je vrijblijvend voeradvies? Neem dan contact met ons op. Dit kan direct online of telefonisch: 050 406 1254.
 
 
 
    02-05-2016 16:11