Wat zijn mineralen, sporenelementen en vitaminen?

Mineralen, vitaminen, en sporenelementen voor paarden zijn essentiële bouwstoffen voor het lichaam. Sommigen worden door het lichaam zelf aangemaakt, maar de meeste mineralen, vitaminen en sporenelementen zal het paard uit zijn voeding moeten opnemen. Zonder dit zal het paard ziek worden of sterven en het zijn dus de belangrijkste elementen die je kunt geven. Hoe kom je tot het beste rantsoen voor jouw paard? 

Vitaminen (A, B, C, D, E, etc.) zijn algemeen bekend. Voorbeelden van mineralen zijn magnesium, fosfor, calcium en natrium. Sporenelementen zijn bijvoorbeeld selenium, koper en zink.

Deze zullen voor een groot deel aanwezig zijn in ruwvoer van goede kwaliteit. Ruwvoer vormt de basis van de voeding. Omdat de waarden in het ruwvoer (sterk) kunnen wisselen, is aanvulling met mineralen, vitaminen en sporenelementen doorgaans noodzakelijk. Er zijn diverse supplementen op de markt. Wist je dat…

  • Niet alleen tekorten, ook overschotten kunnen schadelijk zijn? Zo is een seleniumoverschot giftig.

  • Mineralen, sporenelementen en vitaminen voor een goede werking onderling van elkaar afhankelijk zijn? Alleen in de juiste onderlinge verhouding kunnen ze optimaal benut worden.

  • Bij het vergelijken van voedingsproducten niet alleen de waarden belangrijk zijn, ook de opneembaarheid en benutting in het lichaam?

Brok, poeder, likemmer, liksteen of vloeibare mineralen en vitaminen

Mineralen en vitaminen in brok of poedervorm moeten eerst door het lichaam verteerd en opgelost worden om opgenomen en benut te kunnen worden. Hierbij treden verliezen op. Een deel komt dus niet ‘aan’.  De vloeibare mineralen, vitaminen en sporenelementen van LiquiHorse zijn al oplossing. Het betekent dat de stoffen direct hun werk kunnen doen en maximaal opgenomen en benut kunnen worden in het lichaam. Ook bevatten de LiquiHorse producten geen suikers of zetmeel die gebruikt worden om droge mineralen en vitaminen in brokjes te kunnen persen.
Een liksteen of likemmer kan zout en enkele mineralen aanvullen maar het is nooit zeker of het paard dagelijks genoeg opneemt.

Eenmalige vitaminespuit of dagelijkse aanvulling

Een vitaminespuit voor je paard is bedoeld als een tijdelijke boost. Het probleem is dat mensen dit meestal geven wanneer hun paard symptomen vertoont of niet fit is. Feitelijk ben je dan al te laat en heeft het paard een achterstand opgelopen. Bovendien kan een paard een belangrijke stoffen, zoals magnesium, niet opslaan. Het zal dus snel weer uitgewerkt zijn. Met de constante, uitgebalanceerde LiquiHorse mengsels bied je een dagelijkse aanvulling. Hiermee voorkom je tekorten en problemen.

Enkelvoudige of complete supplementen

Vertoont je paard ziektesymptomen of heeft ruwvoeranalyse of bloedonderzoek uitgewezen dat jouw paard bepaalde vitaminen en mineralen te weinig of te veel binnenkrijgt? Weet dan dat het lastig blijft om disbalansen op te heffen met het toedienen van enkelvoudige mineralen of vitaminen, dit vanwege de eerder benoemde onderlinge afhankelijkheid.

Een voorbeeld: als er een hoog aandeel ruw eiwit en kalium in het voer voorkomt, dan werkt dit negatief op de benutting van magnesium. 

Kortom, alleen bij een optimale suppletie, opneembaarheid en benutting van mineralen , sporenelementen en  sporenelementen blijft jouw paard 365 dagen per jaar fit. En daar gaan wij voor!