Je bent lekker aan het rijden met je paard, maar halverwege de training of rit lijkt het wel of de benzine op is. Hij verliest tempo en de (spier)kracht om de oefeningen te doen. Hij wil wel voor je werken, maar hij heeft te weinig energie om het vol te houden. Hoe zorg je ervoor dat je paard langdurig zijn energie en kracht behoudt?

Is jouw paard gauw moe of uitgepiekt? Begint hij goed maar is hij snel opgebrand? Je zou hem een oppepper willen geven; een boost zodat hij zijn power en pit behoudt. Maar dan wel zodanig dat het paard niet te heet wordt en er geen land meer mee te bezeilen is. Een actief paard met aandacht voor de ruiter en met langdurige, bruikbare energie, daar zijn we naar op zoek!

Paard meer energie geven

Uiteraard dien je eerst uit te sluiten of rijkunstige of lichamelijke problemen een rol spelen bij een energietekort. Heeft je paard last van zijn rug of van een (oude) blessure? Veel paarden verbloemen pijn en zullen eerder stoppen of staken. Ook bloedarmoede kan de oorzaak zijn van een sloom of lusteloos paard. Het kan natuurlijk ook dat je paard van nature wat flegmatiek of last heeft van overgewicht. Maar als jij weet dat je paard gezond is en het werk actiever en beter zou moeten kunnen volhouden, dan is het belangrijk om te kijken naar de voeding. 
 
 
 

Voeding voor een paard met meer energie

De voeding is namelijk de basis voor een goed werkende verbranding. En die verbranding bepaalt hoe lang het paard zijn energie kan gebruiken. We spraken al over de benzine die op raakt. Geef jij de motor van jouw paard wel de juiste brandstoffen? 

Krachtvoer bijvoorbeeld, geeft namelijk snelle energie op basis van zetmeel en suikers. De verbranding hiervan zorgt voor een energiepiek maar ook voor afvalstoffen die het lichaam van het paard verzuren. Spierverzuring speelt vaak een rol als het paard voortijdig vermoeid raakt. Op de langere termijn geeft spierverzuring permanente schade.

Energiebronnen voor paarden

Dit zijn de brandstoffen waarmee een paard wel langdurige prestaties kan leveren:
  • Vezels uit voldoende en goede kwaliteit ruwvoer. Vezels zijn langzaam verteerbaar. Goed ruwvoer voorziet ook in het grootste gedeelte van de eiwitbehoeften van een paard. Met deze tabel kan je checken of je misschien te weinig ruwvoer voert. Ook is het zinvol om het ruwvoer te onderzoeken, zodat je weet hoeveel energie en verteerbaar eiwit het bevat en welke mineralen en sporenelementen onder- of oververtegenwoordigd zijn. 
  • Vetten, zoals in lijnzaadolie, zijn makkelijk verteerbaar en geven een paard vele malen meer energie dan krachtvoer. En dat zonder de nadelen van spierverzuring of te heet worden. 
Met deze energiebronnen kan het paard koel in het hoofd en actief in het lichaam blijven zonder de spierreserves aan te spreken.  

Supplement voor meer en bruikbare energie in jouw paard

Het is noodzakelijk om een rantsoen van ruwvoer en vetten aan te vullen met een compleet mineralen- en vitaminemengsel. Mineralen en vitaminen zijn bouwstoffen die nodig zijn voor de stofwisseling, verbranding, spierfunctie en het behoud van energie. 

Met LiquiHorse Basis voorzie je je paard van alle mineralen en vitaminen die een paard dagelijks nodig heeft. Je geeft dit over het ruwvoer of over wat luzerne. 

Heeft je paard gauw last van stress? Stress kan ook energie slurpen en zorgen voor energietekort en een lagere weerstand. Kies dan voor LiquiHorse Relax. Het extra magnesium heeft een spierontspannend en kalmerend effect, zonder dat het duf of sloom maakt. 

Levert je paard regelmatig sportprestaties, dan is LiquiHorse Sport – met Carnitine en extra Magnesium, Selenium en Vitamine E voor sneller spierherstel – beter geschikt. 

Het verschil voor fit paard – 365 dagen per jaar

De mineralen- en vitaminemengsels van LiquiHorse bevatten geen suikers en worden door de vloeibare samenstelling direct en maximaal door het lichaam opgenomen en benut. 

De juiste voeding en het juiste supplement kan een groot, positief effect hebben op jouw paard. Dat zal je terug zien in de energie die hij kan leveren voor een fijne training, wedstrijd of rit.

Heb je vragen of heb je advies nodig? We helpen je graag met een gratis en op maat gemaakt voeradvies voor jouw paard.

 
 


 
    30-10-2020 14:13