Hoe voer je jonge paarden in de opfok en groeiperiode? Heb je als stalhouder paarden in de opfok of heb je zelf een veulen, enter, twenter of driejarige? Die wil je de best mogelijke basis geven voor optimale groei en ontwikkeling van botten, gewrichten en spieren. Ook is een goede weerstand en spijsvertering belangrijk. Zo beperk je problemen met schadelijke virussen en bacteriën.

Paardeneigenaar Sjirk Giliam runt een opfokstal in Friesland voor een zestigtal Friese veulens, enters en twenters. Zelf heeft hij een aantal Friezen die voor de kar en onder het zadel gereden worden. Lees hier hoe hij al deze paarden met minimale inspanning optimaal gezond houdt.

Nadelen krachtvoer
“Veel paardeneigenaren weten het; Friese paarden worden snel dik. Ook mijn eigen paarden groeien van de lucht. Daarnaast werden ze gauw te heet en gespannen voor de kar. Ik heb met magnesiumpoeder geprobeerd ze relaxter te krijgen, maar dat werkte niet. Ik zocht naar een manier om te minderen met krachtvoer en kwam met LiquiHorse in aanraking. Dit zijn complete mengsels van vloeibare mineralen, vitaminen en sporenelementen die je over luzerne, hooi en/of kuil kunt voeren. Ik koos voor LiquiHorse Relax met extra magnesium. Mijn paarden zijn nu energiek, ontspannen en zitten duidelijk gezonder en glanzender in hun vel. De nadelen van krachtvoer zijn verdwenen en ik kan erop vertrouwen dat ze niks te kort komen.”

Voeding veulens en opfokpaarden

Het beviel Sjirk zo goed dat hij LiquiHorse ook bij de jonge paarden in de opfok ging gebruiken: “Regelmatig krijg ik veulens binnen die er niet goed uitzien en zichtbaar wat missen. Ze ogen niet gezond en hebben een  langharige, ruige, doffe vacht. Ik ontworm ze en voer structuurrijk ruwvoer. Dit geeft echter niet de juiste balans aan mineralen, vitaminen en sporenelementen, zeker niet bij opgroeiende paarden. Daarvoor spray ik LiquiHorse Opfok met een jerrycan met pompje over het kuil. Ik zie ze opknappen! Ze krijgen body en een mooie vacht. Ze zijn vitaler en hun ogen staan frisser. Als eigenaren na een tijdje komen kijken, zijn ze zeer te spreken. Daar doe ik het voor. Dat ik aan het einde van de opfokperiode een gezond paard aan een tevreden eigenaar kan meegeven.”


Kostenbesparing

Naast klanttevredenheid ervaart Sjirk meer voordelen: “Een gezonde groep paarden kost me minder tijd dan een kwakkelende groep. Bovendien vallen de kosten van LiquiHorse weg tegen de kosten van krachtvoer. Onder de streep ben ik dus ook beter uit.”


Opfok of particulier

Of je zelf de zorg hebt voor opgroeiende paarden of dit hebt uitbesteed, zorg voor een dagelijks rantsoen met:
  • Vezels (hooi, gras, luzerne en timotee bevatten vezels en voorzien in energie en eiwitten)
  • Eiwitten (deze zitten in kwalitatief goed hooi, luzerne en timotee)
  • Een mineralen- en vitaminensupplement zoals LiquiHorse Opfok
LiquiHorse Opfok is als fundering onder de voeding noodzakelijk voor de spijsvertering, weerstand en de ontwikkeling van sterke botten en soepele gewrichten en spieren. Het bevat naast de basismineralen en –vitaminen extra magnesium en koper. Vooral de verhouding tussen calcium, fosfor en magnesium is erg belangrijk. Regelmatig zit er teveel calcium in het voer, wat de opname van magnesium verhindert. Om dat te balanceren, bevat LiquiHorse geen calcium. Door de vloeibare samenstelling is het gemakkelijk te mengen met ruwvoer.
 

Neem voor meer informatie en/of gratis voeradvies contact op via het contactformulier of telefoonnummer 050 406 1254.

Ook interessant?
    30-07-2020 11:11