Merrie moeilijk drachtig

Mineralen spelen rol bij vruchtbaarheid merrie

LiquiHorse Fok springt in op de dagelijkse mineralen en vitaminen  behoefte voor merries die drachtig moeten worden of al zijn. Je kunt natuurlijk kiezen de merrie brok te voeren. Hierin zit echter vaak een te hoog Calciumgehalte en te weinig magnesium.

Cyclus merrie

Voor één van zijn merries gebruikte de heer Roordink uit Houtingehage LiquiHorse Fok. " Ik kon één van mijn merries niet drachtig krijgen. Haar cyclus was ontregeld en er waren op de echo uitsluitend afwijkende eitjes te zien. Toen ze ongeveer een maand LiquiHorse Fok had gekregen ging ik met haar naar de dierenarts voor de enting. Ik heb haar ook laten scannen en wat bleek? Tot onze verrassing zat er een mooi normaal ei en ze kon diezelfde dag nog geïnsemineerd worden. De verrassing bleek nog groter toen ze op 18 dagen drachtig gescand werd. Dat kan toch niet beter? Na één bezoek aan de dierenarts en één inseminatie is mijn merrie drachtig. Gelukkig heeft de dracht ook stand gehouden." Aldus Roordink.

Mineralen voor fokmerrie

Vanaf de hengstigheid  tot de laatste maanden van de dracht is het belangrijk dat alle mineralen voldoende aanwezig zijn. Naast extra Magnesium zorgt LiquiHorse Fok voor aanvulling van ZinkKoperFoliumzuur en Selenium.
Deze elementen zitten te weinig in ruwvoer.

Lastig drachtig te krijgen merrie

Marianne had ook een merrie die altijd lastig drachtig was te krijgen. "Meestal moest ze een keer of 3 geïnsemineerd worden. Bij de vorige eigenaar werd ze zelfs een jaar niet drachtig! Sinds we LiquiHorse Fok gebruiken hebben we haar elk jaar nog in 1 inseminatie drachtig gekregen. Zelfs terwijl de dierenarts adviseerde niet in de veulenhengstigheid te insemineren. Omdat de baarmoeder niet mooi schoon en nog groot en grof was. Ondanks dat werd ze in 1 keer drachtig. Ook hield de dracht elke keer stand." Aldus Marianne. 

Factoren vruchtbaarheid merrie

Natuurlijk is het zo dat de conditie van de merrie een rol speelt. Het is van belang dat een merrie  tenminste 2% van haar lichaamsgewicht en ruwvoer of gras krijgt en de dagelijkse behoefte aan mineralen en vitaminen.  Daarnaast speelt leeftijd een rol. Bijvoorbeeld bij oudere merries kan een slecht sluitende schede ook een rol spelen bij het drachtig worden.

Wil jij ook dat je merrie een regelmatige cyclus krijgt of dat je fokmerrie drachtig wordt? Ondersteun de merrie dan door dagelijks LiquiHorse Fok te geven. Deze vloeibare mineralen en vitaminen zijn makkelijk te doseren over zowel het ruwvoer, grove luzerne al dan niet gemengd met krachtvoer. 

Wil je graag een voeradvies op maat? Dat kan! Jan van Benthem geeft gratis en vrijblijvend voeradvies voor jouw fokmerrie.
    22-04-2016 12:19