“No foot, no horse” is een bekend gezegde. Niet voor niets, want een gezonde hoef is van essentieel belang voor een gezond (sport)paard. Maar wat is nu een gezonde hoef? 

Gezonde hoef
Een gezonde hoef is een hoef die niet brokkelt en geen scheuren of ringen heeft. Een gezonde hoef groeit 7 tot 10 mm per maand. 

Als een paard zijn hoef neerzet, zet de hoef iets uit. Als hij de hoef optilt wordt de hoef weer iets kleiner. Dit heet het hoefmechanisme. Een goed werkend hoefmechanisme draagt bij aan een gezonde hoef omdat er bloed in en uit de hoef wordt gepompt. Een goede hoefsmid weet hoe het hoefmechanisme werkt en zal je advies kunnen geven over de hoeven van je paard. Ook zal hij, als je paard op ijzers staat, ervoor zorgen dat het hoefmechanisme zoveel mogelijk zijn werk kan doen. De hoefsmid kan daarnaast de stand van de hoeven corrigeren en problemen behandelen. 


Mineralen voor gezonde hoeven
Net als huid en haar, bestaat het hoornweefsel van een hoef uit vezelachtige eiwitten. Deze vezelachtige eiwitten worden keratine genoemd. Biotine levert een belangrijke rol bij de vorming van keratine. Onderzoek heeft aangetoond dat door het voeren van biotine de buitenwand van de hoef versterkt en hierdoor de binnenzijde beter beschermd. Ook de kroonrand, hoefballen en stralen krijgen een verbeterde conditie door het voeren van biotine. Naast biotine speelt ook zink een belangrijke rol bij de gezondheid van de hoef, het helpt bij de vorming en onderhoud van hoefhoorn. 

Alle LiquiHorse producten bevatten biotine en zink. Aan LiquiHorse Hoef is extra biotine en zinktoegevoegd. 

Hoe kun je zien of de hoeven tekort hebben aan mineralen?

  • Langzame hoefgroei
  • Schilferige hoorn
  • Dunne wanden van de hoeven
  • Zachte hoeven
  • Barsten in de hoef
    17-07-2024 14:20