Heeft jouw paard stijve of stramme spieren? Of wil je meer spieropbouw bij je paard?

Spieren zijn het meest belangrijke bewegingsorgaan van het paard. Bij spieropbouw, spieronderhoud en spierherstel van je  paard is naast een goede training ook voeding erg belangrijk.

Spieropbouw bij je paard

Voor spieropbouw van je paard zijn onder andere aminozuren nodig voor vorming en herstel van spierweefsel bij je paard. Eiwit bestaat voornamelijk uit aminozuren. Jonge  paarden, fokmerries en sportpaarden hebben hier extra baadt bij.

Kwalitatief goed ruwvoer

In het spijsverteringskanaal worden aminozuren door enzymen en zuren afgebroken. Voor een goed werkend spijsverteringsstelsel is ruwvoer van goede kwaliteit nodig en mineralen en vitaminen. De kwaliteit van ruwvoer kan alleen getest worden door een ruwvoeronderzoek te laten uitvoeren. Een ruwvoeruitslag geeft duidelijkheid over het energie, eiwit, mineralen en vitaminen . In ruwvoer zitten structureel te weinig mineralen en vitaminen. Deze mineralen en vitaminen heeft een paard wel dagelijks nodig voor de spierfunctie en spieronderhoud. Maar ook voor een betere vertering van het aangeboden voer en dus een betere benutting van het aangeboden voer.


Oorzaak te weinig spieropbouw paard

Langdurig tekort aan eiwit heeft gevolgen voor spieropbouw en botgroei. De belastbaarheid van een paard neemt af wanneer het een  structureel tekort aan eiwit heeft en actief in de sport wordt ingezet. Het paard probeert deze belastbaarheid op te vangen maar gevolg is dat er spierverzuring optreedt. Hierdoor bestaat de kans dat het paard zichzelf overbelast wat kan leiden tot blessures. 

Spieropbouw paard: niet alleen eiwit

Dit betekent dat het naast het voeren van een hoogwaardige kwaliteit eiwit ook de rest van de  voeding voor de spieren van belang is. Over de meest voorkomende spierproblemen en tips hierover geven we meer uitleg.

Lees meer over de  meest voorkomende  spierproblemen bij paarden:

Wij begrijpen dat het moeilijk is om het voer voor je paard te berekenen. Daarom doen wij dit voor je gratis en vrijblijvend. Hierbij geven we je een advies op basis van de door jouw verstrekte gegevens, de door onze jarenlange ervaring in de diervoeding en met behulp van ons rantsoenberekeningsprogramma. In onze voeradvies voor jouw paard leggen wij ook uit waar om wij dit adviseren. We denken altijd in het belang van je paard, zodat deze 365 dagen per jaar fit is om te kunnen presteren en de spieren de juiste ondersteuning krijgen. Wil jij ook een vrijblijvend voeradvies op maat voor jouw paard? Klik dan hier.

 
    27-07-2017 13:54