Sobere rassen voeren Mineralen en vitaminen zijn met name voor sobere rassen van belang omdat deze rassen vaak geen tot zeer minimaal krachtvoer krijgen.
Sobere rassen zijn bijvoorbeeld: Friese paarden, Shetlanders, IJslanders, Haflingers, Tinkers of Fjorden.

Structuurrijk voer voor sobere rassen

Deze rassen hebben baat bij veel ruwe celstof, oftewel een vezelrijke voeding bestaande uit hooi of kuilgras. Hierbij kun je ook kiezen voor extra structuur om luzerne stengel bij te voeren. De luzerne stengel zorgt met zijn hoge structuurwaarde voor extra speekselvorming. Met deze extra speekselvorming kunnen door de verteringssappen het aangeboden ruwvoer beter kunnen bereiken. Let wel op dat je kiest voor een luzerne zonder toevoegingen als melasse en granen.

Sober ras niet te energierijk voeren

Sobere rassen gaan efficiënt om met hun energie maar hebben dagelijks mineralen en vitaminen nodig om de energie vrij te maken uit het aangeboden ruwvoer. Voer je jouw sobere ras teveel energie bijvoorbeeld in de vorm van krachtvoer kan er overgewicht ontstaan en stofwisselingsproblemen.

Loopt jouw Fries, Shetlander, IJslander, Tinker, Fjord of Haflinger actief in de sport? Ook voor sportpaarden geven wij een advies op maat, hierbij houden wij rekening met de arbeid die zij moeten leveren. Neem direct contact op voor voeradvies of bel met vragen naar 050 406 1254Lees ook de ervaringen van dressuuramazone Maaike met de Friese ruin Tsjise. Door goede voeding en training is hij een ander paard geworden.
LiquiHorse Basis geschikt voor sober ras

Een sober paard krijgt vaak geen of zeer minimaal krachtvoer waardoor niet aan de dagelijkse mineralen en vitaminen behoefte voldaan wordt. Door dagelijks LiquiHorse Basis te voeren voorzie je jouw sobere ras van voldoende mineralen en vitaminen om het aangeboden ruwvoer goed te kunnen benutten. LiquiHorse is daarmee het fundament onder de voeding en ondersteunt daarmee de vertering, de spieren, de hoefgroei en de vacht. De dagelijkse voeradvies voor een pony tot 1.40 is 30 - 60ml per dag, een paard tot 1.70   60-90ml per dag. 

 
 
 
Meer weten of een voeradvies op maat voor jouw paard ontvangen? Neem contact op voor gratis en vrijblijvend advies; vul direct het contactformulier in of bel 050 406 1254
 
Naast LiquiHorse Basis heeft LiquiHorse ook speciale samenstellingen die paarden (extra) ondersteunen bijvoorbeeld: Suikers zijn niet gewenst in het rantsoen van een sober ras. De LiquiHorse producten bevatten geen suikers. Daarnaast is LiquiHorse door de vloeibare vorm makkelijk op te nemen door de paarden.


Overgewicht bij sobere rassen

Een sober ras heeft voldoende aan de basis: ruwvoer, mineralen en vitaminen. Verander geleidelijk het rantsoen van een sober ras met overgewicht. Geef het grofstengelig hooi en dagelijks LiquiHorse Basis. Bouw een eventuele krachtvoergift af en zorg dat jouw paard niet de volledige weide tot zijn beschikking heeft, laat het een beperkt aantal uren grazen, beperk het graasoppervlak of gebruik een graasmasker.


Hoe kun je zien of ruwvoer te rijk is? 

Dit kunt u niet op het oog bepalen daarom adviseren wij om een ruwvoeronderzoek bij  Eurofins Agro (Equifeed) of Dumea aan te vragen. Dit onderzoek kun je zelf uitvoeren. Kies voor het Equifeed Excellent (Eurofins) of Horsefeed scan ABC pakket (Dumea) dan worden naast de droge stof,energie en eiwit ook de mineralen onderzocht. 

Op basis van de uitslag van het ruwvoeronderzoek kan voeradviseur Jan van Benthem je vrijblijvend van een voeradvies op maat voorzien. Stuur de uitslag en informatie over je paard naar LiquiHorse en ontvang gratis voeradvies. 

Lees waarom je mineralen en vitaminen zou moeten voeren naast goed ruwvoer

Heb je geen ruwvoeronderzoek gedaan? Neem dan ook voor voeradvies op maat contact op met LiquiHorse voeradviseur Jan van Benthem. Met alle door jouw aangereikte gegevens berekenen wij het rantsoen en geven we gratis en vrijblijvend voeradvies. Vul het contactformulier in of bel 050 406 1254
    01-06-2021 08:30