Uit onderzoek blijkt dat de meeste paardenhouders niet precies weten wat ze hun paard voeren. Wil jij weten wat je jouw paard voert of hoe je zelf een ruwvoeronderzoek kunt uitvoeren? 

Ruwvoer is de basis van het paardenrantsoen. Door het ruwvoer te laten onderzoeken weet je hoeveel energie, verteerbaar eiwit en mineralen het bevat. Met deze gegevens kun je jouw paard een rantsoen op maat geven.

Ruwvoer: beoordelen van de behoefte

LiquiHorse adviseert paardenhouders om 365 dagen per jaar de dagelijkse mineralen en vitaminen behoefte aan het paard te verstrekken. Daarnaast wordt aangeraden om kwalitatief goed ruwvoer te verstrekken, het liefst onbeperkt. 

Een partij ruwvoer wordt vaak op het oog beoordeeld; ruikt het fris en ziet het er goed uit? Stel je voert het door jou goedgekeurde ruwvoer. Hiervan weet je echter niet de gehaltes mineralen, sporenelementen, eiwit en energie. Naar verloop van tijd krijgt je paard dof haar, een verminderde eetlust of mist het energie. Op dat moment dat je het merkt loop je achter de feiten aan en heeft het paard al tekorten aan mineralen en vitaminen opgebouwd.

Vertering ruwvoer 

Tijdens de vertering van ruwvoer komt veel warmte vrij, die een paard kan gebruiken om zichzelf warm te houden. Het verteren van ruwvoer zorgt voor veel activiteit in de darmen; deze verteringsprocessen leveren veel meer warmte dan de vertering van krachtvoer. Daarom is het bijvoeren van ruwvoer  zeker in de winter belangrijk. 

Onderzoek ruwvoer zelf uitvoeren

LiquiHorse kan jou, op basis van een ruwvoeronderzoek, van een voeradvies op maat voorzien. Met dit voeradvies weet je zeker dat jouw paard al z'n voedingsstoffen binnen krijgt.Eurofins Agro is een laboratorium gespecialiseerd in ruwvoer onderzoek voor paarden. Een voederwaarde onderzoek is te bestellen via de speciale Equifeed website van Eurofins Agro.(Kosten €120 ecl BTW, jaar 2018)  Deit pakket dien je zelf te bestllen. Wij adviseren je, als je via Eurofins onderzoek wil laten doen, om het pakket Equifeed Excellent te bestellen omdat dan alle mineralen en sporenelementen worden onderzocht.
Ook kan het het ruwvoer bij Dumea onderzocht worden op voederwaarde. Wij kunnen dit onderzoekspakket naar je opsturen met een instructie. (Kosten €92 excl BTW, jaar 2018) Dit is een onderzoekspakket waarbij ook de mineralen en sporenelementen onderzocht worden.

Na het bestellen ontvangt je een verzenddoos met een duidelijke instructie. Op het verslag wat je na analyse ontvangt staat een uitgebreid overzicht van de samenstelling van het ruwvoer.

De belangrijkste kengetallen op dit formulier zijn;
  • EWpa, dat staat voor de hoeveelheid energie in het voer 
  • VREp, dat geeft de hoeveelheid verteerbaar eiwit in het voer weer 
  • Beschikbaarheid van essentiële mineralen en sporenelementen  
De streeftrajecten, waarbinnen de geanalyseerde waardes moeten vallen, staan ook het formulier vermeld.

Onderzoek het ruwvoer voor uw paard

Laat het ruwvoer van het paard bij Eurofins of Dumea onderzoeken en vraag LiquiHorse om voeradvies. Met kwalitatief goed ruwvoer en de vloeibare mineralen en vitaminen in LiquiHorse Basis voorzie je jouw paard in zijn of haar dagelijkse behoefte.

Heb je vragen over het uitvoeren van een ruwvoeronderzoek? Bel dan 050 406 1254 of vul direct het contactformulier in

Of heeft u vragen over de onderzoeksuitslagen voor het rantsoen van jouw paard?
Stuur je onderzoeksuitslagen door en stel je vraag
 


| Meer