Paarden met energietekort Heeft jouw paard regelmatig last van energietekort? Mis je zijn normale pit en werkwilligheid of is hij snel uitgeblust? Als eigenaar ken je je paard goed en zie je het vaak direct als je paard niet fit is. 

Er kunnen vele oorzaken aan ten grondslag liggen en daarom is het belangrijk om goed te kijken naar je paard. Is je paard niet voorwaarts in de training? Dan kan het (deels) een karakter- of een trainingsprobleem zijn. Komt je paard ‘s ochtends vermoeid of stijf uit de stal? Dan heeft dat vaak met voeding te maken.

Verzuring bij een paard

Een paard dat kampt met een mineralen- en vitaminetekort kan zijn energie niet goed omzetten. Mineralen- en vitaminetekorten komen vaker voor dan je denkt. Hoezo, vraag je je misschien af?
Het ruwvoer dat je paard krijgt, is van goede kwaliteit en ook het krachtvoer dat je geeft, bevat (ogenschijnlijk) alle vitaminen en mineralen. Wat eventueel ontbreekt, vul je misschien nog aan met een supplement. Wat je misschien niet weet, is dat ruwvoer de afgelopen jaren steeds minder mineralen en sporenelementen bevat.  Daarnaast bevat krachtvoer vaak veel suikers en zetmeel. Die stoffen geven in het begin power en snelle energie, maar branden gauw op. Het paard tast zijn reserves aan en verzuurt. Dit zorgt voor vermoeidheid, spierstijfheid en op de langere duur verdere schade.

Wil jij achterhalen of jouw paard een mineralen- of vitaminentekort heeft? Lees dan ons concrete stappenplan ‘In 5 stappen naar een paard zonder mineralen- en vitaminetekort’  of vraag ons om een voeradvies op maat.

Hoe werkt energie verbranding bij je paard?

Vergelijk het maar met een hybride auto; is de stroom van de elektrische motor na de eerste honderd kilometer op? Dan moet de auto overschakelen naar de verbrandingsmotor (benzine, diesel of LPG, zeg maar de langdurige energie) voor het vervolg van de rit. Als alles goed werkt, merk je niets van die schakeling. De auto, of liever in dit geval het paard, schakelt als een geoliede machine moeiteloos over op de langdurige energiebron. Ontbreekt er olie of brandstof, dan gaat de schakeling niet goed en valt de motor stil.

Brandstof voor paarden

Een paard heeft vezels en vetten nodig als langzame energiebronnen. Deze geven een langdurige, continue brandstof af aan het paard. Met deze energiebronnen houdt het paard het langer vol, hoeft hij zijn spierreserves niet aan te tasten en verzuurt hij niet of minder. Ook herstelt hij sneller na inspanning. Wij adviseren een rantsoen met goede vetten, voldoende mineralen, vitaminen en kwaliteitsruwvoer.
 
 

Met LiquiHorse Basis geef je je paard alle mineralen en vitaminen die hij dagelijks nodig heeft. Bovendien haalt hij meer voedingstoffen uit het aangeboden ruwvoer en verbetert de vertering. Daarmee kan je paard elke dag voor je klaar staan. Een paard dat 365 dagen per jaar fit is, heeft een optimale weerstand tegen ziekten en minimale kans op blessures.

Voor sportpaarden die rondom een zware wedstrijd extra energie nodig hebben zonder het gevaar van verzuring, is LiquiHorse Energy Oil de ideale aanvullende energiebron in combinatie met LiquiHorse Sport.
    16-11-2018 10:47