Tips voor het ontspannen van je paard Ontspanning is een belangrijk onderdeel bij de africhting van een paard, in alle takken van de paardensport. Het staat niet voor niets op plaats twee in het ‘Scala der Ausbildung’.?
 • Heeft je paard spanning tijdens het rijden?
 • Schrikt je paard snel of reageert het soms heftig op de hulpen?
 • Heeft je paard gespannen spieren of zelfs spiertrillingen?
Lees dan deze blog voor tips die je paard kunnen helpen ontspannen.

Verschillende vormen van spanning

Een paard kan om meerdere redenen spanning opbouwen in de training. Zo kan het rijtechnisch te moeilijk voor hem zijn, maar kan het ook zijn dat hij snel wordt afgeleid door wat er in de naaste omgeving gebeurd. Het is dan moeilijk om de aandacht van uw paard vast te houden. Daarnaast kan ook lichamelijke (spier)spanning de training sterk negatief beïnvloeden. Het paard stuit dan op verzet van zijn eigen lichaam bij de gevraagde oefeningen.

Rijtechnische tips

 • Pas de training aan aan het niveau van je paard. Overtrainen kan voor een grote terugval zorgen en heeft vaak een lange herstelperiode nodig.
 • Maak de training afwisselend. Bij te lang dezelfde oefening zullen de spieren die daarvoor gebruikt worden sneller verzuren.
 • Train niet elke dag maximaal, maar geef je paard (en zijn spieren) de kans te herstellen.
 • Zorg voor een goede warming-up en cooling-down

Voertips gespannen paard

 • Voer veel ruwvoer en daarnaast luzerne. Ruwvoer is de basis van het paardenrantsoen en zal in veel gevallen voor voldoende energie zorgen. Luzerne bevat hoogwaardig biologisch beschikbaar eiwit en zorgt voor maagbescherming (speeksel)
 • Voer zo weinig mogelijk krachtvoer, of zelfs helemaal geen krachtvoer. Kies in plaats daarvan voor een vetrijk product zoals LiquiHorse Energy Oil Dit product is energierijk (langzame energie en bevat Omega.
 • Voer niet alleen magnesium bij. Maar bij voorkeur een volledig supplement, zo worden scheve verhoudingen tussen de verschillende mineralen voorkomen.
 • Voer op het oog en pas op voor overgewicht. Veel paarden in Nederland zijn in te royale conditie. Een energieoverschot kan voor spanning bij jouw paard zorgen.
Ontvang je graag een advies op maat voor jouw paard? Neem dan direct online contact met ons op of bel 0504061254. Jan van Benthem geeft je een vrijblijvend een voeradvies waarin de energie, eiwit, mineralen en vitaminen voor jouw paard gedekt zijn.

Voeding en mineralen

Naast training heeft ook voeding een belangrijke rol bij het ontspannen van je paard. Zo staat haver er bijvoorbeeld om bekend paarden ‘heet’ te maken. Daarnaast worden paarden vaak gespannen als ze (veel) krachtvoer krijgen. Gespannen paarden hebben baat bij een vetrijk rantsoen. Dit geeft gelijkmatige energie en een stabielere suikerspiegel. Lees hier meer over LiquiHorse Energy Oil, een product op basis van lijnolie.

Mineralen en vitaminen spelen een grote rol in het paardenlichaam. Als de mineralen- en vitaminebalans op peil is wordt het voer beter verteerd en zal het paard eerder herstellen na inspanning. Bovendien zal het minder snel verzuren.
Magnesium helpt bij het ontspannen van de spieren. Een paard met een magnesiumtekort zal dus eerder gespannen zijn. Om het tekort aan te vullen kan het paard magnesium vrijmaken uit het skelet. Dit kan zeer nadelige gevolgen hebben! Ons advies is om dagelijks magnesium bij te voeren. Alle LiquiHorse producten bevatten magnesium. Voor gespannen paarden is LiquiHorse Relax de eerste keus, dit bevat, naast alle dagelijks benodigde mineralen en vitaminen, extra magnesium.
 
Heb je  vragen? Of wil je vrijblijvend voeradvies voor je paard ontvangen? Laat je adviseren door voedingsadviseur Jan van Benthem! Klik hier om direct online contact op te nemen 
    12-06-2020 15:15