In tegenstelling tot de hete, sensibele paarden zijn er ook paarden die erg rustig zijn. Deze zogenoemde ‘flegmatieke’ paarden kunnen vaak wel wat extra energie gebruiken en hebben baat bij de juiste voeding.
 
Het is belangrijk om uit te sluiten dat je paard niet om veterinaire redenen sloom, lui of rustig is. Er kan hierbij gedacht worden aan gebits-, rug- of hoefproblemen, stofwisselingsziekten of pijn. We gaan in deze blog in op de juiste voeding en training van flegmatieke paarden, met de daarbij behorende tips.
 
Energie flegmatiek paard
Om te kunnen functioneren en presteren heeft een paard energie nodig. Deze energie haalt hij uit zijn voeding. Sommige flegmatieke paarden kunnen echter wel wat extra energie gebruiken. Voor deze paarden kan lijnzaadolie uitkomst bieden. Een product gemaakt van lijnolie uit de eerste koude persing. Je voert het in plaats van brok, naast ruwvoer en een mineralen en vitaminen mix. Het voordeel van het voeren van een vetrijk rantsoen is dat de energie uit vetten langzaam en gelijkmatig vrijkomt. De bloedsuikerspiegel blijft stabieler dan bij het voeren van zetmeel en suikers. 
 
Ruwvoer, mineralen en vitaminen
De basisbehoefte van een paard is tenminste 2% van zijn gewicht aan ruwvoer (droge stof). Dit betekent dat een paard van 500 kg ten minste 10 kg ruwvoer per dag zou moeten krijgen. Deze hoeveelheid is essentieel voor het behoud van een gezonde spijsvertering en om te voldoen aan de voedingsbehoeften van het paard.

Mineralen onderzoek ruwvoer
Om precies te weten wat je voert kun je ruwvoer laten onderzoeken. Eurofins Agro voert deze onderzoeken uit. Kies voor een onderzoek waarin ook de mineralen worden meegenomen. Mineralen zijn namelijk altijd te weinig in ruwvoer aanwezig. Je kunt dan mineralen en vitaminen bijvoeren in de vorm van een compleet supplement. De juiste mineralen en vitaminen voor jouw flegmatieke paard zitten in onze LiquiHorse Relax.
 
De extra magnesium in LiquiHorse Relax helpt bij het ontspannen van de spieren en helpt in zichzelf gekeerde paarden beter met hun aandacht bij de ruiter te blijven. Doordat LiquiHorse Relax een compleet supplement is worden tekorten in het ruwvoer aangevuld en zijn de verhoudingen tussen de verschillende mineralen en sporenelementen in balans.
 
Voertips

  • Voer minimaal 2% van het gewicht van je paard aan ruwvoer (DS) in minimaal drie porties verdeeld over de dag.
  • Kies voor niet te rijk ruwvoer ter voorkoming van overgewicht.
  • Voer een compleet supplement zoals LiquiHorse Relax met extra magnesium voor het ontspannen van de spieren.
  • Voer vetrijk met LiquiHorse Energy Oil voor gelijkmatige energie en energie voor duurprestaties.

 
Houd in gedachten dat de juiste voeding een deel van de oplossing kan zijn, maar dat het karakter van een paard niet te veranderen valt.

Naast het feit dat voeding veel voor je flegmatieke paard kan betekenen, kun je rij-technisch ook veel winst behalen en je paard actiever krijgen. Raadpleeg hier een instructeur voor. Maar onthoud; Train niet te lang om (over)vermoeidheid te voorkomen en zorg dat je paard plezier aan het rijden houdt!
 

    17-03-2022 12:04