Help spierspanning bij je paard te verminderen of voorkomen Spierspanning bij je paard: op het moment dat je ziet dat je paard spierspanning opbouwt, denk je: ‘Daar gaan we weer’. Misschien merk je de signalen te laat en is je paard stijf, schrikkerig, explosief of zelfs spierbevangenheid nabij. Spierspanning bij je paard wil je het liefst voorkomen om verdere schade te voorkomen. Hoe? Lees hier tips over de juiste voeding om de spieren van jouw paard zo soepel en ontspannen mogelijk te houden. 

Het ene paard is gevoeliger en sneller gespannen dan een ander. Denken we bij spierspanning gauw aan nerveuze, gespannen paarden, ook flegmatieke paarden kunnen last hebben van spierspanning of -blokkades en daarom niet vooruit te branden zijn. 

Hoge spierspanning paard

Vaak spelen er meerdere factoren mee in het ontstaan van spierspanning bij paarden en pony’s. Bijvoorbeeld: te veel prikkels en stress tijdens een buitenrit of wedstrijd, en/of niet goed bij het paard passende huisvesting, harnachement of training. Er kunnen achterliggende lichamelijke oorzaken spelen voor spierspanning, zoals PSSM, SER of RER. Feit is: voeding speelt een belangrijke rol in het ontstaan (én in het verminderen!) van spierspanning. 

Hoe herken je spierproblemen in de rug van je paard? 

Als je op tijd de signalen opvangt van stress of spierspanning, is er kans dat je de spanning bij je paard kan verhelpen. Komt je paard stijf uit de stal? Laat je paard tekenen van ongemak zien bij het opzadelen? Duurt het even voordat hij op gang komt? Of wordt hij juist minder soepel naarmate je bezig bent met de training of wedstrijd? Het kunnen allemaal tekenen zijn dat de spieren van je paard niet optimaal functioneren. Uiteraard is deskundige begeleiding aan te raden als je spierproblemen bij je paard vermoedt. 

Spierschade bij een paard als gevolg van spierspanning

Als spierspanning of spierpijn langdurig of vaak voorkomt, kan dit (blijvende) spierschade tot gevolg hebben. Hierbij valt te denken aan spierverzuring, spieratrofie en zelfs spierbevangenheid

Welk voer geef je je paard voor soepele spieren?
Mensen die een paard hebben met PSSM, insulineresistentie, zomereczeem, overgewicht, hoefbevangenheid of gevoeligheid voor spierbevangenheid, weten dat een dieet met zo min mogelijk suikers belangrijk is voor de gezondheid van hun paard. Ook paarden zonder deze gevoeligheden hebben baat bij een rantsoen met zo min mogelijk suiker. Met het verminderen of schrappen van krachtvoer kom je al een stap in de richting van een natuurlijker en gezonder rantsoen. Krachtvoer, en zeker sportbrok, bevat vaak veel suikers en zetmeel. Deze stoffen zijn belastend voor de darmflora en de energieverbranding in de spieren. 

Soepelere spieren door verbranding op basis van vezels en vetten

Een rantsoen op basis van vezels en vetten geeft een paard langdurig energie en een schonere verbranding. Dit verkleint de kans op spierverzuring. Ons advies is om voldoende goed kwalitatief ruwvoer te voeren. Dit voorziet het paard in de vezels die het nodig heeft. Het kauwen op ruwvoer is niet alleen goed voor het mentale welzijn van het paard, maar ook voor het aanmaken van voldoende speeksel dat weer nodig is voor een goede vertering.  

Hoe weet je of je goed ruwvoer voert? Lees hier meer over ruwvoeronderzoek 

Daarnaast hebben de spieren van een paard extra mineralen en vitaminen nodig. Omdat het ruwvoer altijd te weinig mineralen en vitaminen bevat, vul je dit dagelijks aan met een compleet mineralen en vitaminemengsel. Bij voorkeur een mengsel dat afgestemd is op de speciale behoeften van jouw gevoelige paard, zoals de supplementen van LiquiHorse. Daarmee voorkom je de risico’s van een mineralen- en vitaminetekort

Supplementen voor soepele spieren bij je paard

Paarden met een gevoeligheid voor spierspanning en spierproblemen hebben hogere behoeften aan bepaalde mineralen en vitaminen, zoals bijvoorbeeld magnesium. Een paard heeft dagelijks aanvulling van magnesium nodig. Toch levert het geven van magnesium alleen vaak niet de gewenste resultaten. Dit komt omdat mineralen en vitaminen alleen goed kunnen werken als ze zich allemaal in de juiste, samenhangende verhoudingen in het lichaam van het paard bevinden. Is de verhouding zoek, dan blijft het juiste resultaat uit. Zo werkt magnesium samen met calcium en fosfor. Een paard met hoge(re) spierspanning heeft vaak ook behoefte aan extra vitamine B1 voor o.a. de vetstofwisseling in de spieren en aan vitamine E, dat samen met Selenium een gunstige werking heeft op de spierstofwisseling en de afvoer van spierafvalstoffen (melkzuur). Deze stoffen ondersteunen een stijf of gespannen paard om soepelere spieren te krijgen. 

De complete, vloeibare mineralen- en vitaminemengsels van LiquiHorse bevatten allemaal de juiste onderlinge verhoudingen. Door de vloeibare vorm worden de mineralen en vitaminen direct in het lichaam van jouw paard opgenomen en benut. Het zorgt ervoor dat de voedingsstoffen in het ruwvoer beter tot zijn recht komen. Er is altijd wel een LiquiHorse variant die bij jouw paard of pony past. 

Wat doet magnesium bij een paard? 

Magnesium ontspant en ontkrampt. Daarom is LiquiHorse Relax uitermate geschikt voor sensibele paarden die snel spierspanning of nervositeit opbouwen. Het bevat hogere gehalten aan magnesium voor soepelere spieren en minder prikkels in het zenuwstelsel. Daarnaast bevat het hogere waarden van de hierboven genoemde mineralen en vitaminen. Lees hier meer over nerveuze of gespannen paarden.

Zit er een wedstrijd aan te komen? Dan is LiquiHorse Sport de perfecte aanvulling. Je voert dit alleen vier dagen voor en vier dagen na de wedstrijd. Niet alleen het extra magnesium, ook selenium en het aminozuur Carnitine zorgt voor topprestaties en snel (spier)herstel. 

Voor veel paarden geeft een rantsoen van goed ruwvoer voldoende energie, mits dit wordt aangevuld met een compleet mineralen- en vitaminesupplement. Heeft jouw (sport)paard extra energie nodig, dan is aanvulling met LiquiHorse Energy Oil de ideale energiebron. Dit bevat lijnzaadolie en vitamine E.

Stijf of gespannen paard soepel maken

Het paard Bowlers Baby van eventing-amazone Patty Curvers bouwde regelmatig hoge spierspanning op. In 2019 raakte Bowlers Baby acuut spierbevangen. Toen Patty zocht naar een oplossing en ondersteuning, is ze LiquiHorse Relax gaan voeren. Al snel nam de spierbevangenheid af en werd de spierspanning minder. 
 
    23-06-2022 09:53