Hoeveel kilo ruwvoer per dag?

Een rantsoen van het paard wordt op basis van energie, eiwit, mineralen en vitaminen opgesteld. 

Het grootste deel energie en eiwit komt uit ruwvoer, hoeveel dien je daarvan tenminste per dag te geven? Wij hebben een tabel opgesteld wat een paard of pony per dag aan ruwvoer zou moeten krijgen zonder weidegang. Op basis van gewicht van het paard er van uitgaande dat het ruwvoer van gemiddelde kwaliteit is. Let op dit betreft een globaal advies!
 
Gewicht paard/pony    Hooi (80% DS)  Voordroog (60% DS)   Kuil (40% DS)  
250 6,5 kg 8,5 kg 13 kg
500 13 kg 17 kg 26 kg
650 16,5 kg 22 kg 33 kg
700 18 kg 24 kg 36 kg
 
Bovenstaande tabel is een advies voor de winterperiode. In het voorjaar en de zomer dien je rekening te houden met een eventuele weidegang. Kom je er niet uit? Stel gerust je vragen!

Kwalitatief goed ruwvoer is de basis voor het rantsoen van ieder paard. Wil je weten wat kwalitatief goed ruwvoer is? Maar ruwvoer alleen voorziet niet in alles. Daarbij is nog wel aanvulling van mineralen en vitaminen nodig. Hoe belangrijk ruwvoer is voor paarden, is iedere paardenhouder wel van doordrongen. Wat een paard daarnaast dagelijks nodig heeft aan vitaminen en mineralen is minder bekend. Tekorten zijn niet direct merkbaar. De meeste paardeneigenaren denken dat er wel voldoende aanvulling in krachtvoer zit. Maar dat valt tegen. Voor de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen per dag zou je er zoveel van moeten voeren dat je paard er dik van wordt of teveel energie krijgt. Er zijn tal van -vaak prijzige- supplementen verkrijgbaar, die meestal maar één mineraal of vitamine bevatten, zodat niet het hele spectrum adequaat wordt aangevuld. LiquiHorse is een compleet supplement, dat precies is afgestemd op de dagelijkse behoefte en wel alles bevat dat een paard nodig heeft. Er zitten geen suikers in. Doordat het vloeibaar is, wordt het direct door het paard opgenomen en verteerd, waardoor alle ingrediënten maximaal worden benut. Het is eenvoudig toe te dienen door het voer, luzerne of over ruwvoer.

Wil je weten wat de voedingswaarde is van het ruwvoer? Klik hier en lees meer over ruwvoeronderzoek


| Meer