Voor pasgeboren veulens is de lacterende merrie de enige bron van voeding. Het produceren van melk voor het veulen vraagt veel van de merrie. Een zogende merrie zet zichzelf tijdens de lactatieperiode vaak op de tweede plaats. Hoe voorkom je dat de merrie tekort komt én hoe zorg je ervoor dat het veulen alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt?

Zogende merries produceren ongeveer 2-4% van hun lichaamsgewicht aan melk per dag. Dat betekent dat een merrie van 550kg  wel 11-22 kg melk per dag produceert. De voedingsstoffen in deze melk zijn mede afhankelijk van de voedingsstoffen die de merrie krijgt.

Water voor lacterende merrie van belang

Een drachtige of lacterende merrie heeft meer behoefte aan energie, eiwitten, mineralen en vitaminen. In de eerste twee maanden van de lactatie heeft de merrie gemiddeld 50% meer nodig dan dat ze normaal nodig heeft. Belangrijke mineralen zijn calcium, fosfor, magnesium en koper. Ook verandert de behoefte aan natrium, chloor, vitamine A, vitamine B, vitamine E en foliumzuur.

Wist je dat

  • Een lacterende merrie meer water drinkt dan normaal?
  • een merrie met overgewicht  minder melk geeft dan een merrie met een gezondere conditiescore?
  • een merrie die te weinig voeding krijgt, eerst haar eigen reserves gebruikt om toch te voldoen aan de melkproductie?
Wil jij zeker zijn dat je voldoet aan de voedingsbehoefte van de merrie? Laat een advies op maat opstellen door voeradviseur Jan van Benthem.

Let op suiker bij lacterende merrie

De hoeveelheid en kwaliteit van de melkproductie ligt aan de lichamelijke conditie van de merrie en aan het rantsoen dat ze krijgt. Luzerne met wat koudgeperste lijnolie voorziet in hoogwaardige eiwitten en energie. Lijnolie bevat 2 tot 3 keer meer energie dan krachtvoer. Bovendien vermijd je daarmee de suikers en ‘snelle’ koolhydraten die in vele brokken en muesli’s zitten en de kans op insulineresistentie vergroten. In een rantsoen met kwalitatief goed ruwvoer zitten al ruim voldoende suikers die de merrie kan gebruiken. 

Wil je weten of jouw ruwvoer van een goede kwaliteit is? De voedingswaarde is nooit te schatten, meten is weten. Laat je ruwvoer onderzoeken!

 


Mineralen en vitaminen aanvullen bij de merrie

Om te voldoen aan de verhoogde behoefte aan mineralen, sporenelementen en vitaminen is een supplement nodig dat daarop specifiek is afgestemd. De vloeibare mineralen, sporenelementen en vitaminen van LiquiHorse Opfok bevatten geen suikers, zijn hoog gedoseerd en worden optimaal door het lichaam opgenomen en benut. Bijkomend voordeel is dat de vloeibare mengsels van LiquiHorse makkelijk door luzerne kunnen worden gevoerd. Kies wel voor luzerne zonder toegevoegde suikers.

Wil jij ook zo weinig mogelijk suikers in het rantsoen van je drachtige of lacterende merrie ? Laat dan een rantsoen op maat opstellen.

Mineralen en vitaminen aanvullen bij het veulen

Let op: niet alle mineralen, sporenelementen en vitaminen zitten in de merriemelk, zoals bijvoorbeeld Koper. Dit mineraal wordt niet doorgegeven via de merriemelk. Omdat het veulen slechts kleine hoeveelheden kan opslaan van de mineralen en vitaminen uit de merriemelk, zijn er twee dingen van belang:
  1. Voorzie de merrie tijdens de dracht van mineralen, sporenelementen en vitaminen zodat het veulen een rugzakje meekrijgt. Sommige mineralen en vitaminen geeft de merrie door tijdens de dracht. Deze worden door het veulen opgeslagen en gebruikt voor de eerste levensdagen.
  2. Voorzie tijdens de lactatie niet alleen de merrie maar ook het veulen van mineralen, sporenelementen en vitaminen.  
Dit doe je door een veulenbakje in de stal bij de merrie te hebben waarin je vanaf dag 2 wat voer aanbiedt aan het veulen. Gemiddeld eet een veulen zelf wat voer na 14 -21 dagen, als het dat vanaf dag 2 aangeboden krijgt. Dit kan bestaan uit: Het veulen leert eten en het is ook niet erg als de merrie ervan eet. Je zal zien dat het veulen ook in de weide of bij het aanbieden van ruwvoer (spelenderwijs) met de merrie wat gras of ruwvoer eet.

Merrie en veulen voeren richting spenen

In de vierde maand van de lactatie voorziet de merriemelk slechts nog voor minder dan 30% in de energiebehoefte van het veulen. Het veulen neemt nu ook ander voer tot zich, zoals ruwvoer. Door het veulen in een eerder stadium al de grasmix met de vloeibare mineralen, sporenelementen en vitaminen en eventueel een klein beetje lijnolie aan te bieden, gaat het spenen ook geleidelijk.

Daarnaast zal het veulen meer interesse tonen in gras, ruwvoer en het voer dat jij hem aanbiedt. Het veulen zal dan logischerwijs ook minder melk gaan drinken. De behoefte van de merrie aan energie, eiwit, mineralen, sporenelementen en vitaminen neemt dan langzaam af richting de normale basisbehoeften.

Neem contact op met onze voeradviseur voor gratis, vrijblijvend en op maat gemaakt advies voor zwel merrie als veulen. Stuur je adviesaanvraag gelijk in of bel naar 050 406 1254
    08-05-2020 09:53