Insulineresistentie drachtige merrie

Een goed rantsoen voor de merrie tijdens de dracht is cruciaal. Na zes maanden dracht neemt de groei van ongeboren veulen toe waardoor de voergift van de merrie ook omhoog moet.LiquiHorse Fok bevat meer mineralen en vitaminen die zowel merrie als (ongeboren) veulen nodig zijn.

Insulineresistentie

Insuline resistentie is een ongevoeligheid voor het hormoon insuline. Insulineresistentie is te vergelijken met diabetes type 2 bij de mens. Paarden met insuline resistentie maken veel insuline aan om de suikers die ze uit het voer opnemen te verwerken. Een  langdurige insuline stijging zorgt  voor   overgevoelig raken voor insuline, waardoor het paard uiteindelijk niet meer in staat is om voldoende insuline te produceren om de bloedsuikerwaarde op peil te brengen. Kortom een hoog gehalte aan suikers in het rantsoen zorgt ervoor dat een paard een insulineresistentie kan ontwikkelen.

Gevolgen insuline resistentie bij merrie en veulen  

Extreme insulineresistentie bij een drachtige merrie heeft effect op de botstofwisseling van het veulen. Verandering in glucose- en insulinehuishouding leidt tot een verhoogd risico op OCD.  Door insulineresistentie wordt ook de kans op hoefbevangenheid verhoogt en krijgen veel paarden last van overgewicht.

Magnesium verbetert insulinegevoeligheid

LiquiHorse Fok bevat extra magnesium mede omdat bij paarden blijkt dat het toedienen van magnesium insuline resistentie vaak doet verminderen. Geef dus niet teveel brok maar voer LiquiHorse Fok, dit bevat geen toegevoegde suikers en zetmeel, en verstrek daarnaast voldoende eiwitrijk ruwvoer.

Lees hier meer voertips voor de drachtig en lacterende merrie (met voorbeeldrantsoenen) 

Nog vragen? Neem vrijblijvend contact op! 

Heb je nog vragen over onze producten en het voeren van LiquiHorse voor de juiste mineralen en vitaminen balans bij je paard? Neem dan vrijblijvend contact met ons op per telefoon 050 406 2615 of via het contactformulier.

Twijfel jij of je voldoende voert aan je paard ontvang gratis en vrijblijvend voeradvies op maat. 

 

    22-04-2016 10:33