Wat is spierstijfheid?Zowel spring- als dressuurpaarden kunnen spierverzuring hebben

Als je bezig bent met een trainingsopbouw bij je paard kan het na sportinspanning stijve spieren hebben. Naast een goede warming up, juiste training en cooling down moeten de spieren de juiste voedingsstoffen krijgen om prestaties te kunnen leveren maar vooral ook te kunnen herstellen.

Bij spieraanmaak maar ook bij spierherstel is eiwit belangrijk. Voor het aan- en ontspannen van spieren zijn daarnaast ook energie, calcium en magnesium nodig. Spiercellen bevatten magnesium, deze spiercellen worden bij aanspanning van spieren tijdelijk gevuld met calcium. Wanneer er voldoende magnesium aanwezig is zal de spiercel zich bij ontspanning weer vullen met magnesium en de calcium uit de cel verdrijven.

Symptomen spierstijfheid bij paarden

In veel gevallen zit er voldoende calcium in de  voeding van je paard  maar zit magnesium vaak te weinig  in het rantsoen. Als je paard meer calcium en te weinig magnesium heeft, dan kan de  spiercel niet rusten en blijft de spier op spanning staan. Dit kan zich uitten in rillerige spieren, spierspanning en stressreacties.

Belangrijke elementen in rantsoen bij spierstijfheid

Mineralen en vitaminen

Vitamine E, Vitamine C, Vitamine B6 en Carnitine ondersteunen de afvoer van melkzuur. Magnesium zorgt voor beter kunnen ontspannen van de spieren. Daarnaast heeft een paard als het veel zweet behoefte aan elektrolyten. Deze  voer je naast de dagelijkse hoeveelheid mineralen en vitaminen en meng je door drinkwater.

Brokken en muesli’s zoveel mogelijk vervangen voor vetrijk voer

Voer zo weinig mogelijk suiker en zetmeel. De combinatie van te veel krachtvoer ten opzichte van de arbeid die het paard verricht wordt gezien als oorzaak van spierbevangenheid. Ook in het ruwvoer zitten suikers, daarom is het  ook verstandig om het ruwvoer te laten onderzoeken.  Kies in plaats van brokken of muesli voor een vetrijk product zoals lijnzaadolie maar wel passend bij de arbeid die je paard verricht. De spijsvertering van je paard kan vetten beter benutten dan zetmeel en suikers. Lijnzaadolie bevat behalve energie ook Omega 3-6-9

Lees meer over de  meest voorkomende  spierproblemen bij paarden:


​​​Gratis voeradvies op maat


| Meer