Souplesse dressuurpaard verbeteren Souplesse is van groot belang voor een dressuurpaard. Alleen een soepel paard kan de gevraagde oefeningen correct uitvoeren en hoog scoren in een dressuurproef.

Is je paard stijf? Heeft je paard vaak spierpijn? Of is je paard wat kort in zijn bewegingen? Lees dan onderstaande tips die kunnen helpen uw paard soepeler te maken.

Voeding en mineralen paard

Misschien had u er nooit bij stil gestaan, maar de juiste voeding kan helpen uw paard soepeler te krijgen. Vooral mineralen kunnen hierin een grote rol spelen. Zo is magnesium een belangrijk element voor het ontspannen van de spieren. Het werkt hierbij nauw samen met calcium. Bij een tekort aan magnesium zijn de spieren de eerste plaats waar de hoeveelheid magnesium zal afnemen. Als dit gebeurt kunnen de spieren hun werk niet goed uitvoeren. Bij een magnesiumtekort blijft er spanning op de spieren staan en kan uw paard gestrest overkomen. In extreme gevallen kunnen spiertrillingen ontstaan. Calcium wordt in het voer vaak (meer) dan voldoende aangeboden.
 

Hoeveelheid en balans in voeding paard

Niet alleen de juiste mineralen en vitaminen maar de balans van de mineralen en vitaminen in het rantsoen zijn van belang. Ook de energiewaarde en het eiwitgehalte zijn belangrijk bij het opstellen van een rantsoen voor uw paard. Bijvoorbeeld voor de spieropbouw en het kunnen verrichten van arbeid. Eiwit en energie haalt uw paard voor een groot deel uit ruwvoer.

Voedingswaarde ruwvoer 

Ruwvoer bevat altijd te weinig mineralen voor uw paard. Het is dus verstandig mineralen bij te voeren. In LiquiHorse Relax zitten alle dagelijks benodigde mineralen en vitaminen en bovendien extra magnesium. Wees niet bang voor een overschot aan magnesium, dit wordt via de urine uitgescheiden. Lees hier meer over ruwvoer
 
Ook in de subtop worden LiquiHorse producten gevoerd aan dressuurpaarden, zoals bij Dressuurstal Bernoski. Dressuurruiter Robin Bernoski (subtop Young Riders): “Toen ik LiquiHorse ging voeren werd Clever fitter en fitter. Ik voelde dat hij de dag na een zware training weer topfit kon beginnen, waar hij eerst na een zware training nog wel eens behoorlijke spierpijn kon hebben.” Lees hier meer over Robin Bernoski en Clever.

Tips voor meer souplesse bij dressuurpaard

  • Als u twijfelt aan de stijfheid van uw paard is het verstandig eerst een dierenarts en eventueel fysiotherapeut naar uw paard te laten kijken. Zij kunnen veterinaire zaken uitsluiten.
  • Zorg voor voldoende (vrije) beweging voor uw paard. Dit houdt de spieren soepel.
  • Afwisseling helpt de souplesse vergroten. Maak eens een sprongetje met uw dressuurpaard of maak buitenritten. Zo gaat hij andere spieren gebruiken en wordt hij sterker en soepeler.
  • Pas de training aan aan de leeftijd van het paard. Een vier- of vijfjarige hoeft echt niet elke dag aan het werk. Zo krijgen de spieren tijd om te herstellen.
  • Een goede warming-up warmt de spieren op en helpt stijfheid en spierpijn voorkomen.
  • Een goede cooling-down helpt de afvalstoffen in de spieren sneller af te voeren.
  • Zorg voor een rantsoen op maat met een uitgebalanceerde hoeveelheid mineralen. Een tekort aan magnesium kan stijfheid en zelfs spiertrillingen veroorzaken.
  • Laat bloed- en ruwvoeronderzoek doen. Tekorten kunnen in het bloed worden opgespoord. Een ruwvoeranalyse geeft inzicht in de voederwaarde zodat er een rantsoen op maat kan worden opgesteld. Een rantsoen op maat zou tekorten moeten voorkomen.
Heeft u vragen over de voeding van uw dressuurpaard? Of wilt u vrijblijvend voeradvies op maat? Neem dan direct online contact met ons op of bel ons op 050 – 406 1254
 
    03-05-2016 10:37