Zogende merrie is topsporter Een pasgeboren veulen vraagt veel van de merrie. Als de zogende merrie te weinig voedingsstoffen binnen krijgt zal het gaan teren op eigen reserves. Dit gaat ten koste van haar eigen conditie en uiteindelijk de kwaliteit van de melk. Er wordt in een aanzienlijk korte tijd veel van de merrie gevraagd! Een zogende merrie voert topsport uit!

Merriemelk

Als het veulen eenmaal geboren is, is merriemelk de belangrijkste voedselbron.  De eerste 3 maanden van de lactatie produceert de merrie veel melk per dag. Vooral de tweede en derde maand worden er grotere hoeveelheden geproduceerd.

Energiebehoefte zogende merrie

Energiebehoefte (EWpa) verdubbeld al tijdens de dracht. De melkgevende merrie heeft nog eens 1/3 meer EWpa nodig per dag t.o.v. de laatste maand van de dracht.De energiebehoefte zal pas afnemen nadat het veulen niet meer drinkt bij de merrie. Vanaf 8e de maand van de dracht moet de ruwvoergift langzaam opgevoerd worden om onder andere aan de energiebehoefte te voldoen. Bij alle veranderingen in het rantsoen is het raadzaam om het op- of afbouwen geleidelijk te doen.

Verdubbeling eiwitbehoefte lacterende merrie

De eiwitbehoefte (VREp) voor de merrie verdubbeld vanaf de laatste maand van de dracht. De eerste 3 maanden van de lactatieperiode blijft de vraag naar eiwit hoog. Kwalitatief goed ruwvoer, hoog biologisch beschikbaar eiwit zoals luzerne, lijnzaadolie voor extra goed beschikbare energie en het voeren van de mineralen en vitaminen van LiquiHorse Fok zorgen dat ze voldoende energie en eiwit uit het voer vrij kan maken en binnenkrijgt.
 

Fosfor, Koper, Zink en Magnesium tijdens lactatieperiode

Kalium, Fosfor, Calcium, Koper, Zink en Magnesium zijn de mineralen- en sporenelementen die vanaf de 11e maand van de dracht t/m de derde maand van de lactatieperiode verhoogd aangeboden dienen te worden. Zink zorgt o.a. voor een goede weerstand van de merrie. Magnesium, Fosfor en Koper spelen een belangrijke rol in de stofwisseling. Kalium en Calcium worden vrijgemaakt uit het kwalitatief goede ruwvoer door goede mineralen en vitaminenvoorziening. Wilt u op maat voeren? Dan is het advies om een ruwvoeranalyse te doen. Ruwvoer is de basis in het rantsoen en LiquiHorse Fok zorgt voor de aanvulling van de basis mineralen voor de lacterende merrie.

Natrium en Chloor voor lacterende merrie

De vraag naar Natrium en Chloor verhoogd ook tijdens de lactatie. Deze twee mineralen zijn van belang bij de voeropname. Een tekort kan leiden tot een verminderde eetlust en verminderde melkproductie. Zorg daarom dat de merrie een zoutliksteen tot beschikking heeft, hierin zitten Natrium en Chloor.

Veulen voorzien van mineralen en vitaminen
Vergeet niet om het veulen ook van mineralen en vitaminen te voorzien . Het veulen heeft weer een andere behoefte dan de merrie. Daarnaast worden sommige mineralen en vitaminen niet of onvoldoende doorgegeven door de merrie aan het veulen. Hiervan is Koper een voorbeeld, dit wordt niet via de merriemelk doorgegeven. LiquiHorse Opfok is speciaal voor veulens.

Voeradvies lacterende merrie

Voer een zogende merrie van 600kg, dagelijks tenminste 12 kg DS kwalitatief goed ruwvoer, 90 ml LiquiHorse Fok en LiquiHorse Energy Oil. Zorg daarnaast altijd voor voldoende drinkwater. Verstrek het veulen dagelijks LiquiHorse Opfok zodra deze veulenbrok begint te eten.


LiquiHorse bestaat uit alle mineralen en vitaminen die een paard dagelijks nodig heeft. De LiquiHorse samenstelling is gebaseerd op een ruime gift van kwalitatief goed ruwvoer en minimaal tot geen krachtvoer.

Bij de berekening van de voederbehoeften hebben wij gebruik gemaakt van:
CVB Tabellenboek Voeding Paarden en Pony's ; Voederbehoeften en waardering van voedermiddelen, CVB-reeks nr:51, september 2013
    09-05-2022 11:45