Help een maagzweer bij je paard te verminderen of voorkomen Bij veel paarden komen maagzweren voor. Een paard met een maagzweer kan weinig of geen (ziekte)symptomen hebben. Daarom wordt een maagzweer vaak pas opgemerkt als het paard pijn heeft, slecht(er) presteert en de weg terug lang is. Hoe kan je de symptomen van maagzweren vroegtijdig herkennen en behandelen? Of beter nog, wat kan je doen om maagzweren bij je paard te voorkomen?
Wist je dat niet alleen een groot deel van de sportpaarden, maar ook een groot percentage van de recreatiepaarden last heeft van maagzweren? Zelfs fokmerries en veulens zijn vatbaar voor maagzweren.

Enkele symptomen van een maagzweer bij een paard:

  • Verminderde eetlust
  • Lichte (terugkerende) koliek
  • Gewichtsverlies
  • Slechtere prestaties
  • Lusteloosheid
  • Ongemak bij opzadelen of singelen
  • Doffe vacht
  • Luchtzuigen
  • Tandenknarsen

Oorzaken van een maagzweer bij een paard

De maag van een paard is klein en kan slechts kleine beetjes voeding aan. De maag produceert continu maagzuur dat geneutraliseerd moet worden door speeksel en voedsel. Een maagzweer ontstaat als het maagslijmvlies en de maagwand aangetast wordt omdat er te veel maagzuur is ten opzichte van de hoeveelheid speeksel en voedsel. Bijvoorbeeld door:
  • Lange tijd tussen voerbeurten. Daardoor ontstaat een lege maag.
  • Veel krachtvoer en/of weinig ruwvoer. Paarden maken bij het eten van krachtvoer aanzienlijk minder speeksel aan dan bij het kauwen van ruwvoer.
  • Rijden of training op een lege maag. Het maagzuur gaat dan klotsen.
  • Medicijnen, o.a. pijnstillers, vergroten de kans op een maagzweer, met name bij langdurige of hoge dosering.
  • Stress: bij stress is de maag minder doorbloed, gevoed en beschermd.

Behandelen van paard met een maagzweer

Neem bij het vermoeden van een maagzweer contact op met je dierenarts. Hij kan door middel van een scopie een maagzweer vaststellen. Een maagzweer geneest lastig. De behandeling van een maagzweer bestaat meestal uit medicatie en aanpassing van het rantsoen en eventuele stressfactoren.
 

Hoe kan je een maagzweer op een natuurlijke manier behandelen of voorkomen?

Wij belichten in dit artikel alleen het belang van de juiste voeding en het verminderen van stressfactoren. Dit vervangt niet de diagnose en begeleiding van een dierenarts.  
Voermanagement
  • Geef veel ruwvoer van goede kwaliteit, bij voorkeur onbeperkt. Bij het kauwen op ruwvoer wordt veel speeksel aangemaakt, wat het maagzuur neutraliseert. Een paard dat onbeperkt ruwvoer kan eten produceert tot wel 60 liter speeksel per dag! Hoe hoger de structuur in het ruwvoer, hoe meer speeksel het paard zal aanmaken. Heb je niet de mogelijkheid om onbeperkt ruwvoer te verstrekken? Of wordt hij daar te dik van? Voer dan meerdere keren per dag kleinere porties, structuurrijk ruwvoer met weinig voedingswaarde. Zo kan hij meer eten met minder risico op overgewicht. Lees meer over hoeveel ruwvoer een paard nodig heeft.
  • Voer weinig, of liever, geen krachtvoer. Krachtvoer bevat doorgaans veel zetmeel en suikers en het heeft een aanzienlijk lager effect op het neutraliseren van maagzuur dan ruwvoer. 1 kilo krachtvoer zorgt voor 1 liter speeksel, 1 kilo ruwvoer zorgt voor 3,5 liter speeksel! Voer je wel krachtvoer, doe dit dan in meerdere, kleine porties en gemengd met luzerne of timothee. Luzerne en timothee zijn ruwvoeders met een hoge structuurwaarde waarop paarden lang kauwen. Veulens zijn gebaat bij de zachtere structuur van timothee.
  • Vul aan met een complete mix aan mineralen en vitaminen zoals LiquiHorse Basis. In ruwvoer zit namelijk altijd te weinig mineralen. De vloeibare mineralen, vitaminen en sporenelementen van LiquiHorse zijn complete mengsels die uitstekend door de darmen worden opgenomen. Door hun vloeibare samenstelling kunnen ze verstrekt worden over het ruwvoer. Mocht (extra) energie nodig zijn, dan kan je het rantsoen vetrijker maken met LiquiHorse Energy Oil. Vetten geven vele malen meer en langdurige energie dan zetmeel en koolhydraten.

Kan je bij het rijden de kans op een maagzweer verkleinen?

  • Ga niet rijden of trainen als het paard een lege maag heeft. In draf en galop spant het paard zijn buikspieren, waardoor de maag wordt samengedrukt en het maagzuur omhoog komt. De bovenkant van de maag bevat geen beschermlaag en is extra gevoelig voor maagzweren. Voer je paard een kleine hoeveelheid ruwvoer voor het rijden. Dit neutraliseert het maagzuur.

Stress verminderen:

Stress kan bijdragen aan de ontwikkeling van een maagzweer. Bijvoorbeeld als er niet wordt voldaan aan:
  • Contact met soortgenoten
  • Voldoende vrije beweging
  • Ontspanning tijdens langdurige of intensive training
  • Onbeperkt water en ruwvoer
Soms is het niet haalbaar dit te bieden, bijvoorbeeld tijdens wedstrijden, transport, ziekte of blessures. LiquiHorse Relax met extra Magnesium kan de (negatieve) effecten van stress helpen verminderen. Sowieso is bij een groot onderzoek in Nederland gebleken dat bijna 25% van de paarden een magnesiumtekort heeft. Een paard kan magnesium niet opslaan in zijn lichaam en heeft het dagelijks nodig. Niet alle vormen van magnesium zijn goed opneembaar door een paard. De opgeloste magnesium in LiquiHorse Relax is bijna 100% opneembaar.

Tips om stress (en de kans op maagzweren) te verminderen bij het spenen van veulens lees je hier.

Natuurlijk voeren

Wil je meer tips voor het omschakelen van krachtvoer naar natuurlijk voeren? Lees dan deze blog.
Heb je vragen? We helpen je graag! Vul het contactformulier in of vraag hier direct een gratis, vrijblijvend, op maat gemaakt voeradvies aan. LiquiHorse helpt je graag om je paard 365 dagen fit te houden.  
 
    22-05-2020 11:54