Stress bij je paard Stress is een veelvoorkomend probleem bij paarden. Stress heeft negatieve gevolgen voor zowel de gezondheid als de prestaties van uw paard. Lees in dit artikel wat stress is en hoe voeding kan helpen stress te verminderen of de kans op stress te verkleinen.

Wat is stress?

Er bestaan twee vormen van stress, acute en chronische stress. Bij acute stress schrikt een paard ergens van en wordt daarna gelijk weer rustig. Bij chronische stress is het paard continu gespannen en alert. Hierbij gaan hormoon- en suikerspiegels omhoog, de spijsvertering gaat op een laag pitje. Het paard is klaar om te vluchten. Houdt deze situatie van chronische stress lang aan, dan kan dat gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard, namelijk:
  • Verminderde weerstand
  • Afvallen
  • Grotere kans op een maagzweer
  • Daardoor eerder kans op koliek
  • Vergrote kans op bevangenheid
Niet elk paard laat duidelijk zien dat hij stress heeft. Sommigen uiten het in gespannen reacties en/of stalondeugden, dunne mest of tandenknarsen. Binnenvetters kunnen slomer wordenof gapen. Belangrijk is dat u voor uw paard weet wat zijn normale gedrag is. Bij afwijkend gedrag weet u dan dat er iets aan de hand is.

Voeding voor gestreste paarden

Bij gestreste paarden is het belangrijk veel ruwvoer te verstrekken, bij voorkeur onbeperkt. Dit houdt het paard bezig en zorgt ervoor dat het maagdarmstelsel op gang blijft. Daarnaast wordt er zo speeksel gevormd, wat de pH in de maag neutraliseert en zo de kans op een maagzweer verkleind.
 

Naast ruwvoer is het essentieel dat het paard voldoende mineralen en vitaminen binnenkrijgt. Zo helpt magnesium bij het ontspannen van de spieren, bij gestreste paarden zeker geen overbodige luxe. LiquiHorse Relax bevat, naast alle dagelijks benodigde mineralen en vitaminen, extra magnesium en helpt zo ontspannen. Lees hier meer over LiquiHorse Relax. 

Omdat gestreste paarden van zichzelf vaak al veel looplust hebben is het verstandig geen, of heel weinig, krachtvoer te verstrekken. Komt uw paard energie tekort? Dan kan het bijvoeren van oliën en vetten een uitkomst zijn. Lees hier verder in ons onlangs gepubliceerde artikel over LiquiHorse Energy, op basis van lijnolie.

Tips om kans op stress te verminderen

Drie basisvoorwaarden voor het welzijn van uw paard zijn: Als aan deze voorwaarden wordt voldaan zal je paard niet snel stress ondervinden. Bovendien kan het dan een incidentele situatie van acute stress, zoals vervoer of wedstrijd, beter verwerken.

Heb je het idee dat je paard ondanks deze basisvoorwaarden toch gestrest is? Kijk dan eerst naar veterinaire zaken, zoals bv. pijn, een maagzweer of een mineralentekort.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wil je graag vrijblijvend voeradvies voor jouw paard? Wij kunnen voor jouw paard op maat een voeradvies opstellen direct contact met ons op
    03-05-2016 10:44