Voorkom permanente schade door spierverzuring bij je paard

Raakt je paard tijdens een training of concours snel verzuurd? Of komt hij een dag erna stram en stijf uit de stal? Van een beetje spierpijn zal hij snel herstellen. Is het spierverzuring, dan duurt het herstel vele malen langer of is er kans op blijvende spierschade en zelfs nierschade. Met deze tips kan je spierverzuring bij je paard tijdig herkennen en voorkomen. 

Sommige paarden zijn gevoeliger voor spierverzuring dan andere. Ze laten het zien door – na een explosieve start – snel vermoeid te raken. Ze komen zogezegd de man met de hamer tegen. Veel paarden lopen echter door de verzuringsgrens heen. Dan worden de volgende dag – als het te laat is - de symptomen pas zichtbaar.

Spierverzuring symptomen

  • Paard loopt stijf of kort
  • Verminderde spiercoördinatie
  • Overgevoelig voor aanrakingen
  • Afwijkend gedrag (paard toont verzet, is schrikkerig of ongeconcentreerd)
  • In ernstigere gevallen is de urine donker van kleur (bijvoorbeeld bij spierbevangenheid)


Spierverzuring oorzaken

Wat is de oorzaak van spierverzuring? Chemisch gezien is de oorzaak van spierverzuring te veel melkzuur in het lichaam. Praktisch gezien is het een opeenstapeling van oorzaken. De grootste oorzaken liggen in de onjuiste balans in de training en voeding. 

  • Door te veel suikers en zetmeel in het krachtvoer raakt de spijsvertering verstoord. Het overschot gaat onverteerd van de dunne naar de dikke darm. Hier wordt de suiker niet omgezet in vetzuren, maar in melkzuur. Als deze afvalstoffen niet meer afgevoerd kunnen worden door het lichaam, hopen ze zich op en krijgt het paard gevoelige of zelfs pijnlijke en vermoeide spieren. Ook raken de darmen verzuurd. Een basis waarop het snel fout kan gaan. 
  • Ook het voeren op het verkeerde moment kan spierverzuring in de hand werken. Bijvoorbeeld als er voor de beweging snelle koolhydraten uit suikers en zetmeel worden gevoerd. Bij verbranding geven deze ‘zure’ afvalstoffen. Het lichaam probeert melkzuur nog te hergebruiken. Lukt dat niet, dan ontstaat er melkzuurophoping in de spieren waardoor spieren verzuren.
  • Bij te weinig mineralen en vitaminen kan het paard de voedingsstoffen uit zijn voer niet goed benutten, waardoor de spieren de benodigde voedingsstoffen niet goed kunnen opnemen om te kunnen functioneren. Tekorten aan mineralen en vitaminen zijn vaak pas later merkbaar omdat het paard eerst gaat teren op reserves. Dit kan leiden tot spier- en botblessures.
  • Door intensieve, langdurige en/of stressvolle lichaamsbeweging hoopt het melkzuur zich op in de spieren maar ook in de nieren. Dit is pijnlijk voor het paard en kan permanente schade in de spieren en nieren veroorzaken. 
  • Als spierproblemen niet herkend worden en er geen aanpassing wordt gedaan aan het rantsoen en de trainingen, bestaat de kans op spierbevangenheid.

 

Spierverzuring voorkomen of verminderen


Als de verzuringsgrens overschreden wordt, kunnen beschadigen niet of nauwelijks meer te herstellen zijn. Met preventieve maatregelen voorkom je deze schade. 

  1. Verzuring minimaliseren door gelijkmatige trainingen met een warming-up en cooling-down. Door met intervaltraining de verzuringsgrens op te zoeken en te verleggen, wordt er minder melkzuur geproduceerd. Een hartslagmeter kan daarbij helpen.
  2. Vetzuurverbranding optimaliseren: De spieren van een paard hebben energie nodig om goed te functioneren. Deze energie wordt verkregen door de omzetting van glucose en vetten uit voeding. Bij explosieve of langdurige inspanning wordt in eerste instantie energie uit glucose gehaald. Deze voorraad is helaas beperkt. Daarom moet ook de energiebron ‘vetzuurverbranding’ optimaal kunnen functioneren. Dit doe je zo:
  • Vermijd krachtvoer. 
  • Voer kwalitatief goed ruwvoer als basis. Bij de vertering van goed ruwvoer in de dikke darm komen zogenaamde vetzuren vrij die een paard kan omzetten in vetten. Een (sport)paard met een goed uithoudingsvermogen is in staat om zijn spieren te voeden uit vetzuurverbranding. Door een goede vetzuurverbranding is er minder glucose in het rantsoen nodig. Krachtvoer wordt dan overbodig. Laat bij voorkeur een ruwvoeronderzoek doen. Hieruit zal blijken dat er te weinig mineralen en vitaminen in het ruwvoer zitten. Deze vormen echter de fundering van de voeding.
  • Geef daarom een complete mineralen- en vitaminemix. Met de juiste balans aan mineralen haalt het paard meer voedingsstoffen uit het ruwvoer. Ook voedt het de spieren en zorgt het voor een betere afvoer van afvalstoffen zoals melkzuur. Vloeibare mineralen en vitaminen hebben daarbij de voorkeur omdat deze beter opneembaar zijn in het lichaam en eenvoudig over het voer of zelfs in het drinkwater gegeven kunnen worden. 
  • Heeft je sportpaard toch meer energie en eiwitten nodig? Voer een vetrijke energiebron zoals lijnzaadolie en/of luzerne voor hoogwaardig eiwitten. Een paard kan hier vele malen meer energie uit halen dan uit krachtvoer. Verbranding van ruwvoer en vetten geeft weinig tot geen afvalstoffen.

Mineralen bij (chronische) spierproblemen of sportprestaties

Heeft je paard snel of zelfs chronisch verzuurde spieren? 

Met de vloeibare mineralen en vitaminen in LiquiHorse Basis of LiquiHorse Relax krijgt je paard dagelijks de juiste balans aan mineralen en vitaminen binnen. LiquiHorse Relax bevat extra magnesium, een mineraal dat zeer belangrijk is bij het ontspannen van de spieren en het herstel van de spieren te verbeteren. Een tekort aan magnesium zal zich uiten in spierverzuring, een ongeconcentreerd paard en/of stijve en stramme spieren na een wedstrijd. Magnesium is een mineraal of ‘middel’ dat helpt spierpijn te voorkomen of verhelpen en het ondersteunt paarden met gevoelige spieren. 

Ben je actief in de sport?

Uit onderzoek blijkt dat het aminozuur Carnitine (of L-Carnitine) verzuring en spierafbraak tegengaat en zorgt voor betere energiebenutting, vetzuurverbranding, krachtprestaties en herstel bij sportpaarden. Carnitine speelt een belangrijke rol in de omzetting van vet naar energie. Het zit al in het dagelijkse rantsoen van jouw paard maar vooral springpaarden vanaf  L-niveau en hoger en paarden actief in de endurance, ren- of drafsport hebben extra carnitine nodig. Daarom is het raadzaam om vier dagen voor een wedstrijd en vier dagen erna LiquiHorse Sport te geven. Dit geeft sportpaarden - naast de dagelijkse behoefte - extra magnesium, vitamine B en E, selenium en carnitine. Vervolgens voert u dagelijks een van de andere LiquiHorse producten zoals LiquiHorse Basis of LiquiHorse Relax. 

Goede training, voeding en dagelijks LiquiHorse zijn dé ingrediënten voor jouw paard om 365 dagen per jaar fit te zijn. 

Neem voor vragen contact op