Flegmatiek paard

In tegenstelling tot de hete, sensibele paarden zijn er ook paarden die erg rustig zijn. Deze zogenaamde ‘flegmatieke’ paarden kunnen vaak wel wat extra energie gebruiken en hebben baat bij de juiste voeding. Sommige flegmatieke paarden kunnen ook  ineens om niets of iets heel kleins ontploffen. 

 • Is jouw paard niet vooruit te branden?
 • Ben je na het rijden meer vermoeid dan je paard?
 • Mist je paard energie? Houd je paard de training niet goed vol?
 • Kun je de aandacht van je  paard moeilijk vasthouden?
 • Kan jouw paard om niets ineens ontploffen?
Het is belangrijk om uit te sluiten dat je paard niet om veterinaire redenen sloom, lui of rustig is. Er kan hierbij gedacht worden aan gebits-, rug- of hoefproblemen, stofwisselingsziekten of pijn.  We gaan in deze blog in op de juiste voeding en training van flegmatieke paarden, met de daarbij behorende tips.
 


 
Tamara
 
15/03/2022
 

Fijn product en ga hier zeker mee door. Ik geef dit i.c.m. de relax oil. Paard wat flegmatiek is heeft meer energie, meer concentratie en minder ontploffingen. Hij zit echt veel beter in zijn vel. Super snelle levering. Wij zijn blij dus dank voor de hulp.

Energie flegmatiek paard

Om te kunnen functioneren en presteren heeft een paard energie nodig. Deze energie haalt hij uit zijn voeding. De meeste paarden kunnen voldoende energie uit alleen ruwvoer halen. Dit geldt over het algemeen voor paarden die tot ongeveer M niveau lopen. Sommige flegmatieke paarden kunnen echter wel wat extra energie gebruiken. Voor deze paarden kan lijnzaadolie uitkomst bieden. Een product gemaakt van lijnolie uit de eerste koude persing. Je voert het in plaats van brok, naast ruwvoer en een mineralen en vitaminen mix. Het voordeel van het voeren van een vetrijk rantsoen is dat de energie uit vetten langzaam en gelijkmatig vrijkomt. De bloedsuikerspiegel blijft stabieler dan bij het voeren van zetmeel en suikers. 

Gratis voeradvies voor je flegmatieke paard? Dit kan hier direct online.

Ruwvoer, mineralen en vitaminen

 

De basisbehoefte van een paard is  tenminste 2% van zijn gewicht aan ruwvoer (droge stof). Voor een paard van 600 kg is dat 12 kg, dit is ongeveer 14 kg hooi. Veel flegmatieke paarden hebben snel neiging tot overgewicht. Kies voor deze paarden grofstengelig, niet al te rijk, ruwvoer. Dit bevat meer structuur en geeft meer maagvulling. Doordat er lang op gekauwd wordt helpt het verveling voorkomen.

Wil je weten of je ruwvoer niet te rijk is aan energie, suiker en eiwit?

Mineralen onderzoek ruwvoer

Om precies te weten wat je voert kun je ruwvoer laten onderzoeken. Eurofins Agro voert deze onderzoeken uit. Kies voor een onderzoek waarin ook de mineralen worden meegenomen. Mineralen zijn namelijk altijd te weinig in ruwvoer aanwezig. Voer mineralen en vitaminen bij in de vorm van een compleet supplement. Kies bij flegmatieke paarden voor, anders dan de naam doet vermoeden, LiquiHorse Relax. De extra magnesium in LiquiHorse Relax helpt bij het ontspannen van de spieren en helpt in zichzelf gekeerde paarden beter met hun aandacht bij de ruiter te blijven. Doordat LiquiHorse Relax een compleet supplement is worden tekorten in het ruwvoer aangevuld en zijn de verhoudingen tussen de verschillende mineralen en sporenelementen in balans.
Tamara
 
15-03-2022
 

Heel erg tevreden met LiquiHorse Relax. Merk echt een enorm verschil bij mijn paard. Ook danzij het voeradvies wat ik heb gekregen, meteen aangepast. Paard heeft meer concentratie en geen ontploffingen meer. Dus wij zijn heel blij.
 

Sneller flegmatiek paard door andere voeding

Voer een flegmatiek paard dat aanleg voor overgewicht heeft bij voorkeur geen krachtvoer  bij. De suikers en het zetmeel in krachtvoer dragen bij aan overgewicht. In plaats van brok kun je beter grove luzerne met lijnzaadolie voeren. Met een kleine hoeveelheid hele haver kun je je paard meer temperament geven.

Voertips flegmatiek paard

 • Voer minimaal 2% van het gewicht van je paard aan ruwvoer (DS) in minimaal drie porties verdeeld over de dag.
 • Kies voor niet te rijk ruwvoer ter voorkoming van overgewicht.
 • Voer een compleet supplement zoals LiquiHorse Relax met extra magnesium voor het ontspannen van de spieren.
 • Voer vetrijk met LiquiHorse Energy Oil voor gelijkmatige energie en energie voor duurprestaties.
 • Geef kleine hoeveelheden hele haver in plaats van brok.
Houd in gedachten dat de juiste voeding een deel van de oplossing kan zijn, maar dat het karakter van een paard niet te veranderen valt.


Flegmatiek paard voorwaarts

Behalve met voeding kunnen ook deze rijtechnische tips helpen je paard meer voorwaarts te krijgen:

 • Zorg dat je paard beter aan het been wordt door duidelijke hulpen te geven; begin met een kleine hulp en maak de hulp groter bij onvoldoende reactie. Ga door tot de gewenste reactie.

 • Wees consequent en duidelijk.

 • Rij veel overgangen en tempowisselingen.

 • Beloon een voorwaartse reactie direct.

 • Blijf herhalen en controleer steeds of je paard vooruit wil als je been geeft.

 • Train niet te lang en voorkom (over)vermoeidheid. Zorg dat je paard plezier aan het rijden houdt.

    17-03-2022 12:04