Komt je paard een dag na de training of wedstrijd stram uit de stal? Stapt het kort? Is het stijf in de achterhand?

Symptomen spierverzuring bij je paard

Spierverzuring is nauwelijks zichtbaar bij een paard. Maar vaak merk je het de dag na de zware arbeid. De urine is ook een graadmeter, als deze donkerbruin is dan ben je met het paard door de verzuringsgrens heengegaan. Als je door de verzuringsgrens heengaat beschadigen spiervezels die niet of nauwelijks meer herstellen.

Voeding voor je paard bij spierverzuring

Spierverzuring is het gevolg van te veel melkzuur in het lichaam. Dit komt door onvoldoende afvoer van melkzuur.  Teveel suikers en zetmeel in het voer zorgen ervoor dat de spijsvertering verstoord wordt. De suikers die niet nodig zijn gaan onverteerd van de dunne naar de dikke darm. Hier wordt de suiker dan niet omgezet in vetzuren, maar in melkzuur. Als deze afvalstoffen niet meer afgevoerd kunnen worden door het lichaam, hopen zich op en het paard krijgt pijnlijke en vermoeide spieren.

Laat je gratis adviseren over de voeding van je paard. Voeradviseur Jan van Benthem stelt vrijblijvend een advies op maat op. 

Wat te doen bij spierverzuring

Door zo weinig mogelijk suikers en zetmeel te voeren maar  een alternatieve energiebron in te zetten zoals lijnzaadolie. Daarnaast een complete mineralen en vitaminen mix . Voor sportpaarden betekent dit naast de dagelijkse behoefte een mix met extra magnesium, vitamine e, selenium, vitamine b en carnitine
Het punt van verzuring kan doormiddel van intervaltrainingen verbeterd worden.  Door die verzuringsgrens met training op te zoeken en zo te verleggen wordt er minder melkzuur geproduceerd.  Maar ook de mineralen en vitaminen dienen voldoende aanwezig te zijn want deze zorgen o.a. voor de afvoer van afvalstoffen zoals melkzuur maar óók voor de voeding van de spieren.

Voer je paard op maat

Het is zaak dat er gevoerd wordt naar hoeveelheid en de soort arbeid. Bijvoorbeeld teveel krachtvoer en/of op het verkeerde moment voeren.
Verkeerd voeren is dé grootste redenen waarom een paard spierverzuring krijgt of zelfs spierbevangen wordt. Een sportpaard hoort de juiste energie te krijgen die het lichaam goed kan benutten. Voor een springpaard is bijvoorbeeld meer direct beschikbare energie nodig voor explosieve inspanning terwijl een dressuur- of een eventingpaard juist meer langdurige energie nodig hebben. Kwalitatief goede ruwvoer is en blijft de basis voor een paard, als er prestaties van een paard gevraagd worden. De kwaliteit van het ruwvoer kan alleen gecontroleerd worden door ruwvoeronderzoek te doen. Hieruit zal blijken dat er te weinig mineralen en sporenelementen in het ruwvoer zitten. Deze mineralen en vitaminen zijn echter wel de fundering in de voeding.

Als er dagelijks structureel te weinig mineralen en vitaminen worden gevoerd zal het paard het voer niet goed kunnen benutten. Tekorten aan mineralen en vitaminen zijn in de meeste gevallen niet snel merkbaar omdat het paard gaat teren op reserves met eventuele spier en botblessures tot gevolg.

Als spierproblemen niet herkent worden en er geen aanpassing wordt gedaan aan het voer van het paard of aan de trainingen dan bestaat de kans op spierbevangenheid.
 

 

Lees meer over de  meest voorkomende  spierproblemen bij paarden:| Meer