Maagzweer: ontstaan, symptomen en herstel

Reageert uw paard (heftig) op het aantrekken van de singel?

Maagzweren bij paarden komen veel voor. Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van alle paarden een maagzweer heeft. Maagzweren hebben vaak, veelal onderschat, negatief effect op sportprestaties van de paarden.

Heeft u het vermoeden dat uw paard een maagzweer heeft? De symptomen van een maagzweer zijn zeer divers en wat vaag. 

Enkele symptomen zijn:
  • Verminderde eetlust
  • Lichte (terugkerende) koliek
  • Gewichtsverlies
  • Slechtere prestaties
  • Lusteloosheid
  • Ongemak bij het zadelen of het singelen
  • Doffe vacht
  • Luchtzuigen
  • Tandenknarsen
Neem bij het vermoeden van een maagzweer contact op met uw dierenarts. Hij kan door middel van een scopie een maagzweer vaststellen.
Wij belichten in dit artikel het aandeel van voldoende en regelmatig voeren. Daarnaast is stress ook een onderdeel die een rol kan spelen bij ontwikkeling van een maagzweer.

Ontstaan maagzweer

De maag van het paard produceert 24 uur per dag maagzuur, ook als er geen voedsel in de maag aanwezig is. Bij een overproductie aan maagzuur wordt het maagslijmvlies aangetast. Dit kan voor een beschadiging in de maagwand zorgen, een maagzweer. Door de lage pH in de maag geneest een maagzweer lastig. De behandeling van een maagzweer bestaat meestal uit het aanpassen van het rantsoen in combinatie met medicatie.

Hoe de kans op een maagzweer verminderen

Om een maagzweer te voorkomen is het belangrijk dat het paard veel ruwvoer kan eten. Bij voorkeur onbeperkt. Bij het kauwen op ruwvoer wordt veel speeksel aangemaakt, wat het maagzuur neutraliseert. Een paard dat onbeperkt ruwvoer kan eten produceert tot wel 60 liter speeksel per dag!
Voer weinig, of bij voorkeur, geen krachtvoer. Als u wel krachtvoer voert, doe dit dan in meerdere kleine porties. Om uw paard op een andere manier mineralen en vitaminen binnen te laten krijgen kunt u kiezen voor de LiquiHorse producten, naast, of in plaats van, krachtvoer. Bekijk hier de LiquiHorse producten.
Daarnaast kan LiquiHorse Energy, op basis van koudgeperste lijnolie, energie aan het paard gevendoor het vetrijker maken van het rantsoen. Vetten geven vele malen meer energie dan zetmeel en koolhydraten! Lees hier meer over LiquiHorse Energy Oil.

Structuur

Zorg voor een goede kwaliteit, structuurrijk ruwvoer voor uw paard. Ruwvoer is de basis van zijn rantsoen. Hoe hoger de structuur in het ruwvoer, hoe meer speeksel het paard aan zal maken. Luzerne is een product met een hoge structuurwaarde en daarmee erg geschikt als voer voor uw paard. GreenHorse bestaat uit gedroogde luzernestengel. Het is extra geschoond en daardoor stofarm. Bovendien bevat het geen andere gewassen en geen toevoegingen zoals melasse. Doordat luzerne zo structuurrijk is, wordt er veel speeksel aangemaakt, wat de vertering bevordert en helpt het maagzuur te neutraliseren. Lees ook meer over de hoeveel kg ruwvoer een paard nodig heeft.

Niet rijden op de lege maag

Heeft uw paard geen 24 uur per dag ruwvoer tot zijn beschikking? Ga dan niet rijden als het paard een lege maag heeft. Uit onderzoek is gebleken dat in draf en galop het paard zijn buikspieren aanspant. Hierdoor wordt de maag samengedrukt en wordt het maagzuur omhoog geperst. De bovenkant van de maag bevat geen beschermlaag en is extra gevoelig voor maagzweren. Voer uw paard dus een kleine hoeveelheid ruwvoer voor het rijden, dit neutraliseert het maagzuur.

Herstel van een maagzweer

De dierenarts kan een maagzweer vaststellen en u adviseren over medicatie. Voor herstel van een maagzweer  is het belangrijk om naast een aanpassing aan het rantsoen te doen, ook te zorgen voor vermindering van stressfactoren en een aangepaste training.  

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heeft u vragen over de voeding van uw paard? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel ons op: 050 - 406- 1254.

 
 

    03-05-2016 10:08     Reacties ( 0 )

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.