Rol van mineralen en vitaminen voor je paard

Bij de ontwikkeling van LiquiHorse heeft de inhoud, vorm en toediening veel aandacht gekregen. Het moet immers ook passen in de routine van het voeren. De vloeibare vorm heeft als voordeel dat de elementen direct door het paard via de darmwand opgenomen kunnen worden. De LiquiHorse kan door de vloeibare vorm over het ruwvoer en krachtvoer gevoerd worden. Voer dagelijks (onbeperkt) goed ruwvoer en 60ml - 90ml LiquiHorse en je paard krijgt op deze manier een basis voeding mét voldoende. 

Belangrijke rol mineralen en vitaminen bij het paard

Mineralen spelen bij de vertering van voedsel en de werking van het verteringstelsel een zeer belangrijke rol. Sommige mineralen vervullen zelfs meerdere rollen en werken samen met andere mineralen! Het nut van een aantal mineralen, aanwezig in de LiquiHorse samenstelling, worden hieronder uitgelegd. De vitaminen in LiquiHorse worden ook  behandeld.

Magnesium 

Is niet alleen een bestandsdeel van het beenweefsel maar magnesium is ook de katalysator voor verschillende enzymen en speelt een rol bij overdracht van prikkels in het zenuwstelsel.  Bij de stofwisseling werkt magnesium samen met calcium en fosfor. LiquiHorse Relax zorgt met het hogere gehalte aan magnesium voor minder prikkels in het zenuwstelsel en is bijvoorbeeld geschikt voor sensibele paarden. Wat een paard te veel aan magnesium binnen krijgt, gaat er via de urine weer uit. Lees hier meer over nerveuze of gespannen paarden

Calcium

Zorgt voor het goed functioneren van de spieren en voor gezonde botten. Bij spiersamentrekkingen en ontspannen van de spieren werkt calcium samen met magnesium. Calcium zit niet in LiquiHorse maar is veelal voldoende aanwezig in het rantsoen met kwalitatief goed ruwvoer. Luzerne is een calciumrijk product. Als je de mineralen en sporenelementen in je ruwvoer wilt meten laat dan een ruwvoeronderzoek doen.

Fosfor

Speelt een belangrijke rol met magnesium en calcium in de stofwisseling. Met name in de energiestofwisseling speelt fosfor een belangrijke rol. Het zorgt namelijk voor het vrijmaken van energie uit het voer. Daarnaast is het nodig voor gezonde botvorming.

Jodium

Speelt een rol in de vorming van het schildklierhormoon dat de stofwisseling regelt. Het verbetert tevens de botvorming.

Mangaan

Zorgt voor activiteit van enzymen. Mangaan is belangrijk bij de omzetting van koolhydraten en eiwitten. Ook speelt mangaan een rol bij de ontwikkeling en werking van het geslachtsapparaat.

Zink

Het speelt een belangrijke rol bij de werking van huid, haar, hoeven en bij immuniteitsopbouw. Het mineraal zink verbetert de weerstand. Zink is een bestandsdeel van de enzymen die de zuurstofoverdracht regelen en die een rol spelen in de eiwit-en koolhydraatstofwisseling. LiquiHorse Vacht, LiquiHorse Hoef en LiquiHorse Fok bevatten extra zink voor de ontwikkeling van huid, haar en hoeven.

Koper 

Belangrijke katalysator bij de vorming van elastine en collageen. Deze beide stoffen dragen bij tot een goede kwaliteit van de botten, het kraakbeen en de bloedvaten. Koper is nodig voor vorming van hemoglobine. De hemoglobine is verantwoordelijk voor transport van zuurstof door het bloed. LiquiHorse Fok, speciaal voor de drachtige merrie, bevat meer koper voor de ontwikkeling van het veulen tijdens de dracht.

Selenium

Speelt net als vitamine E een rol bij de spierstofwisseling. Daarnaast zorgen deze twee elementen samen voor sneller herstel van de spieren en vlotte wondgenezing. In LiquiHorse Sport zit meer Selenium omdat de vraag hiervan toeneemt bij inspanning van uw paard. Wanneer het rantsoen een hoog gehalte onverzadigde vetzuren bevat neemt de behoefte aan selenium ook toe. 

Natrium, Kalium, Chloor

Deze elektrolyten zorgen voor het zuur-base-evenwicht en de waterhuishouding. Kalium, natrium en chloor zijn  een aandachtspunt  voor hardwerkende paarden die veel zweten. Daarnaast zorgen ze ook voor de werking van spier- en zenuwweefsel. Deze hebben invloed op prestatie, vruchtbaarheid en eetlust. Er zit in LiquiHorse wel natrium maar het is ook raadzaam om een zoutliksteen bijvoorbeeld de Rockies zoutliksteen op te hangen in de stal. 

Paard benut voer optimaal!

Door de juiste samenstelling en hoeveelheid van deze mineralen en vitaminen  werkt de stofwisseling van je paard optimaal. Door de betere vertering benut het paard zijn ruwvoer beter en haalt het veel voedingsstoffen uit kwalitatief goed ruwvoer. Hoe kun jij  vaststellen of er voldoende mineralen en vitaminen in het rantsoen zitten? Doe ruwvoeronderzoek bij Eurofins- Equifeed.

Samenstelling LiquiHorse

De basissamenstelling van de LiquiHorse producten is opgesteld aan de hand van de CVB normen. Het voordeel van LiquiHorse is dat je 1 supplement voert waarmee je de dagelijkse behoefte van mineralen en vitaminen dekt. 

Wil jij ook dat je  paard de juiste verhouding mineralen en vitaminen dagelijks krijgt? Wil je  ook 1 compleet supplement welke makkelijk te doseren is?

Bestel dan direct de LiquiHorse producten


Heb je vragen? Wij beantwoorden ze graag. Wij zijn bereikbaar via het contactformulier of per 050 406 1254. Wil je direct LiquiHorse bestellen, dat kan via onze webshop!