In de winter ook voeren zonder dat je paard nerveus wordt? Ook weten hoe je moet voeren tijdens de wintermaanden? Wil je verstopping van je paard in de winterperiode voorkomen?

Basisbehoefte paard op stal

Voorzie je paard dan van voldoende vers drinkwater, 18-21 liter per dag. Ze krijgen dit normaal voor een groot deel binnen door het gras. Geef kwalitatief goed ruwvoer  in meerdere porties per dag met een totaal van 2% van het lichaamsgewicht paard. Voer bij weinig arbeid niet teveel energie en suikers om een nerveus paard te voorkomen. Voer voldoende mineralen en vitaminen voor een optimale vertering van het voer. Als er tekorten aan mineralen en vitaminen ontstaan zal de voeding niet goed verteerd en benut worden door je paard. Mineralen en vitaminen zijn daarom, naast ruwvoer, de basis in eenpaardenrantsoen. Heb je vragen over het basisrantsoen voor jouw paard? Stel je vraag vrijblijvend via 050 406 1254 of via het contactformulier.

Voervolgorde en voerhouding paard

Verstrek eerst ruwvoer en vervolgens pas, als het echt nodig is,krachtvoer. Het liefst dan ook gemengd met groveluzerne (zonder melasse). Het ruwvoer zorgt voor speeksel ontwikkeling en het op gang brengen van het spijsverteringsstelsel. Verstrek het ruwvoer op de grond voor je paard. De anatomie van een paard is er op gemaakt om van de grond te eten. Als een paard van de grond eet zakt de onderkaak naar voren waarbij de kiezen perfect op elkaar aansluiten om het voedsel te vermalen. Bij het voeren vanaf de grond zorg je dat het paard het, in verhouding,  zware hoofd niet omhoog hoeft te houden. Dit is ontspannen voor het lijf en zorgt voor een betere bloedsomloop. Voeren op hoogte zorgt ervoor dat spieren aangespannen worden en het gevolg kan zijn dat er nek-, hals- en rugklachten ontstaan bij je paard.

Voeren naar energie, mineralen en vitaminen behoefte

LiquiHorse vloeibare mineralen en vitaminen zijn zo samengesteld dat het aan de dagelijkse mineralen en vitaminen behoefte van een paard voldoet. Het is makkelijk te doseren over zowel ruwvoer als het eventuele krachtvoer. De vloeibare vorm zorgt ervoor dat het goed opneembaar is dus beter te benutten voor je paard. De LiquiHorse producten bevatten geen suikers. De mineralen en vitaminen op zich hebben allen een eigen functie. Fosfor, magnesium en vitamine B1 zorgen samen voor het beschikbaar maken van energie uit het (ruw)voer voor uw paard.

Voorkom stalondeugden als kribbebijten

De voeding heeft niet met alle stalondeugden te maken, maar speelt wel een belangrijke rol in het ontstaan ervan. Onno Koornstra voert LiquiHorse Relax aan zijn temperamentvolle merrie: "Onze 7-jarige temperamentvolle merrie loopt zowel onder het zadel als voor de wagen . Met name onder het zadel gaf dit nog wel eens problemen. Ook op stal was zij bijzonder druk, hetgeen zich ontwikkelde tot een ergerlijk kribbebijten. Op aanraden zijn wij LiquiHorse Relax gaan gebruiken. Na een week was er al een verschil in het gedrag van de merrie waar te nemen. Na drie maanden is zij nog net zo temperamentvol, maar veel braver en is het kribbebijten met zeker 80% afgenomen."
Naast dat het temperamentvolle karakter een rol speelt kan kribbebijten ontstaan door gebrek aan kauwgedrag.  Op krachtvoer kauwt een paard maar weinig en maakt dus ook maar weinig speeksel aan. Daarom is de voervolgorde, voerhouding, de hoeveelheid ruwvoer in meerdere porties per dag en mineralen en vitaminen balans ook van belang.

Fit paard in winterperiode

Wil je ook tijdens de winterperiode fit paard? Voer naast voldoende kwalitatief goed ruwvoer de vloeibare mineralen en vitaminen van LiquiHorse. Kom je, tijdens de winterperiode, niet uit in wedstrijden? Dan bevat LiquiHorse Basis voldoende mineralen en vitaminen voor je paard. Heb je een sensibel of druk paard? Voer dan LiquiHorse Relax, de magnesium in dit product zorgt voor ontspanning van de spieren. De LiquiHorse producten zijn online te bestellen via onze webshop!
Heb je vragen? Stel ze gerust en vrijblijvend via het contactformulier of per telefoon 050 406 12 54.
    25-04-2016 10:10