“Het voer aanpassen op basis van de resultaten uit onderzoeken. Dan pas kun je pas echt resultaten verwachten van je paard.” Stelt Jan van Benthem.

Laat ruwvoeronderzoek uitvoeren of vraag een analyse bij je ruwvoerleverancier. Laat daarnaast een keer bloedonderzoek doen op mineralen en sporenelementen, pas het rantsoen  waar nodig hierop aan, en doe na een aantal maanden nog eens bloedonderzoek.

Als voeradviseur in de veehouderij heb ik de ervaring dat daar altijd ruwvoeronderzoeken worden gedaan om het rantsoen zo optimaal in te richten. Niet alleen laten de rundveehouders hun voer onderzoeken maar ook het bloed, tankmelk en drinkwater. Zij passen op basis van deze uitslagen het rantsoen aan.

Voor paardenhouders die prestaties van hun paarden verwachten is het in mijn ogen een must om het ruwvoer en het bloed van elk paard  te laten analyseren.

Het analyseren van ruwvoer kan heel makkelijk. Veel stallen kopen in een keer een grotere hoeveelheid ruwvoer in. Maar ook als er kleinere hoeveelheden worden aangekocht betreft dit in veel gevallen een zelfde perceel, grondsoort en oogsttijd. Een voerleverancier die zich bewust is hoe belangrijk ruwvoer voor een paard is zal een analyse laten doen na ongeveer 6 weken. Helaas is dit niet vanzelfsprekend dat een voerleverancier een onderzoek heeft.

Ruwvoer is de basis voor elk paardenrantsoen. Hiervan kunnen we stellen dat alle mensen zich hier wel van bewust zijn.  Alleen als je vraagt hoeveel energie, eiwit, suiker en mineralen en sporenelementen het bevat hebben ze geen idee. Over het algemeen vindt men zelf dat het ruwvoer heel erg goed is. Maar baseren op cijfers doet men dit niet maar op onderbuikgevoel, zicht en reuk.

Welk ruwvoeronderzoek

Het laboratorium, Eurofins Agro, onderzoekt het ruwvoer voor je. Er zijn voor het onderzoeken van ruwvoer voor paarden 2 pakketten. Namelijk de EquiFeed Basis (zonder mineralen en sporenelementen) en de EquiFeed Excellent. Het advies is om ook de mineralen en sporenelementen te laten onderzoeken en dus voor het Equifeed Excellent pakket te kiezen.  Hiermee laat je 16 elementen extra onderzoeken naast het basispakket die voor het paardenrantsoen van belang zijn.  Natuurlijk kun je ook kiezen voor het EquiFeed Basis pakket. Maar toch adviseren we dan eenmalig om de Equifeed Excellent uit te voeren als je aan de weide waar het gras vanaf komt niks veranderd in het bemestingsplan ten opzichte van andere voorgaande jaren. Met de uitslagen van het ruwvoeronderzoek heb je een beeld van de mineralentekorten en -overschotten van het ruwvoer. Dan kan er de volgende oogst gekozen worden voor een EquiFeed Basis pakket  zodat je wel weet wat de waardes zijn die meer veranderlijk zijn zoals, energie, eiwit, suikers en droge stof.
Wij houden de trends en ontwikkeling  van het ruwvoer voor paarden in de gaten. Wat vooral opvalt aan de gehalten is, dat ten opzicht van 10 jaar geleden, het eiwit en energie licht gedaald zijn. Daarnaast zijn de mineralen en sporenelementen, als logisch gevolg van de mestwetgeving, ook gedaald. Een rantsoen van alleen ruwvoer zal dus structureel voor tekorten zorgen bij een paard. 

Waarom voedingswaarde zo belangrijk?

Een rantsoen voor een paard wordt bepaald op basis van het gewicht en de arbeid van een paard.  Aan de hand van de voedingswaarde; energie, eiwit, suikers en mineralen kan de voedingsadviseur een berekening maken. Je kunt nooit voedingswaarde schatten, meten is weten!

Hooi of kuil

De meeste gebruikte ruwvoeders zijn hooi en kuil. Hooi is veel droger dan kuilgras. Het droge stofgehalte van hooi is gemiddeld meer dan 80% terwijl kuilgras rond 60% droge stof bevat. Hooi bevat meestal veel structuur, oftewel een hoog vezelgehalte. Kuil is minder structuurrijk.  Kuilgras wordt ook wel graskuil, voordroog  of kuilvoer genoemd.  Bij de droogperiode wordt kuilgras langer gedroogd  op het land dan hooi. Kuilgras wordt in folie gewikkeld, hierin kan het verder fermenteren.  Door de folie kan het kuilgras buiten opgeslagen worden terwijl er voor hooi een droge plaats nodig is voor opslag . Ten opzichte van hooi bevat kuilgras vaak moeilijker verteerbare en meer eiwitten voor paarden.  Beide ruwvoeders hebben z’n voors en z’n tegens. Qua voedingswaarde is hooi vaak constanter maar wat de daadwerkelijke voedingswaarde is kun je alleen achter komen door het te laten onderzoeken.
 
    25-04-2017 14:35