Koliek kans paard verkleinen Koliek door verstopping bij je paard is een van de meest voorkomende oorzaken. Er zijn ook andere koliek vormen als: gaskoliek, krampkoliek en zandkoliek. In dit artikel gaan wij alleen in op verstoppingskoliek en de rol van de voeding hierbij.

Dunne mest bij je paard? Mest je paard niet of is de paardenmest droog en hard? Zitten er in de mest veel onverteerde delen?
Bij de overgang van het zomerseizoen naar het winterseizoen of andersom, vinden er vaak wijzigingen in het rantsoen plaats

De oorzaken van darmproblemen is vaak te wijten aan de voedingsstoffen die je  paard teveel of te weinig krijgt. Teveel eiwit in het rantsoen zorgt voor dunne mest, veel ruwe celstof/vezels en laag eiwit  in het rantsoen zorgt voor dikke mest. Daarnaast spelen mineralen en vitaminen in de voeding, beweging en de wateropname ook een belangrijke rol.

Koliek door verstopping

Bij langdurige verstopping kan koliek optreden. Krampkoliek kan veroorzaakt worden bij verstopping van de darmen. 

Te herkennen aan:
 • Onrustig paard
 • trappen naar de buik
 • minder mesten
 • verminderde  eetlust
 • neiging om te liggen en of te rollen
Wanneer je een vermoeden hebt van koliek bij je paard neem dan, ook bij twijfel, contact op met je dierenarts.

Koliek kans verminderen

Verstopping bij paarden kan koliek tot gevolg hebben. Tips om de kans op koliek te verminderen:
 • Voer wijzigingen in het rantsoen verspreid over meerdere dagen door bijvoorbeeld bij meer of minder weidegang en groter aandeel ruwvoer
 • Voer dagelijks een product met een hoge ruwe celstof zoals luzerne (zonder melasse) voordat je hooi of kuil voert, hierdoor maakt je paard speeksel aan voor een goede vertering
 • Verstrek tenminste 3 porties goede kwaliteit ruwvoer per dag, 2% van het lichaamsgewicht in kg hooi per dag.  Het ruwvoer over tenminste 3 porties verdelen heeft de voorkeur.
 • Hooi van goede kwaliteit heeft de voorkeur vanwege de constantere voederwaarde. Verstrek dit vanaf de grond of in een slowfeeder.
 • Dagelijks mineralen en vitaminen voeren om te zorgen dat de voedingsstoffen uit het voer beter benut worden. Alle LiquiHorse producten dekken de dagelijkse behoefte aan mineralen en vitaminen.
 • Mist je paard energie? Voer dan olie in plaats van krachtvoer. Hiermee maak je het rantsoen vetrijker, dit kan je paard goed verteren.
 • Zorg dat je paard dagelijks beweging krijgt, ook tijdens de stal- of winterperiode.
 • Zorg altijd dat je paard toegang heeft tot schoon en vers drinkwater. Daarnaast is een pure zoutliksteen aan te raden zodat je paard naar behoefte zout kan opnemen.

Mineralen en vitaminen voor je paard

Een paard heeft dagelijks magnesium nodig om onttrekking van magnesium uit de beenderen te voorkomen. Daarnaast spelen fosfor en magnesium uit LiquiHorse een belangrijke rol bij de vertering. LiquiHorse voorziet je paard in de behoefte van de dagelijks benodigde mineralen en vitaminen naast goed ruwvoer. De dagelijkse LiquiHorse dosering voor een pony is 30ml - 60ml per dag , voor een paard 60ml- 90ml LiquiHorse per dag.

Wilt je een voeradvies op maat? Vraag deze vrijblijvend online aan of bel direct 050 406 1254.

Kwaliteit ruwvoer paard

In het rantsoen van je, al dan niet koliek gevoelige paard speelt de kwaliteit van het ruwvoer een belangrijke rol en adviseren wij om een goede kwaliteit hooi te voeren. Ook voordroogkuil of kuilgras wordt veel gevoerd aan paarden, echter zit hierin vaak meer moeilijk verteerbare eiwitten en minder ruwe celstof.

Wil je zeker zijn van een goede kwaliteit ruwvoer? Onderzoek dan het ruwvoer.

Wij kunnen je aan de hand van de uitslagen een vrijblijvend voeradvies geven. Lees ook de whitepaper In 5 stappen naar een paard  zonder mineralen-vitaminetekort.

In dit artikel geven wij een algemeen advies en meer informatie over het rantsoen van een paard. Ieder paard is verschillend, dit zijn wij ons bewust. Het LiquiHorse team hecht veel waarde aan het adviseren op maat. Vraag net als vele paardenbezitters een vrijblijvend advies op maat voor jouw paard! Dit kan direct online via het contactformulier of per 050 406 1254.
 
 

    02-05-2016 14:01     Reacties ( 0 )

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.