Te dik of te dun paard

Is uw paard te dik maar krijgt het weinig krachtvoer of wilt u dat uw paard aankomt? Lees de gratis voertips!

Wilt u de bespiering verbeteren bij uw paard? Dan zijn onderstaande richtlijnen wel handvatten met betrekking tot voeren, echter speelt training dan ook een hele belangrijke rol.

Hoe zorgt u ervoor dat je paard afvalt en toch voldoende energie heeft?

  • Voer kwalitatief goed ruwvoer verdeeld over meerdere porties per dag, lees meer over hoeveelheid ruwvoer verder in het artikel.
  • Zorg bij weidegang dat het niet teveel gras eet: door strookbegrazing, een graasmasker en beperk de uren weidegang
  • Voer geen krachtvoer maar geef een luzerne zonder toevoegingen
  • Geef een complete mineralen en vitaminen mix, bijvoorbeeld LiquiHorse Basis
  • Zorg voor voldoende beweging
Rijdt u actief in de sport? Voer dan LiquiHorse Sport 4 dagen voor tot 4 dagen na een wedstrijd.
Vraag ook gerust advies als u vragen heeft over het voeren van uw paard! Neem direct telefonisch contact op via 050 406 1254 of vul het contactformulier in.

Hoe krijgt u uw paard weer op gewicht?

  • Sluit worminfecties, gebitsproblemen en ziekten uit.
  • Voer kwalitatief goed ruwvoer in meerdere porties per dag. Lees verder in het artikel meer over ruwvoeronderzoek
  • Geef onbeperkt toegang tot ruwvoer lees meer over de hoeveelheid ruwvoer verder in het artikel.
  • Geef weidegang. 
  • Weinig gras in het land?  Voer dan kwalitatief goed ruwvoer bij.
  • Voer luzerne zonder toevoegingen zoals GreenHorse
  • Geef dagelijks mineralen en vitaminen die de tekorten in het rantsoen aanvullen, zoalsLiquiHorse Basis
  • Geef een vetrijk product, zoals LiquiHorse Energy. Dit geeft meer (duur) energie zonder heetmakend effect. Het zorgt tevens voor meer lichaamsvet.
De vertering van een ouder paard veranderd, dit betekent dat het rantsoen van een ouder paard aangepast dient te worden. Hier kan de slijtage van het gebit een rol spelen waardoor ook de vertering  minder goed werkt. Hierbij is een vetrijk product zoals LiquiHorse Energy een goede aanvulling met daarbij de LiquiHorse Basis om de vertering te optimaliseren.

Hoeveel hooi of graskuil?

Een paard of pony dient tenminste 2% van zijn lichaamsgewicht aan kilogram Droge Stof per dag te krijgen.  Voor een pony van 300 kg betekent dit bij kwalitatief goed hooi met een droge stof percentage van 80%  dat er 7,5 kg per dag gevoerd moet worden. Als u graskuil voert met een droge stof percentage van 60% betekent dit 10 kg graskuil per dag.
Voor een paard van 500 kg betekent dit in de vorm van kwalitatief goed hooi met een droge stof percentage van 80% dat er 12,5 kg hooi per dag gevoerd moet worden. Als u graskuil voert met een droge stof percentage van 60% is dit 16,7 kg kuil per dag.
Weeg uw ruwvoer ook eens dan weet u ook hoeveel kilogram product u voert!

Voedingswaarde ruwvoer

Voerschema's worden opgesteld op basis van energie, eiwit, mineralen en vitaminen. Deze gegevens kunt u pas echt achterhalen door een ruwvoervonderzoek te laten doen. Dit kan bij Eurofins/BLGG AgroXpertus met het Equifeed Excellent pakket.
 

Waarom complete mineralen en vitaminen mix?

In de voertips adviseren we een complete en mineralen en vitaminen mix te voeren. De mineralen in het ruwvoer zijn de laatste jaren dalend maar deze zijn voor de vertering wel erg van belang. Fosfor en magnesium spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol maar zo heeft ieder mineraal of vitamine een eigen of gezamenlijk rol. Er zit een deel van de mineralen en vitaminen in krachtvoer echter krijgen ze nog niet voldoende per dag. Daarnaast is een vloeibar product beter en sneller te benutten voor het paard dan een brok of muesli vorm.

Geen krachtvoer?

De paarden die te dik of te dun zijn hebben ook voldoende energie nodig voor prestaties. Het ruwvoer is de basis voor de energie van een paard. Heel veel eigenaren voeren krachtvoer zoals muesli of brokken voor energie. Echter suikers en zetmeel zijn energiebronnen die kortdurende energie geven. Uw paard haalt 2 à 3 maal meer energie uit vetten dan uit zetmeel. LiquiHorse Energy is een ideale vettoepassing in een paarden rantsoen.
Het paard kan uit vetten veel beter de langdurige energie halen mits er daarnaast voldoende mineralen en vitaminen gegeven worden. Een vetrijk rantsoen heeft als voordeel dat het geen heetmakend effect heeft en het ook voor oudere paarden een goede energiebron is.
Vraag  gerust advies  over het voeren van uw paard! Neem direct telefonisch contact op via 050 406 1254 of vul het contactformulier in.
 
 
    29-04-2016 16:12