Rechtrichten paard Rechtgerichtheid is een belangrijk begrip in de paardensport. Het is zelfs één van de zes punten in het ‘scala der ausbildung’.
 
Wordt er op je dressuurprotocol vaak rechtgerichtheid genoemd?
Is je paard gespannen tijdens het rijden?
Loopt je paard scheef of heeft het moeite met inbuigen naar één kant?
Lees in dit artikel dan tips over het rechtrichten van je paard en hoe ook de juiste voeding daarin een rol kan spelen.
 

Dressuuramazone Silke Kamphuis: “Sinds Guus LiquiHorse Relax krijgt is hij veel minder gespannen. Ik kan beter zijn aandacht vasthouden. Ook merk ik dat hij veel minder spierpijn heeft en gemakkelijker kan buigen”. 

Oorzaken scheefheid

Een rechtgericht paard loopt met de achterbenen in het spoor van de voorbenen, zowel op de volte als op de rechte lijn. Hij buigt beide kanten gemakkelijk in, zowel in kaak, nek, hals en rug. Op beide handen zijn alle oefeningen, passend bij het niveau van africhting, gemakkelijk uit te voeren. Elk paard is echter van nature scheef en zal de ene kant gemakkelijker inbuigen dan de andere kant, net zoals mensen rechts- of linkshandig zijn. Door training zal de ruiter het paard moeten leren recht te lopen.

Behalve natuurlijke scheefheid zijn er andere oorzaken die het rechtrichten belemmeren, onder andere:
•    Veterinaire problemen/blessures
•    Scheef zittende ruiter
•    Slecht passend harnachement
•    Stijfheid en/of blokkades in spieren
•    Verkeerde training en overtrainen

Door deze problemen op te lossen en gericht te gaan trainen zal je paard steeds rechter worden.

Tips voor rechtrichten paard

Het is van belang dat, als je moeite hebt met het rechtrichten van je paard, veterinaire zaken uit te sluiten.
•    Zorg voor een goed passend harnachement.
•    Rij veel voltes en wendingen. Hierdoor leert het paard op beide kanten in te buigen.
•    Rij zijgangen zoals wijken en schoudervoor of schouderbinnenwaarts.
•    Rij veel overgangen en tempowisselingen, zowel op de volte als de rechte lijn.
•    Zorg dat je paard goed aan het been is, zowel met voorwaartse als zijwaartse hulpen.
•    Probeer de aanleuning links en rechts gelijk te krijgen. Houd hiervoor contact met de teugel die het paard slecht aan wil nemen.

Rechtrichten: Voeding en mineralen

Bij het rechtrichten van je paard zullen de spieren meer belast worden. Je vraagt hem namelijk in te buigen op de kant die hij moeilijk vindt. Magnesium is een belangrijk mineraal dat in het lichaam helpt bij het ontspannen van de spieren. Een magnesiumtekort komt geregeld voor! Deze paarden hebben moeite met het ontspannen van de spieren en kunnen ook problemen hebben met rechtrichten, simpelweg doordat ze de spieren niet voldoende kunnen oprekken. Ook zullen deze paarden sneller verzuren. Bij een tekort aan magnesium zal er in eerste instantie magnesium aan de spieren worden onttrokken, bij een langdurig tekort wordt er zelfs magnesium uit de botten vrijgemaakt!
De meeste paarden kunnen onvoldoende magnesium uit hun voeding halen. Dit omdat het gemiddelde ruw- en krachtvoer te weinig magnesium bevat. LiquiHorse Relax bevat de dagelijks benodigde mineralen en vitaminen en bevat bovendien extra magnesium. Zo kan het je paard helpen met het ontspannen van de spieren en de kans op verzuring verminderen.
 
Heb je vragen over dit artikel? Of wil je vrijblijvend advies over de voeding van je paard? Wij geven advies op maat, geen enkel paard is hetzelfde. Neem hier direct contact met ons op of bel: 050 206 1254.


paard mineralen en vitaminen tekort

    06-06-2016 13:58     Reacties ( 0 )

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.