Sterk en gezond veulen Krijgt uw veulen voldoende mineralen en vitaminen? Het is de fundering onder de voeding en is nodig voor vertering, beweging en ontwikkeling van botten maar ook voor de gezondheid en weerstand is het van belang. Niet alle mineralen worden via de merriemelk doorgegeven of in onvoldoende mate. In dit artikel leest u meer over de grote rol die mineralen en vitaminen hebben in het rantsoen van uw veulen. 

Eerder schreven we al over het voeren van de drachtige merrie zodat ongeboren veulen een rugzak aan mineralen en vitaminen meekrijgt. Klik hier en lees meer over de drachtige merrie.

Waarom mineralen en vitaminen voor veulen?

Mineralen en vitaminen zijn de fundering onder voeding, ook voor uw veulen. Een mineralen- en vitaminetekort of een onjuiste mineralenbalans bij uw veulen kan levenslange gevolgen hebben op de ontwikkeling en gezondheid. Mineralen en vitaminen zijn nodig voor de vertering van voedsel, het goed kunnen bewegen van het veulen en een goede botontwikkeling. Maar ook voor de weerstand en de gezondheid is het van belang uw veulen. 


De meest belangrijkste mineralen en vitaminen voor het veulen zijn:
  • Calcium 
  • Magnesium
  • Fosfor
  • Koper
  • Zink
  • Vitamine A
  • Vitamine D
De meeste veulens beginnen na een week belangstelling voor ruwvoer en gras te krijgen. De eerste paar weken zal het veulen met name moedermelk drinken. Naast energie en antistoffen bevat de moedermelk ook essentiële mineralen en vitaminen.

Niet alle mineralen en vitaminen in merriemelk!

Niet alle mineralen en vitaminen worden via de merriemelk doorgegeven. Daarom is LiquiHorse Opfok ontwikkelt voor het veulen. Calcium, magnesium en fosfor wordt via de moedermelk doorgegeven. 
Heeft de merrie LiquiHorse Fok gehad vanaf de achtste maand van de dracht? Dan heeft het veulen een rugzakje meegekregen met onder andere koper, dit is nodig omdat het mineraal koper niet in de merriemelk wordt overgedragen. Tijdens de dracht kunt u de merrie extra mineralen en vitaminen verstrekken om het veulen te voeden. 
Echter heeft het tijdens de zoogperiode van het veulen geen zin om de merrie extra te geven voor het veulen. De merriemelk bestaat namelijk altijd uit een zelfde (maximale) samenstelling, dit is genetisch vastgelegd.

Dalende voedingsstoffen in merriemelk opvangen

Na 5 of 6 weken dalen de voedingsstoffen in de merriemelk het veulen dient daarom al snel na de geboorte spelenderwijs ruwvoer en gras te krijgen aangeboden. Hierdoor komt ook het spijsverteringstelsel van het veulen in werking. Wij adviseren vanaf het moment dat het veulen interesse krijgt in ruwvoer ook LiquiHorse Opfok aan te bieden. Hierdoor wordt het moment van spenen makkelijker maar worden ook de tekorten aan energie, eiwit, mineralen en vitaminen gevoerd.    
 
Het veulen dient dagelijks een rantsoen te krijgen met voldoende:
  • Vezels: Hooi, gras en luzerne bevatten vezels. 
  • Aminozuren: Deze zitten in kwalitatief goed hooi en luzerne
  • Mineralen en vitaminen: Dit is de fundering onder de voeding en is nodig voor vertering, beweging en ontwikkeling van botten. 
Daarnaast ook voor de gezondheid en weerstand van het veulen van belang. LiquiHorse Opfok bevat deze aanvullende mineralen en vitaminen.
 
Een gespeend veulen dient meerdere, kleine, porties ruwvoer per dag te krijgen, niet alleen voor de voedingsstoffen maar ook om verveling tegen te gaan. Daarnaast is een weidegang een must niet alleen voor voldoende beweging maar ook om in de energie en eiwit behoefte van het veulen te voorzien.
 
Wij zijn ons bewust dat er per ras een andere behoefte is daarom adviseren wij u vrijblijvend op maat voor uw veulen. Bij het opstellen van voeradviezen houden wij rekening met de behoefte op basis van ras en bouw van het veulen. Stel uw vraag direct via het contactformulier of bel 050 406 1254 voor vrijblijvend advies.
Hoe voert u de merrie tijdens de zoogperiode? Klik hier voor meer informatie
 
 
    02-05-2016 17:06