Bij vermagering van een paard dient er eerst gekeken te worden wat de kenmerken zijn die het paard vertoont.
Is het paard ingevallen in de flanken, vlak achter de ribben? Dan kan het duiden op een tekort aan ruwvoer in het rantsoen van het paard.
Als de ribben van het paard zichtbaar zijn en de achterhand is ingevallen kan het zijn dat de spieropbouw verbeterd dient te worden.

Het spierweefsel zal zich met name door training moeten ontwikkelen. Daarom zal er meer ingegaan worden op voeding en verzorging van uw vermagerde paard.

Bij het dunner worden van je paard kunnen er verschillende oorzaken zijn die een rol spelen:
  • Je paard is op leeftijd en kan het aangeboden voer niet goed benutten
  • Je paard heeft een fysiek probleem met bijvoorbeeld het gebit, de slokdarm, maag of darmen
  • Je paard krijgt niet een passend rantsoenaangeboden
  • Je paard krijgt voldoende voer aangeboden maar is wellicht minder bespierd

Mager paard: volop ruwvoer

Van belang is om een paard die iets dikker moet worden volop te voorzien van goed hooi of goed voordroogkuil. Te langstengelig of arm ruwvoer is moeilijk verteerbaar en bevat niet voldoende voedingsstoffen.

Omdat het ruwvoer,naast mineralen en vitaminen,een zeer groot aandeel heeft in het rantsoen adviseren we om het ruwvoer te laten onderzoeken. Hierdoor weet je wat je jouw paard voert en kunnen wij je vrijblijvend van een (nog beter) voeradvies voor je paard voorzien.

Kwaliteit en voedingswaarde van ruwvoer wordt bepaald door:
  • Dogestof gehalte
  • Energiewaarde
  • Mineralen en vitaminen

Voer een mager paard:

  • Volop, bij voorkeur onbeperkt, kwalitatief goed ruwvoer voeren. Niet te langstengelig
  • Geef je paard als mogelijk meer weidegang
  • Eiwitrijk (ruw)voer voor meer spieropbouw, kan ook aangevuld worden met luzerne
  • plantaardige olie, voor een hoger vetgehalte zoals LiquiHorse Energy Oil
  • dagelijks voldoende mineralen en vitaminen  LiquiHorse Basis, tenminste 30ml voor een pony of tenminste 60 ml voor een paard. Dit is nodig náást kwalitatief goed ruwvoer.

Gebit van het paard

Het is van belang voor de opname van voeding dat het gebit van je paard jaarlijks gecontroleerd wordt door een gebitsverzorger. Problemen met het gebit kunnen ervoor zorgen dat uw paard niet voldoende voer op kan nemen of dat het slecht gekauwd wordt.

Paard op leeftijd

Een ouder paard kan het aangeboden voer minder makkelijk verteren. Eiwit wordt minder goed benut door een verminderde werking verteringsstelsel. Lees meer over het voeren van een ouder paard

Arbeid

Voer je paard op basis van de arbeid die het verricht. Hierbij speelt een juiste training een belangrijke rol maar is de voeding ook van belang. Bij spieropbouw dient er voldoende eiwit in het rantsoen te worden aangeboden. Het is belangrijk dat de energiebehoefte in verhouding staat met het energieverbruik. Op basis van het huidige rantsoen en de arbeid die je paard verricht kunnen wij je van een voeradvies op maat voorzien.

 

Laat het rantsoen van je paard vrijblijvend eens berekenen door voeradviseur Jan Van Benthem. Neem contact op via het contactformulier of bel 050 406 1254.
    02-05-2016 16:51