Voorkom overgewicht bij je paard Een paard te dik van lucht? Soms lijkt het door lucht te komen. Vaak krijgen paarden veel krachtvoer terwijl ze maar licht werken. Of ze krijgen ongemerkt te veel extra's naast het rantsoen.

Dikke paarden weinig suikers en zetmeel geven

In de praktijk krijgen paarden nog veel suiker- en zetmeelrijke producten. Maar naast ruwvoer verbeter je de vertering door voldoende mineralen en vitaminen te geven. Je paard haalt hierdoor meer energie (kilocalorieën) uit het voer. Daarnaast dek je, met het voeren van LiquiHorse Basis, de  dagelijkse mineralen en vitaminen behoefte van je paard. Te dikke paarden moeten sober gevoerd worden, lees verder voor meer voertips.

Te dik paard laten afvallen

Voor je paard is een rantsoen met voldoende vezels en voedingsstoffen zoals energie, eiwitten maar ook de mineralen en vitaminen voldoende.  Het advies is om kwalitatief goed en structuurrijk ruwvoer te vertrekken welke afkomstig is van een tweede of derde snee. De eerste snede is vaak (te) rijk aan suikers en koolhydraten. 

Paard laten afvallen: wegen en ruwvoeronderzoek

Een paard laten afvallen is niet makkelijk maar een voeradviseur kan je hiermee helpen. Om een rantsoen op maat te geven is het van belang om te weten wat je paard weegt. Dit kan door gebruik te maken van een weegbrug. speciale paardenweegschaal of door de maten van de singel en de romp van het paard op te meten. Het wegen van een paard heeft als voordeel dat je de dagelijkse ruwvoer gift van ruim 2% van zijn lichaamsgewicht kunt afmeten. Mocht je willen weten hoeveel energie, eiwitten en mineralen en vitaminen het ruwvoer bevat laat dan ruwvoeronderzoek doen bij Eurofins of Dumea Agro. Over het doen van ruwvoeronderzoek lees je hier meer 

Bespreek de uitkomsten met een voeradviseur, deze kan een voeradvies op maat maken voor jouw paard.

Paard naar een fit sportpaard

Een voordeel van het voeren van de dagelijkse behoefte aan mineralen en vitaminen is dat een dik paard, die weinig arbeid verricht, vaak geen extra krachtvoer (suikers) nodig heeft.  

Herstel van spieren voor te dik sportpaard

Voor paarden die actief zijn in de sport is het product LiquiHorse Sport speciaal ontwikkeld. Carnitine maakt een paard normaal gesproken zelf aan echter een paard die volop in de sport loopt heeft hier vaak niet voldoende aan. In LiquiHorse Sport zit een hoger gehalte aan magnesium voor herstel van de spieren en carnitine die zorgt voor het laten verbranden van overtollige vetten en zet deze om tot energie. LiquiHorse Sport voer je 4 dagen voor en 4 dagen na een wedstrijd om met name energie en spierkracht te geven voor het piekmoment  en om achteraf spierherstel te bevorderen. Op de dagen dat er geen LiquiHorse Sport gevoerd wordt voer je LiquiHorse Basis. Zo voorzie je altijd in de mineralen en vitaminenbehoefte van je paard maar zonder suiker en zetmeel.

Te dik paard, hoefbevangenheid voorkomen

Bij een te dik paard is het risico op hoefbevangenheid groter. Beperk het grazen in de zomer  door een stuk af te zetten of  de tijd van het beweiden te verkorten.  Afvallen heeft het beste resultaat als het paard ook beweging krijgt. Niet alleen om af te vallen maar ook om de bloedsomloop op gang te houden daarmee de kans op hoefbevangenheid te verminderen. Daarnaast bouw je ook aan de conditie en uithoudingsvermogen van je paard.Is jouw paard gevoelig voor hoefbevangenheid of heeft het droge of brokkelende hoeven geef dan LiquiHorse Hoef in plaats LiquiHorse Basis. LiquiHorse hoef ondersteunt de hoefgroei.

Kortom een paard kan arbeid verrichten als het kwalitatief goed ruwvoer en dagelijks mineralen en vitaminen krijgt. Mocht er toch energie missen dan kan er LiquiHorse Energy Oil gevoerd worden. 

De LiquiHorse producten zijn online te bestellen via onze webshop!

Heb je vragen? Stel ze gerust per mail of per telefoon 050 406 12 54. Wil je een voeradvies op maat? Vraag deze dan direct aan
    22-04-2016 12:03