Voertips drachtige of lacterende merrie Een drachtig merrie op stal? De laatste 3 maanden van de dracht neemt de voederbehoefte van de merrie toe. Dan groeit het veulen sterk in gewicht.

Ook een vlotte geboorte en een sterk veulen? Een goede conditie van de merrie speelt een rol bij het goed verlopen van de dracht en de geboorte van het veulen. De rol van de voeding voor de merrie en het ongeboren veulen is hierbij cruciaal. Lees tips en voorbeeldrantsoenen in dit artikel.

Voor een voorspoedige bevalling van het veulen is het een voordeel als de merrie niet te dik is. Dat betekent dat u de merrie voldoende dient te voeren maar wel de juiste verhoudingen en niet teveel suikers en zetmeel. Om extra energie te geven, kunt u beter voor een vetrijk rantsoen kiezen.

Is de drachtige merrie actief in de sport? Let er dan op dat het rantsoen aangepast dient te worden aan de arbeid. Dit betekent dat er minder energie gevoerd kan worden als er minder werk verricht wordt.

90 dagen voor geboorte veulen

Vanaf de achtste maand stijgt de energie-, eiwitbehoefte en veranderd de mineralen en vitaminebehoefte van de drachtige merrie. De fundering onder de voeding van de drachtige merrie zijn de mineralen en vitaminen. Door deze dagelijks in de juiste balans te voeren zorg je voor een goede groei van het ongeboren veulen. Daarnaast spelen de mineralen en vitaminen per element een rol máár ook gezamenlijk een rol bij bijvoorbeeld de vertering van het opgenomen voer.

De mineralen die extra belangrijk zijn in het rantsoen van een drachtige merrie;
  • Calcium,
  • Fosfor,
  • Magnesium,
  • Koper,
  • Zink en Mangaan 
De voederbehoeftes van de merrie zullen blijven stijgen tot de 5e maand van de lactatie. Als het veulen geboren is verdubbelt de eiwit en energie behoefte van de merrie.

Ervaring LiquiHorse Fok Rinus Loman

Voorbeeld rantsoen drachtige merrie

De merrie in dit voorbeeld weegt 600kg en krijgt goede kwaliteit hooi.
Het hooi mag onbeperkt verstrekt worden maar dit moet minimaal 15kg per dag zijn. Hiermee krijgt de merrie in dit stadium van de dracht voldoende energie. Als er alleen hooi verstrekt wordt zijn er grote tekorten aan koper, zink, magnesium en selenium. Deze tekorten vul je aan door dagelijks LiquiHorse te verstrekken.

Het rantsoen welke wij aanbevelen voor de merrie in dit voorbeeld is :

Tijdens de laatste 3 maanden van de dracht:

  • Hooi onbeperkt minimaal:  15kg per dag
  • LiquiHorse Fok:  120ml per dag
  • LiquiHorse Energy Oil:  60ml per dag
  • Luzerne (zoals GreenHorse):  1,5kg per dag (1,5 emmer van 12 liter)

 

Tijdens de lactatie:

Hooi onbeperkt minimaal:  15kg per dag
LiquiHorse Fok:  90ml per dag
LiquiHorse Energy Oil:  60ml per dag
Luzerne (zoals GreenHorse):  1,5kg per dag (1,5 emmer van 12 liter)

LiquiHorse Fok kun je door de luzerne mengen. Luzerne is eiwitrijk en bevat veel belangrijk aminozuren. Voor de drachtige merrie én voor de ontwikkeling van het ongeboren veulen is luzerne zeer gezond!  

Vanaf de 3e maand in de lactatie veranderd de voederbehoefte van de merrie, zie hieronder het voorbeeldrantsoen voor de lacterende merrie vanaf de 3e maand van de lactatie.

Nog vragen over het voeren van een drachtige merrie? Ontvang gratis en vrijblijvend een voeradvies. Stuur de informatie over de merrie via het online contactformulier of bel naar 050 406 1254.

Voeren lacterende merrie

De belangrijkste voedingsbron voor het veulen wordt door de merrie geproduceerd: merriemelk. De lacterende merrie heeft hiervoor nog meer energie en eiwit nodig om dit te produceren. Als de merrie te weinig voedingsstoffen krijgt zal ze haar eigen reserves aanspreken dit heeft nadelige gevolgen op haar lichamelijke conditie.
Voorbeeld rantsoen lacterende merrie in de 3e maand van lactatie
Let op: Dit is een voorbeeld voor een lacterende merrie en is een advies vanaf de 3e maand van de lactatie. De merrie in dit voorbeeld weegt 600kg en krijgt een goede kwaliteit hooi. 

In de derde maand van de lactatie dien je onder andere meer energie te voeren, de behoefte wordt behaald door meer LiquiHorse Energy Oil te voeren. 

Het advies rantsoen voor een lacterende merrie in de 3e maand van de lactatie is:

Hooi onbeperkt: minimaal 14kg per dag
LiquiHorse Fok:  90ml per dag
LiquiHorse Energy Oil: 300ml per dag
Luzerne zonder toevoegingen: 2kg per dag 
 
Door LiquiHorse Energy Oil en LiquiHorse Fok te verhogen in het rantsoen van de lacterende merrie wordt voorzien in de extra energie- en eiwitbehoefte maar ook in de mineralen en vitaminen behoefte.

Vanaf de 4-5de maand van de lactatieperiode zal de melkproductie afnemen. Daarnaast zal het veulen meer interesse tonen in gras, ruwvoer en veulenbrok. Dan heeft de merrie ook minder energie en eiwit nodig. Producten als LiquiHorse Energy kunnen dan verminderd worden. Ook de mineralen en vitaminen behoefte van de merrie veranderd weer richting de dagelijkse aanvulling. In plaats van LiquiHorse Fok kunt u dan overstappen op de LiquiHorse Basis.
 
Wil je weten hoe je het veulen zo gezond mogelijk voert richting en tijdens het spenen?
Lees dan de blog "Voer en speen je veulen zo gezond mogelijk" met voertips!


Ontvang je liever een advies op maat voor de drachtige of lacterende merrie? Neem dan contact op, onze voeradviseur geeft  je gratis en vrijblijvend advies. Geef de gegevens van de merrie door via het online contactformulier of bel 050 406 1254
 

    03-05-2016 10:33