Het is belangrijk om het gewicht van je paard te weten en in de gaten te houden. Dit is nodig voor bijvoorbeeld het toedienen van medicijnen, het berekenen van zijn rantsoen maar ook om te zorgen dat het paard zich goed voelt.

Schakelen met energie

Het rantsoen op maat is voor zowel voor een recreatie, als een sportpaard, van belang. Voor alle paarden geldt dat ze gevoerd dienen te worden naar training en arbeid die ze leveren. Een paard die recreatief bereden wordt heeft minder energie nodig dan een paard die actief uitkomt in de sport. Daarbij is het ook afhankelijk welke discipline het sportpaard beoefend. Dit is de reden dat wij gratis een persoonlijke voeradvies op maat verstrekken aan paardenhouders.
  • Minder arbeid betekent minder energie in het rantsoen
  • Ruwvoer blijft altijd de basis
  • Voer elke dag LiquiHorse dit zorgt voor betere benutting van ruwvoer 
  • Snel ingevallen flanken? Voer volop ruwvoer 
  • Snel vervetting? Voer ruwvoer, mineralen en vitaminen maar vrijwel geen krachtvoer. 
Voor alle paarden geldt dat u het oog van de meester bezit. Dit betekent dat u diegene bent die kan zorgen dat er geschakeld wordt.

Weet u het gewicht van uw paard?

Veel paardeneigenaren hebben geen idee wat hun paard weegt en schatten het gewicht verkeerd in. De simpelste manier om er achter te komen wat uw paard weegt is het in te laden op de vrachtwagen of trailer en over een weegbrug bij u in de buurt te rijden. Vervolgens laadt u het paard uit en rijdt u nogmaals over de weegbrug. Het verschil is het gewicht van uw paard. Er zijn ook verschillende meetlinten op de markt. Deze kunnen een goede richtlijn geven, maar zijn minder betrouwbaar dan bovenstaande methode.

Zomerrantsoen

Een fout die veel gemaakt wordt is dat paardeneigenaren het rantsoen uit de winter in de zomer voeren en men vergeet dat er ook in gras veel energie zit. Zo kan snel overgewicht ontstaan. 
Vooral bij sobere rassen is het belangrijk om dan het gewicht in de gaten te houden, lees hier het eerder verschenen artikel over het voeren van sobere rassen.
Voerdeskundige Jan van Benthem geeft vrijblijvend advies op basis van informatie over uw paard. Hierbij wordt gelet op de arbeid en trainingen die het paard beoefend en het huidige rantsoen. Vraag ook vrijblijvend advies aan, direct via het contactformulier of telefonisch 050 406 1254.

Dalende mineralengehalte in ruwvoer

Ongeacht het gewicht van uw paard is het belangrijk dat hij dagelijks de benodigde vitaminen en mineralen binnenkrijgt. De afgelopen jaren is er een dalende trend zichtbaar in de mineralen in ruwvoer, veroorzaakt door strengere bemestingsnormen in de mestwetgeving. Deze daling heeft ook betrekking op het voer van uw paard. Vaak wordt de dierlijke mest gebruikt voor bemesting van paardenweides. Hierdoor zitten er minder mineralen in het gras en ruwvoer. De voederwaarde van ruwvoer kunt u niet op zicht of reuk beoordelen. Wilt u zeker zijn van de hoeveelheid energie, eiwit, mineralen en vitaminen in uw ruwvoer, onderzoek het!

Haal meer energie uit ruwvoer!

LiquiHorse Basis bevat alle benodigde vitaminen en mineralen aanvullend op het rantsoen. Het is eenvoudig over het voer te doseren of kan door het drinkwater, handig als uw paard of pony dag en nacht buiten loopt.

Een te dik paard kunt u verantwoord laten afvallen door:
  • Beperkt aantal uren te laten grazen of in minder gevulde weides, daarnaast ruwvoer verstrekken verdeeld over de dag
  • Dagelijks LiquiHorse Basis te verstrekken
  • Voeradvies te vragen bij het voeren van andere producten
  • Meer beweging geven / meer werk laten verrichten
Bij een mager paard dient U:
  • Vast te stellen of het geen gezondheidsoorzaak betreft als: gebitsproblemen, worminfecties
  • Volop kwalitatief goed ruwvoer te verstrekken 
  • Verstrek tenminste 3 scheppen luzernestengel iedere voerbeurt voordat het ruwvoer verstrekt wordt
  • Aanvullend LiquiHorse Basis te voeren voor de mineralen en vitaminen
Wacht bij twijfel niet te lang maar neem contact op met de dierenarts om de oorzaak bij vermagering te achterhalen.

Bij het voeren van LiquiHorse is de juiste dosering van belang. Hierover kan Jan van Benthem u persoonlijk adviseren. Heeft u nog vragen over LiquiHorse of wilt u vrijblijvend voeradvies? Neem dan contact op via 050 406 1254 of via het contactformulier.
 
 
    03-05-2016 09:16