Help je nerveuze paard ontspannen met voeding

Het rijden of trainen met een paard dat gauw gespannen, schrikkerig, kijkerig of heet wordt, is onprettig en gevaarlijk voor paard en ruiter. Veelvuldige of langdurige spanning is bovendien schadelijk voor de gezondheid van je paard. Lees hier hoe voeding, en in het bijzonder magnesium, kan helpen bij meer ontspanning.

Sommige paarden zijn temperamentvoller of stressgevoeliger dan anderen. Het karakter van een paard is niet te veranderen maar je kan wel een deel van de spanning en het temperament verminderen door de juiste voeding.

Paard teveel energie

Een paard is een echte ruwvoereter. Het liefst knabbelt en scharrelt een paard 24 uur per dag rond. In de huidige manier van paarden houden krijgt een paard vaak niet genoeg (vrije) beweging maar wel (veel) krachtvoer, zoals brok, muesli en granen. Krachtvoer bevat vaak snelle energiebronnen zoals suiker en zetmeel. Deze zorgen voor een snelle, maar korte energie-explosie.

Uit onderzoek blijkt dat een paard in de meeste gevallen genoeg heeft aan een basisrantsoen van kwalitatief goed ruwvoer (vezels) en dagelijkse aanvulling van de benodigde mineralen en vitaminen.

Heeft je paard extra energie nodig? Voer dan luzerne aangevuld met lijnolie/lijnzaadolie. Luzerne bevat een hoge ruwe celstof, hoogwaardig eiwit en geeft energie. Vezels (uit ruwvoer) en vetten (uit plantaardige olie) voorzien het paard van een continue energiestroom, waarmee hij langdurig en ontspannen kan presteren. Kracht zonder explosie! Een bijkomend voordeel is dat vetten een nerveus paard dat gevoelig is voor vermagering, beter op gewicht houden.

Meer weten? Stem de benodigde hoeveelheid af door ruwvoer te laten onderzoeken en een rantsoenberekening te laten doen. Laat je adviseren door voedingsdeskundige Jan van Benthem.

Supplement voor gespannen paarden

Met een dagelijkse dosering LiquiHorse voorzie je altijd in de mineralen- en vitaminebehoefte van je  paard en voorkom je structurele tekorten. Doordat de LiquiHorse mineralen en vitaminen in hun natuurlijke vorm zijn opgelost in water, is de opneembaarheid zeer hoog en wordt de langzaam verteerbare energie en het eiwit uit het ruwvoer beter benut. Je kan dus meer met minder.

Voor spanningsgevoelige paarden is er LiquiHorse Relax. Dit bevat - naast de dagelijkse benodigde mineralen en vitaminen - extra magnesium dat bijna 100% opneembaar is. Magnesium in droge vorm (zoals in poeders of krachtvoer) is vaak slechts voor 15% opneembaar.

 

Esther
 
 

Sinds het gebruik van LiquiHorse Relax merken wij zoveel verschil met ons paard. Hij maakt zich op wedstrijd altijd erg druk. Sinds we de Relax gebruiken merken gewoon dat hij ook echt een stuk relaxter is. Hetzelfde geld voor de LiquiHorse Energy. Ook deze gebruiken we, maar voor een ander paard. Het is mooi om te zien hoe deze producten een fijne uitwerking hebben op de paarden. Daarnaast vinden ze het ook nog heel lekker.

Waarom is magnesium zo belangrijk voor nerveuze paarden?

Magnesium is een mineraal dat een paard of pony dagelijks nodig heeft voor spieronderhoud en botopbouw. Ook speelt het een rol bij de overdracht van prikkels in het zenuwstelsel. Veel paarden hebben magnesiumtekorten. Een tekort uit zich o.a. in nervositeit, stress en spierrillingen. Een paard kan magnesium niet opslaan in zijn lichaam en heeft het dagelijks nodig vanuit het rantsoen. Daarom hebben sommige paarden, zoals nerveuze of sensibele paarden, baat bij de extra magnesium in LiquiHorse Relax. Dit zorgt voor het beter ontspannen van de spieren en een betere prikkeloverdracht.

Paard gespannen op wedstrijd

Zo frustrerend als het rijden thuis goed lukt en op wedstrijden niet! Ook daarbij helpt de dagelijkse dosering LiquiHorse Relax. Het verdooft niet en maakt het paard niet sloom. Wel gaat het scherpe randje eraf waardoor het paard meer aandacht heeft voor de ruiter. Als het paard beter te bewerken is, zorgt dat ook voor een minder gespannen ruiter. Een positieve spiraal! LiquiHorse is dopingvrij.

Bij zware inspanning waarbij veel energie nodig is, kan je het rantsoen vetrijker maken met LiquiHorse Energy Oil.

Diverse wedstrijdruiters gingen je voor. Hun ervaringen zijn dat paarden dankzij de supplementen van LiquiHorse:

  •  fitter ogen

  •  sneller stress laten afvloeien

  •  soepeler in de spieren zijn

  •  beter rijden en rustiger zijn maar wel hun temperament behouden

  •  meer gericht zijn op de ruiter

 
De LiquiHorse producten zijn direct via de webshop te bestellen. Heb je vragen of wil je een gratis, vrijblijvend voeradvies op maat? Neem dan contact op via 050 406 1254 of via het contactformulier.

    25-06-2020 15:04