Brokkelende of scheurende hoeven

“No foot, no horse” is een bekend gezegde. Niet voor niets, want een gezonde hoef is van essentieel belang voor een gezond (sport)paard.

Gezonde hoef

Maar wat is nu een gezonde hoef? Een gezonde hoef is een hoef die niet brokkelt en geen scheuren of ringen heeft. Een gezonde hoef groeit 7 tot 10 mm per maand. 

Als een paard zijn hoef neerzet, zet de hoef iets uit. Als hij de hoef optilt wordt de hoef weer iets kleiner. Dit heet het hoefmechanisme. Een goed werkend hoefmechanisme draagt bij aan een gezonde hoef omdat er bloed in en uit de hoef wordt gepompt. Een goede hoefsmid weet hoe het hoefmechanisme werkt en zal je advies kunnen geven over de hoeven van je paard. Ook zal hij, als je paard op ijzers staat, ervoor zorgen dat het hoefmechanisme zoveel mogelijk zijn werk kan doen. De hoefsmid kan daarnaast de stand van de hoeven corrigeren en problemen behandelen. 

Tips voor gezonde hoeven

Enkele tips voor de hoeven van je paard:
  • Laat je paard regelmatig nakijken door de hoefsmid, hij kan bv de stand van de hoef corrigeren of scheurtjes behandelen

  • Krab de hoeven regelmatig uit. Zo kom je kneuzingen, steentjes en andere problemen op tijd tegen.

  • Zorg voor een schone, droge stal. Dit voorkomt de vorming van bacteriën.

  • Zorg dat je paard voldoende beweging krijgt, dat zorgt voor doorbloeding in de hoef.

  • Maak droge hoeven nat met water en vet ze daarna in. Het vet houdt het vocht in de hoef.

  • Is de binnenkant van de hoef vochtig? Dan is een droge stal extra belangrijk. Vraag je dierenarts of hoefsmid om advies als je paard rotstraal heeft.

  • Zorg dat je paard voldoende mineralen binnenkrijgt via de voeding. Met name biotine en zink helpen de hoef gezond te houden. Maar ook koper en daarnaast het aminozuur methionine (uit ruw eiwit) een belangrijk element in de voeding.

Mineralen voor gezonde hoeven

Net als huid en haar, bestaat het hoornweefsel van een hoef uit vezelachtige eiwitten. Deze vezelachtige eiwitten worden keratine genoemd. Biotine levert een belangrijke rol bij de vorming van keratine. Onderzoek heeft aangetoond dat door het voeren van biotine de buitenwand van de hoef versterkt en hierdoor de binnenzijde beter beschermd. Ook de kroonrand, hoefballen en stralen krijgen een verbeterde conditie door het voeren van biotine. Naast biotine speelt ook zink een belangrijke rol bij de gezondheid van de hoef, het helpt bij de vorming en onderhoud van hoefhoorn. 
Alle LiquiHorse producten bevatten biotine en zink. Aan LiquiHorse Hoef is extra biotine en zinktoegevoegd. Lees hier meer informatie over LiquiHorse Hoef.

Hoe kun je zien of de hoeven tekort hebben aan mineralen?

  • Langzame hoefgroei

  • Schilferige hoorn

  • Dunne wanden van de hoeven

  • Zachte hoeven

  • Barsten in de hoef

Mevrouw de Jonge stuurde ons haar ervaring, zij voert haar Friese ruin Rients, LiquiHorse Hoef:

"De hoeven van mijn 18 jarige Friese ruin Rients zijn een heel stuk beter geworden sinds het gebruik van LiquiHorse Hoef. Zijn hoeven waren gescheurd en brokkelig en dat is nu zo goed als weg. De hoefsmid heeft de scheuren uitgesneden en dat is nog te zien, maar verder gaat het heel goed!! Dus een zeer tevreden klant!!" 

Niek Bulten schreef een review bij het product  LiquiHorse Hoef 1 liter

"Ik heb zeer zeker het idee dat het een positief effect heeft. Ik gebruik het nu na een hoefbevangenheid en heb het idee dat het goed mee helpt met het genezingsproces!"


Ook Marije Dijckmeester deelde haar ervaringen met LiquiHorse Hoef 5 liter in een review:

“Je moet even geduld hebben(logisch want een hoef heeft gemiddeld een jaar nodig om zich geheel te vernieuwen) maar dan heb je zeker resultaat. Wij gebruiken het nu zo'n 2 jaar en onze paarden hebben absoluut sterkere hoeven! Blij mee!!”


Heb je vragen over hoefproblemen bij je paard?  Of wil je vrijblijvend advies over de voeding van jouw paard?
Neem dan gerust contact met ons op, dit kan via 050-406 1254 of direct via het contactformulier.
 
 
    03-06-2020 09:00