Er zijn meerdere oorzaken die voor hoefproblemen kunnen zorgen bij jouw paard. Voeding speelt een belangrijke rol bij voorkomen van hoefproblemen en het verbeteren van de hoeven van uw paard.

Hoefbevangenheid

Leunt je paard op het achterste gedeelte van de hoef? Staat hij met zijn benen zo ver mogelijk naar voren? Blijft je paard liggen en wil het niet meer opstaan? Dan is er een grote kans dat je paard hoefbevangen is. Neem dan direct contact op met de dierenarts. De grootste veroorzaker van hoefbevangenheid is een te hoog suikergehalte in het rantsoen.

Insulineresistentie

Is bij je paard insulineresistentie geconstateerd? Dan is de kans groot dat uw paard gevoeliger is voor hoefbevangenheid. Voor paarden met insulineresistentie en/of gevoeligheid voor hoefbevangenheid hebben we de volgende voertips:
  • Beperk hoeveelheid gemakkelijk opneembare koolhydraten
  • Voer grofstengelig hooi
  • Geef een compleet mineralen en vitaminen supplement
  • Verstrek extra Magnesium 
  • Beperk weidegang door stripbegrazing of zet het paard in een paddock
Naast het aanbod van grofstengelig hooi past LiquiHorse Relax perfect in het rantsoen van een paard die insulineresistentie heeft. Zo geef je namelijk een compleet mineralen en vitaminen supplement met een verhoogd gehalte aan magnesium.

Behandeling hoefbevangenheid

Bij een ernstige en acute vorm van hoefbevangenheid dien je altijd contact met de dierenarts op te nemen. Op het gebied van voeding dien je bij acute gevallen de toegang tot vers gras en krachtvoer weg te nemen. Heeft je paard eerder hoefbevangenheid gehad? Dan is de kans groter op herhaling van deze hoefaandoening. Een paard met gevoeligheid voor hoefbevangenheid hoort een eenvoudig rantsoen te krijgen. Beperk het grazen, met name in het voorjaarsgras. Dit kan door maar een aantal uren te weiden of door het afzetten van een deel van de weide. Verstrek zeker 3 keer daags grofstengelig hooi. Geef LiquiHorse Basis of LiquiHorse Relax, dit is een compleet mineralen en vitaminen supplement. Voer geen krachtvoer en extra’s zoals appels. Zorg voor voldoende en regelmatig beweging bij je paard en voorkom overgewicht bij het paard.

Heeft u paard of pony te zachte of slechte hoeven? Verstrek dan LiquiHorse Hoef, hierin zitten naast de dagelijkse mineralen en vitaminen ook Biotine, Zink en panthoteenzuur.

De oorzaak wordt in dit artikel gewijd aan een suiker- en zetmeelrijk rantsoen echter er kan ook een verstoring in de hormoonbalans de oorzaak zijn van hoefbevangenheid. Hierbij kunt u denken aan de Ziekte van Cushing, PPID of EMS. Over deze ziektes kan de dierenarts je meer informatie geven. In de praktijk heeft je paard genoeg aan een eenvoudig rantsoen én dagelijks LiquiHorse tenzij er zeer zware arbeid verricht of intensief wedstrijden mee gereden wordt.Lees meer over paarden die dagelijk arbeid verrichten en meermaals per maand wedstrijden rijden.

Mocht je nog vragen hebben over het rantsoen voor je paard of pony? Neem dan contact op met voerspecialist Jan van Benthem per contactformulier of telefonisch 050 406 1254.
 
 
    02-05-2016 16:40