Takt verbeteren Rijd je dressuur met je paard? Dan heeft er vast wel eens de opmerking ‘takt’ of ‘taktfouten’ op je protocol gestaan. Takt is erg belangrijk voor een (dressuur)paard en daarom niet voor niets het eerste punt van het ‘scala van de africhting’.
  • Voelt je paard wel eens onregelmatig aan?
  • Zijn de passen in stap niet allemaal even groot?
  • Heeft je paard moeite om zuiver te blijven bij het verruimen in draf?
Lees dan in dit artikel tips die de takt van je paard kunnen verbeteren.

Taktfouten voorkomen en oplossen

Vraag jezelf eerst af waarom je paard taktfouten maakt. Mogelijke oorzaken zijn:
  • Kreupelheid
  • Spanning
  • Vastzittende spieren
  • Slecht passend harnachement
  • Rijtechnische problemen
Het is belangrijk om bij het vermoeden van kreupelheid een dierenarts te raadplegen. Raadpleeg daarnaast een goede gediplomeerde instructeur en zadelmaker/passer.

Baat van voeding bij spierproblemen

Een fysiotherapeut en/of osteopaat kan kijken hoe het gesteld is met de spieren van je paard. Door blokkades of spieren die vastzitten kunnen gemakkelijk taktfouten ontstaan. Paarden met deze spierproblemen hebben baat bij voeding waar voldoende magnesium in zit. Magnesium helpt bij het ontspannen van de spieren. Een tekort aan magnesium kan spanning en zelfs spiertrillingen veroorzaken. Bovendien verzuurt een paard met een magnesiumtekort sneller en zal het veel minder snel herstellen na inspanning. LiquiHorse Relax bevat, naast alle dagelijks benodigde mineralen en vitaminen, extra magnesium.

Doordat in de LiquiHorse producten de magnesium in oplossing is gebracht kan het magnesium beter benut worden door uw paard.  Door het in oplossing aan te bieden hoeft je paard minder energie te gebruiken om het te kunnen benutten
 

 
Levert je paard vaak zware inspanning? Dan kan het zinvol zijn om carnitine bij te voeren. Carnitine helpt onder andere bij de afvoer van afvalstoffen uit de spieren, waardoor er minder snel verzuring optreedt. LiquiHorse Sport bevat carnitine, naast de benodigde mineralen en vitaminen die een paard dagelijks nodig heeft.

Rijtechnische tips voor het verbeteren van takt

Als je taktfouten door veterinaire problemen hebt uitgesloten kun je onderstaande tips gebruiken om de takt te verbeteren.
  • Rij niet boven het tempo. Voorwaarts rijden is goed, maar rij niet harder dan je paard aan kan. Zo kan hij in balans blijven.
  • Verruim veel kleine stukjes. Zo kan je paard zijn balans gemakkelijker bewaren en zal hij meer op het achterbeen komen. Daardoor zal hij beter in takt blijven.
  • Stapt uw paard kort-lang? Dit komt vaak doordat het paard scheef is. Zorg dat het beter op twee teugels gaat lopen en rechter wordt. Lees hier meer over rechtrichten.
  • Stapt je paard lateraal (telgang)? Stap niet te hard. Rij daarnaast veel over balkjes in stap. Zorg dat je paard nageeflijk is en stel het eventueel wat lager in.
  • Probeer een constante, rechte en lichte aanleuning te krijgen en te houden. Zodra het paard gaat ‘hangen’ zal hij eerder taktfouten maken doordat hij op de voorhand gaat lopen of scheef wordt.
Voor alle oplossingen voor taktfouten geldt dat het tijd nodig heeft. Het is een probleem dat niet binnen enkele dagen op te lossen valt. Blijf geduldig op een correcte manier met je paard bezig en vraag hulp waar nodig.

Wat is takt?

Takt is volgens het scala van de africhting: het ritme, de exacte regelmaat en de juiste volgorde van de beenzetting behorende bij de desbetreffende gang. Dit is voor de stap een viertakt, voor de draf een tweetakt en voor de galop een drietakt. Wordt deze takt om wat voor reden dan ook onderbroken spreekt men van taktfouten. In stap zijn er paarden die, vaak door spanning, ongelijke passen maken. Ook kan het zijn dat de stap naar telgang neigt. In draf kunnen taktfouten ontstaan bij het verruimen van de draf. Daarnaast loopt een kreupel paard ook niet taktmatig. Kreupelheid is meestal het gemakkelijkst te zien in draf. De galop van een paard hoort een zuivere drietakt te zijn. Alleen in rengalop gaat het paard over naar een viertakt.

 
Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Of wil je vrijblijvend voeradvies voor je  paard ontvangen? Laat je adviseren door voedingsadviseur Jan van Benthem. Klik hier om direct online contact op te nemen 
LiquiHorse Relax: extra magnesium voor paarden



 
 
    16-09-2016 13:25