Koliek kans paard verkleinen Als je ziet dat je paard buikpijn heeft, gaan alle alarmbellen af. Help! Is het gaskoliek, zandkoliek, krampkoliek, verstoppingskoliek of koliek door verdraaiing of wormen? Is het mild of levensbedreigend? Dit artikel gaat in op verstopping als een van de meest voorkomende oorzaken van koliek en hoe je de kans erop kunt verkleinen.    

Eerst het slechte nieuws: koliek kan ieder paard treffen, ook als je er als eigenaar/verzorger alles aan doet om het te voorkomen. Dan het goede nieuws: door de vertering te verbeteren, maak je de kans op verstoppingskoliek zo klein mogelijk. De juiste balans aan mineralen, sporenelementen en vitaminen is daarbij essentieel.

Symptomen van koliek bij een paard

Het maagdarmkanaal van een paard is 35-40 meter lang, heeft vernauwingen en haakse bochten en is erg gevoelig. Neem direct contact op met een dierenarts, als je paard één van de onderstaande symptomen vertoont:
  • Onrustig gedrag, naar de buik kijken of trappen
  • Liggen, rollen, opstaan en weer liggen
  • Zweten en/of een verhoogde temperatuur, hartslag en ademhaling.
  • Minder of niet willen eten
  • Minder of niet mesten

Oorzaken koliek door verstopping

Verstoppingen ontstaan als de darmen verstopt zijn met voer of zand. Dit kan komen door gebitsproblemen, te weinig beweging of wateropname of door het eten van zand of te veel stro of andere stalbodembedekking. Ook kan verstoppingskoliek ontstaan door te weinig vezels, mineralen, sporenelementen en vitaminen in de voeding. Als gevolg van verstopping kan er gaskoliek ontstaan omdat gassen niet goed het lichaam kunnen verlaten. Ook kan het krampen geven. Al met al zeer pijnlijk.

Tips om koliek door verstopping bij een paard te voorkomen

Met deze tips verbeter je de vertering en daarmee de algehele gezondheid van je paard:
  • Verstrek goede kwaliteit ruwvoer, bij voorkeur onbeperkt of tenminste 3 porties per dag. Lees hier hoeveel ruwvoer een paard nodig heeft. Goed ruwvoer zorgt voor voldoende vezels en aanmaak van speeksel. De vezels prikkelen de spieren in de (dikke) darmwand, waardoor darmperistaltiek gestimuleerd wordt. Het speeksel neutraliseert zuren in de maag en verbetert de vertering en de opname van voedingsstoffen. Dit helpt ook bij maagzweren {Link toevoegen naar nieuw artikel over maagzweren}. Hooi van goede kwaliteit heeft de voorkeur. In voordroogkuil of kuilgras zitten vaak meer moeilijk verteerbare eiwitten en minder ruwe celstof/vezels. Wil je zeker zijn van een goede kwaliteit ruwvoer? Onderzoek dan het ruwvoer.
  • Vermijd krachtvoer. Krachtvoer bevat veel zetmeel. Dit kan verstoppingen geven. Paarden maken bij het eten van krachtvoer aanzienlijk minder speeksel aan dan bij het kauwen op ruwvoer. Bovendien moeten de mineralen, sporenelementen en vitaminen in krachtvoer eerst worden verteerd voordat ze kunnen worden opgenomen en benut. Hierbij treden verliezen op.  Een bijkomend voordeel van het vermijden van krachtvoer is een verminderde kans op slokdarmverstopping.
  • Luzerne (zonder melasse) is een prima vervanger voor de eiwitten en energie in krachtvoer. Luzerne bevat een hoge ruwe celstof, hoogwaardig eiwit en geeft energie. Een paard moet veel kauwen op luzerne.
  • Voeg dagelijks mineralen en vitaminen toe aan het rantsoen. Mineralen en vitaminen spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling en het verteringsproces, onder andere omdat ze de aanmaak van enzymen stimuleren en zorgen dat de voedingsstoffen uit het voer beter benut worden. De vloeibare complete mengsels van LiquiHorse kunnen gemakkelijk verstrekt worden over het ruwvoer of door luzerne.
  • Mist je paard energie? Voer dan lijnolie/lijnzaadolie. Lijnolie is vetrijk, kan je paard goed verteren en geeft vele malen meer energie dan krachtvoer.
  • Wil je wel krachtvoer geven? Voer dit dan altijd pas nádat het paard een goede portie ruwvoer heeft kunnen eten. Alleen dan kan er voldoende speeksel aangemaakt worden voor een goede vertering.
  • Zet je paard niet op een schrale weide of op net ingezaaid gras, want dit verhoogt de kans op zandkoliek.
 

Ook belangrijk:
  • Voer wijzigingen in het rantsoen langzaam door, bijvoorbeeld verspreid over meerdere dagen.
  • Geef je paard dagelijks beweging, ook tijdens de stal- of winterperiode.
  • Zorg dat je paard altijd toegang heeft tot schoon en vers drinkwater.
  • Een pure zoutliksteen aan te raden zodat je paard naar behoefte zout kan opnemen.
  • Laat het gebit van je paard regelmatig controleren door een deskundige.

Mineralentekort en koliek

Mineralen, sporenelementen en vitaminen zijn onmisbaar in het verteringsproces. De meesten worden in hun oorspronkelijke vorm als ‘ion’ het beste opgenomen door het lichaam. De vloeibare mineralen, sporenelementen en vitaminen van LiquiHorse zijn in hun natuurlijke ionische vorm opgelost in water. Ze worden direct en maximaal door de darmwand opgenomen en benut. Met goed ruwvoer en een dagelijkse dosering LiquiHorse, voorzie je je paard in de behoefte van de dagelijks benodigde mineralen, sporenelementen en vitaminen, optimaliseer je de vertering en verklein je de kans op verstoppingskoliek.

Ieder paard en iedere pony is verschillend. Het LiquiHorse team hecht veel waarde aan het adviseren op maat. Vraag een gratis, vrijblijvend advies op maat voor jouw paard! Dit kan direct online via het contactformulier of per 050 406 1254.
    29-05-2020 14:01