Stijve, stramme of gespannen spieren – kijk eens naar de voeding van je paard

Heeft jouw paard regelmatig stijve of stramme spieren? Loopt hij kort, stijf of houterig? Heeft hij moeite met het verlengen van de rugspieren of verzuurt hij snel? Bij spieropbouw, spieronderhoud, spierherstel en spierontspanning is naast de training ook goede voeding erg belangrijk. Lees deze tips voor een blijer en beter bespierd paard.

Een soepel bewegend paard is een lust voor het oog én om op te rijden. Maar bij spieren moet je niet alleen denken aan spieren om te kunnen bewegen. Want wist je dat ongeveer de helft van het gewicht van een paard bestaat uit spieren? En dat het ademhalingsstelsel (hart, longen, etc) en het maag-darmstelsel vol zitten met spierweefsel? Als je het zo bekijkt, snap je nóg beter waarom het belangrijk is om de spieren van je paard in goede conditie te houden. Toch zien we het gemakkelijkst aan de buitenkant van het paard of er aan de binnenkant wat schort:

  • Paard loopt kort, stijf en houterig
  • Paard verzuurt snel
  • Paard begint stijf of stram
  • Paard herstelt te langzaam na inspanning

Natuurlijk… lichte/kortdurende spierpijn mag na een (zwaardere) training of wedstrijd. Voor spieropbouw moeten de spieren ook uitgedaagd worden. Uiteraard mits dit op de juiste manier wordt op- en afgebouwd. Anders kan er door te weinig zuurstof en te veel melkzuur (afvalstoffen) spierschade of zelfs spierbevangenheid (Tying up, maandagziekte) ontstaan.

Spierpijn of spierverzuring tegengaan bij paarden

Spieren bestaan uit spiervezels die zijn opgebouwd uit eiwitten. Eiwitten worden gemaakt door aminozuren. Sommige aminozuren worden door het lichaam van het paard zelf aangemaakt, anderen zal het paard uit zijn voeding moeten halen. Ieder paard heeft een onderhoudsdosis nodig om spierpijn, spierstijfheid en spierverzuring tegen te gaan. Opgroeiende paarden, fokmerries en sportpaarden hebben extra bouwstoffen nodig. Daarnaast is de juiste balans van mineralen en vitaminen essentieel voor het goed functioneren van het spijsverteringsstelsel en dus voor de omzetting van de voedingsstoffen, o.a. richting de spieren.
 

Een stijf paard door te arme of te rijke voeding

Zowel te arme voeding als te rijke voeding kan zorgen voor een verminderde spierfunctie. Zitten er onvoldoende energie, eiwitten, mineralen en vitaminen in het ruwvoer? Dan kan het spijsverteringsstelsel niet optimaal functioneren en komen de bouwstoffen niet op de juiste wijze aan in het lichaam. Dit zal een effect hebben op de spierbelastbaarheid en kan leiden tot ziektes en blessures. Zo voorkom je een mineralen- en vitaminetekort.

Voer je krachtvoer zoals brok of muesli? Vaak zitten deze vol met suikers en zetmeel, waardoor de darmflora verstoord kan raken en de spieren stijver worden. Maar ook zonder krachtvoer kunnen paarden te veel suikers binnenkrijgen als het gras of ruwvoer rijker is dan hun behoefte. Vraag een gratis voeradvies op maat.

Belangrijk is dat de basis en de balans in de voeding in orde is. Die basis bestaat uit goede kwaliteit ruwvoer. De kwaliteit van het ruwvoer kan getest worden door een ruwvoeronderzoek te laten uitvoeren. Dit geeft duidelijkheid over de energie-, eiwit-, mineralen- en vitaminegehalten. In ruwvoer zitten echter structureel te weinig mineralen en vitaminen. Deze mineralen en vitaminen heeft een paard dagelijks nodig.

Patty Curvers
 
22/02/2021
 

Ik voer LiquiHorse Relax nu al meer dan een jaar en ben er heel tevreden over. Mijn paard heeft altijd een hoge spierspanning van haar zelf gehad en reageerde vaak heftig op dingen. LiquiHorse Relax neemt die spanning voor een groot deel weg en heeft er ook voor gezorgd dat ze rustiger in haar hoofd is waardoor ze minder heftig op dingen reageert en een gehele relaxtere houding heeft. Hierdoor kan ze spanningen dan ook weer makkelijker laten afvloeien. Duidelijk een relaxter paard. Een top product voor ons!

Supplementen tegen spierpijn paard

Voor een goede spierfunctie zijn met name vitamine E, Selenium, vitamine C, Vitamine B6, Magnesium en Carnitine belangrijk. Zij ondersteunen de afvoer van melkzuur. Dit voorkomt of vermindert spierpijn, spierstijfheid of spierverzuring. Carnitine speelt een belangrijke rol in de energievoorziening van de spieren van paarden. Grote hoeveelheden carnitine zijn gemeten in de skeletspieren van paarden en de hartspier. Bij een tekort aan magnesium zijn de spieren de eerste plaats waar de hoeveelheid magnesium zich aan zal onttrekken. Magnesium ontspant, ontkrampt en zorgt voor een sneller en beter herstel na inspanning. Het is essentieel om dagelijks aan het rantsoen toe te voegen. Ten eerste omdat Magnesium in Nederland onvoldoende voorkomt in de bodem en dus in het ruwvoer. Ten tweede omdat een paard Magnesium niet kan opslaan in zijn lichaam. De juiste onderlinge verhouding tussen calcium, fosfor en magnesium is ook erg belangrijk bij stijve spieren. Daarom is een dagelijks supplement nodig waar de juiste hoeveelheid én de juiste verhouding aan mineralen en vitaminen zit.

Vloeibare mineralen en vitaminen

De supplementen van LiquiHorse bevatten een complete balans aan mineralen en vitaminen. Door de vloeibare samenstelling zijn ze beter opneembaar. Een voorbeeld: de vloeibare magnesium in LiquiHorse is bijna 100% opneembaar. Magnesium in droge vorm (zoals in poeders of krachtvoer) is vaak slechts voor 15% opneembaar. Door kwalitatief goed ruwvoer en een dagelijkse dosering LiquiHorse voorkom en verminder je spierproblemen bij jouw paard.  

Het team van LiquiHorse begrijpt dat het moeilijk is om het voer voor je paard te berekenen. Daarom doen wij dit voor je, gratis en vrijblijvend. Het advies wordt gebaseerd op de door jouw verstrekte gegevens, onze jarenlange ervaring in diervoeding en met behulp van ons rantsoenberekeningsprogramma. In het voeradvies leggen we ook uit waarom wij dit adviseren. We denken altijd in het belang van jouw paard, zodat deze 365 dagen per jaar fit is om te kunnen presteren en de spieren de juiste ondersteuning krijgen. Wil jij ook een vrijblijvend voeradvies op maat voor jouw paard? Klik dan hier.

Supplementen soepele spieren van sportpaarden

Ben je een sportruiter en vraag je regelmatig hoge prestaties van jouw sportpaard? Kies dan in plaats van brokken of muesli voor LiquiHorse Energy Oil, een vetrijk product gebaseerd op lijnzaadolie. De spijsvertering van je paard kan de energie uit vetten veel beter benutten dan zetmeel en suikers. Het bevat behalve energie ook Omega 3-6-9.

Daarnaast heeft een paard als het veel zweet, behoefte aan elektrolyten. Deze voer je naast de dagelijkse dosering Liquihorse en meng je door drinkwater of over het voer.

Ontvang een vrijblijvend advies voor je sportpaard. Op basis van de gegevens over je paard zoals arbeid, bouw en eventueel een ruwvoeronderzoek stelt Jan van Benthem een voeradvies op met voldoende energie, eiwit, mineralen en vitaminen.

Lees hier hoe zowel sportruiters als recreatieruiters met behulp van LiquiHorse problemen met de bespiering van hun paard hebben kunnen oplossen.

Let op: dit advies vervangt niet het advies van een dierenarts bij (langdurige) spierproblemen.

    22-07-2020 13:54