Hoe voer je een paard met boxrust?

Zit je paard in de lappenmand door een ziekte of blessure? Een vervelende situatie voor paard én ruiter/eigenaar. Ook een advies voor boxrust brengt extra kopzorgen met zich mee. 

Weinig of geen beweging kan zorgen voor verveling, afname van spieren, vervetting, hoefbevangenheid of verstopping. Complicerende factoren die je te allen tijde wilt voorkomen. Hoe voer je een paard dat boxrust heeft en moet herstellen?

Delicate balans

Ieder paard is en herstelt anders, mede afhankelijk van de ziekte of blessure. Terwijl het ene paard minder eetlust heeft en flink inlevert op zijn spieren en vetreserves, verdrijft de ander de tijd met (te)veel eten. Dan zijn er de paarden die druk worden en daarmee hun eigen herstel in de weg zitten. Als eigenaar zoek je naar de ultieme balans waarbij je paard de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om te kunnen herstellen en koel in het hoofd blijft zonder dikker te worden of veel spiermassa te verliezen. Wie hier eerder mee heeft geworsteld, weet dat het lijkt op koorddansen.

Voldoende ruwvoer

De basis ligt in het geven van kwaliteitsruwvoer. Met de juiste hoeveelheid verspreid over de dag houd je het paard mentaal bezig en blijft zijn spijsvertering actief. Het is belangrijk dat het ruwvoer niet een te hoge energiewaarde heeft. Je kunt dit laten onderzoeken met een ruwvoeronderzoek. Met een hooiruif, -net of - bal zorg je ervoor dat hij er langer over doet. Ook het knabbelen op wat stro geeft structuur en afleiding.

Vitaminen en mineralen

Bij boxrust is het voeren van krachtvoer doorgaans geen goed idee. Liever geef je hem in plaats daarvan een paar handjes luzernestengel. Luzernestengel bevat een lager eiwitgehalte dan luzerne. Daarnaast heeft een paard behoefte aan voldoende vitaminen en mineralen. Met LiquiHorse Basis krijgt je paard alle vitaminen en mineralen binnen die hij nodig heeft. Bovendien kan hij beter de voedingstoffen uit het ruwvoer opnemen en verbetert de vertering. Een druk paard is beter gebaat bij LiquiHorse Relax. Dit bevat extra Magnesium, een belangrijk element bij het ontspannen van spieren, de prikkeloverdracht in de zenuwcellen, de aanmaak van enzymen en hormonen en bij het stofwisselingsproces.
De vloeibare samenstelling van de LiquiHorse producten zorgt ervoor dat het sneller en beter door de darmen wordt opgenomen. Je kunt het mengen met een beetje luzernestengel in de voerbak. Dan kan je paard gewoon mee eten als de andere paarden gevoerd worden. Geef je geen luzerne, dan kan je het met een plantenspuit over het hooi sproeien.

Maatwerk

Heeft je paard bepaalde ontstekingswaardes en daardoor meer of minder behoefte aan een specifieke vitaminen of mineralen? In samenwerking met jouw dierenarts en op basis van gemeten bloedwaardes kan een LiquiHorse product aangepast worden aan wat jouw paard nu nodig heeft. 

Heb je vragen? Neem dan gerust contact op. Wij beantwoorden je vragen graag!
 
    11-12-2017 12:02