Het nut van voer wegen

Bij aanvragen van voeradviezen vragen wij altijd om op te geven hoeveel men voert aan paard of pony. Meestal ontvangen we dan beschrijvingen dat het paard of de pony een plak van dit een maatschepje van dat of een schep van dit krijgt.

Voor een voeradvies op maat is het noodzakelijk om te weten hoeveel er precies aan het paard wordt gegeven.


Waarom het voer voor je paard wegen?

Als je paard de juiste hoeveelheid en de juiste soort voeding krijgt kan er bespaard worden op voerkosten. Daarnaast is het goed om bewust te zijn hoeveel je voert.  Er wordt door voeradviseur Jan van Benthem bij een voeradvies altijd gevraagd naar de eigenschappen van je paard, leeftijd, ras, arbeid, gewicht, stokmaat van je paard.  Op basis van die informatie wordt de hoeveelheid voer aangepast voor jouw paard.
In het voeradvies is ruwvoer altijd de basis, hierbij is een ruwvoeronderzoek zeer nuttig. Het is geen must om een voeradvies te hebben maar zonder een analyse wordt er uit gegaan van de gemiddelde ruwvoerkwaliteit.


Een kiloschep gevuld  is geen kilo product

Iedere voersoort heeft zijn eigen soortelijk gewicht. Bijvoorbeeld de inhoud van een 1kg voerschep luzerne is 250 gram maar een 12 liter emmer luzerne  is 1kilo

Wegen = weten

Voor een voeradviseur is het dan ook goed om te weten hoeveel je exact voert, welk soort, merk en eventueel type voer je voert aan je paard. Zo kan, met de samenstelling erbij,  exact berekend worden wat je paard krijgt.
Het wegen kan heel simpel bijvoorbeeld door een keukenweegschaal te gebruiken. Dit hoeft niet iedere keer maar om te weten wat je nu voert en wellicht na een advies zou moeten voeren.

Het ruwvoer kan gewogen worden in een hooinet aan een unster  of een haakschaal of zelfs op een personenweegschaal door zelf met ruwvoer in de armen erop te gaan staan.

Wil jij nou ook een advies op maat van voeradviseur Jan van Benthem?
Geef dan op wat jij je paard voert, wat voor arbeid deze verricht en verdere eigenschappen van je paard via deze link en ontvang gratis en vrijblijvend advies.
 
 

    03-07-2017 16:12     Reacties ( 0 )

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.