Veulen heeft melk van hoge kwaliteit nodig

Voor pasgeboren veulens is de lacterende merrie de enige bron van voeding. 
Het produceren van melk voor het veulen vraagt veel van de merrie. Een zogende merrie zet zichzelf tijdens de lactatieperiode vaak op de tweede plaats.

Zogende merries produceren ongeveer 2-4% van hun lichaamsgewicht aan melk per dag. Dat betekent dat een merrie van 550kg  wel 11-22 kg melk per dag produceert. De voedingsstoffen in deze melk  zijn  mede afhankelijk van de voedingsstoffen die de merrie krijgt.

Water voor lacterende merrie van belang

Niet alleen de behoefte aan energie, eiwit, mineralen en vitaminen behoefte stijgt.Ook drinkt de lacterende merrie meer. Gemiddeld drinkt een paard 10 liter per dag, een lacterende merrie drinkt in iedergeval 15 liter en in veel gevallen meer om de melkproductie te ondersteunen.

De hoeveelheid en kwaliteit van de melkproductie van een merrie ligt aan haar rantsoen en lichamelijk conditie. Een merrie met overgewicht geeft minder melk dan een merrie met een betere conditiescore.

Lactatie merrie bij tekort aan voeding

De belangrijkste onderdelen waar je op let bij het voeren van de lacterende merrie is energie, eiwit, mineralen en vitaminen.
Meer of minder voeren aan de merrie heeft niet direct effect op de hoeveelheid melk die ze produceert. Als de merrie te weinig krijgt dan zal ze eerst haar eigen reserves gebruiken om toch te voldoen aan de melkproductie.  Als het tekort aan voedingsstoffen blijft aanhouden zal de merrie zelf tekort komen. Alleen de melkproductie  zal, ondanks meer of minder voedingsstoffen, niet gauw veel verminderen.

Wil jij zeker zijn dat je voldoet aan de voederbehoefte van de merrie? Laat een advies op maat opstellen door voeradviseur Jan van Benthem.

Merrie dubbele voederbehoefte lactatie

Het is goed om te weten dat zowel tijdens de dracht als tijdens de lactatieperiode  de voederbehoefte van de merrie veranderd. In de eerste twee maanden van de lactatie heeft de merrie , gemiddeld, 50% meer dan haar normale voer nodig. Zoals de elementen energie, eiwit, calcium en fosfor zijn hiervan de bekendste. Echter zijn ook magnesium en koper belangrijk voor de stofwisseling maar ook om mee te geven aan het veulen. Voor de voeropname spelen natrium en chloor een belangrijke rol, hiervan is de behoefte ook hoger tijdens de lactatie.  Maar ook de voederbehoefte van vitaminen zoals vitamine A, vitamine B, vitamine E en  foliumzuur veranderd.

Let op suiker bij lacterende merrie

Om te voldoende aan de voederbehoefte van de merrie moet er gekozen worden voor voer met  hoge concentraties maar ook uitgebalanceerd. Om aan de energievraag te voldoen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een koudgeperste lijnolie. Dit bevat 2 tot 3 keer meer energie bevat dan brok. Daarnaast is het verstandig zo weinig mogelijk suikers te voeren om de merrie in een goede conditie te houden en niet te laten vervetten. Ook worden ‘snelle’ koolhydraten (zoals in vele brokken en muesli’s), niet geadviseerd om te voeren om de kans op insulineresistentie zoveel mogelijk te verkleinen.  In een rantsoen met kwalitatief goed ruwvoer zitten al ruim voldoende suikers die de merrie kan gebruiken.  In plaats van mineralen en vitaminen  te voeren via een brok is er ook de mogelijkheid om dit in vloeibare vorm te geven. Het voordeel is dat het geen suikers bevat en het voor de merrie goed opneembaar is. Daarnaast kunnen vloeibare mineralen en vitaminen  makkelijk door luzerne gevoerd worden. Luzerne voorziet de merrie in een hoge kwaliteit eiwit. Kies wel voor een luzerne variant zonder toegevoegde suikers.

Wil jij ook zo weinig mogelijk suikers in het rantsoen van je drachtige of lacterende merrie ? Laat dan een rantsoen op maat opstellen.

De grotere voederbehoefte van de merrie neemt langzaam af richting het spenen richting de basis behoefte.

Voeren van het veulen

Ondanks dat je de merrie goed voert zitten niet alle mineralen en vitaminen in merriemelk. Koper is hiervan een voorbeeld. Dit mineraal wordt niet doorgegeven via de merriemelk. Daarom is het van belang om de merrie tijdens de dracht al te voorzien van mineralen en vitaminen zodat het veulen een rugzakje meekrijgt. Sommige mineralen en vitaminen geeft de merrie door tijdens de dracht, deze worden door veulen opgeslagen en gebruikt voor de eerste levensdagen.

Maar ook tijdens de lactatie is het van belang náást de merrie ook het veulen te voorzien van mineralen en vitaminen. Omdat het veulen maar een kleine hoeveelheid kan opslaan van de mineralen en vitaminen én de merriemelk uit een (maximale) samenstelling bestaat.

Voer veulen in wat merriemelk niet geeft

Dit begint al vanaf dag 2 met het aanbieden van voer aan het veulen. Door een veulenbakje in de stal bij de merrie te hebben. Gemiddeld eet een veulen zelf wat voer na 14 -21 dagen als het vanaf dag 2 voer aangeboden krijgt. Advies is om vanaf het moment dat het veulen voer in een eigen bakje opeet ook een complete aanvullende vloeibare mineralen en vitaminen mix erdoor te mengen. Net als bij de merrie kies je bij het veulen voor een voer met zo weinig mogelijk suikers en zetmeel. Bijvoorbeeld een grasmix gemengd met wat luzerne zonder toevoegingen als melasse. Vetrijk voer zoals koudgeperste lijnolie is ook voor een veulen goed en beter maar wel met mate. Het bevat meer energie ten opzichte van een brokje maar kan bij overmaat de (bot)kwaliteit beïnvloeden en tevens de spijsvertering.

Dan kan de grasmix met een kleine hoeveelheid  lijnolie en de vloeibare  mineralen en vitaminen in een goede verhouding aangeboden worden aan het veulen. Bijkomend voordeel is dat het niet erg is wanneer de merrie er van eet en het veulen leert eten en heeft iets te knabbelen. Je zal zien dat je veulen ook in de weide of bij het aanbieden van ruwvoer met de merrie (spelenderwijs) wat gras of ruwvoer eet.

Wil je weten wat een goede kwaliteit ruwvoer is? De voedingswaarde is nooit te schatten, meten is weten. Laat je ruwvoer onderzoeken!

Merrie voeren richting spenen

In de vierde maand van de lactatie voorziet de merriemelk slechts nog maar minder de 30% in de energiebehoefte van het veulen.  Tegen deze tijd neemt het veulen ook ander voer tot zich zoals ruwvoer. Door het veulen in een eerder stadium al de grasmix met de mineralen en vitaminen  en eventueel, met mate, lijnolie aan te bieden gaat het spenen ook geleidelijk.

Daarnaast zal het veulen meer interesse tonen in gras, ruwvoer en het voer wat jij hem aanbiedt. Het veulen zal dan logischerwijs ook minder melk gaan drinken. De merrie heeft dan ook minder energie en eiwit nodig. Ook de mineralen en vitaminen behoefte van de merrie veranderd weer richting de dagelijkse aanvulling.

Neem dan contact op, onze voeradviseur geeft je gratis en vrijblijvend advies. Geef de gegevens van de merrie door via het online contactformulier of bel naar 050 406 1254

    25-04-2017 13:22