De voerbehoefte van een  paard verandert naarmate hij ouder wordt. Dit komt doordat de vertering van het voedsel minder goed werkt.
Door de slechtere vertering zal je oudere paard te weinig vezels, energie, eiwit, mineralen en vitaminen uit het voer kunnen halen. Het is daarom extra van belang om oudere paarden te voorzien van voedingsstoffen die het goed kan opnemen, gebruiken en verteren. Daarmee voorkom je problemen voor zoals gewichtsverlies, spierblessures en darmklachten.

Waar moet je op letten bij een ouder paard?

De conditie van je seniorpaard kan vrij snel achteruitgaan als hij niet de benodigde voedingsstoffen krijgt. Een paard zal eerst zijn spierreserves aanspreken, mineralen uit zijn eigen lichaam onttrekken en het laagje vet onder de huid verbruiken. Voordat jij het merkt, is je seniorpaard vaak al door de grootste reserves en spieren heen. Hou je paard dus goed in de gaten aan de hand van een conditiebeoordeling. Daarbij kun je voelen of er nog een vetlaagje onder de huid zit en hoe de conditie van de bespiering is.

Een ouder paard voeren is maatwerk! Vraag direct een gratis voeradvies op maat aan

Het gebit bepaalt het voer van je oudere paard

Hoe je het rantsoen inricht, is afhankelijk van de gezondheid van je paard. Het gebit speelt daarbij een belangrijke rol. Laat het gebit regelmatig controleren door een paardengebitsdeskundige.

Heeft je oudere paard nog een goed gebit? Voer hem dan voldoende ruwvoer. Kan je seniorpaard  het lange hooi niet meer verwerken vanwege slechte kauwkracht en het gebit, dan kan je hooiproppen in de stal vinden. Er bestaat ook het gevaar van slokdarmverstopping. Als je paard hooi echt niet meer kan kauwen en het risico op slokdarmverstopping te groot wordt, moet er worden gekeken naar een ruwvoervervanger. Dit kunnen dan eerst gehakselde grasmixen zijn en pas in een later stadium in water geweekte (ruw)voedermiddelen. Probeer hem wel zo lang mogelijk ruwvoer te voeren omdat hij door het kauwen speeksel aanmaakt. Dit is goed voor de spijsvertering en tevens ‘glijdt’ hiervoor het voer beter door de slokdarm.

Laat je adviseren door een voeradviseur gespecialiseerd in het berekenen van voer voor paarden.

Mineralen en vitaminen voor een ouder paard

Ieder paard - of het nou jong of oud is - heeft dagelijks mineralen en vitaminen nodig {basis link}. Mineralen en vitaminen zitten niet of onvoldoende in het ruwvoer en kunnen in de praktijk niet voldoende worden bijgevoerd met krachtvoer. De vloeibare mineralen en vitaminen van LiquiHorse {shop link} worden makkelijk opgenomen door de darmwand omdat de mineralen en vitaminen al in oplossing zijn. De LiquiHorse producten kun je doseren over ruwvoer zoals een grasmix, timothee of luzerne (zonder toegevoegde suiker), Door je paard te voorzien van een goede mineralen- en vitaminebalans kan hij zijn voeding verteren en zal hij de voedingsstoffen beter opnemen.

Oudere paarden hebben een grotere behoefte aan de onderstaande elementen:
  • Fosfor
  • Zink
  • Selenium
  • Vitamine A
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Vitamine B
  • Vitamine K
Deze elementen zitten in alle vloeibare mineralen- en vitaminemixen van LiquiHorse.

Vetten voor een ouder paard

Als je oudere paard minder ruwvoer opneemt, zal hij hier ook minder energie uit kunnen halen. Vetten zijn een goede vervangende oplossing omdat ze energierijk zijn en weinig kans geven op problemen bij de vertering. Wel moeten vetten geleidelijk opgebouwd worden in het rantsoen van je oudere paard. Vetrijk voer zoals LiquiHorse Energy Oil bevat veel energie. Dit heeft je paard nodig om te bewegen, zich warm te houden en het voer te kunnen verteren.

Suikers en zetmeel oudere paarden

Een ouder paard dient zo weinig mogelijk suikers en zetmeel te krijgen. Zeker als jouw paard gevoelig is voor hoefbevangenheid, PPID heeft of insulineresistent is. De elementen die normaal in de vorm van krachtvoer of muesli gevoerd worden, kan je vervangen door lijnzaadolie, eiwitrijk voer (luzerne en timothee) en vloeibare mineralen en vitaminen. 

Een ouder paard in het najaar of de winter

Oudere paarden reageren sterker op seizoenswisselingen. Vermagering bij seniorpaarden speelt in de winter en het najaar een grotere rol omdat oudere paarden verse gras beter kunnen opnemen dan hooi. Zorg dus dat er altijd voldoende ruwvoer is of een vervanger hiervoor. Door timothee of luzerne (zonder toegevoegde suikers) naast fijn hooi te voeren geef je een hoge kwaliteit essentiële aminozuren. Je paard heeft baat bij (ruw)voer waarmee de darmwerking zoveel mogelijk moet werken. Dit zorgt namelijk voor lichaamswarmte.

Ouder paard met slechte vacht of slechte hoeven

Heeft je oudere paard een slechte vacht of slechte hoeven? Dan heeft je paard van bepaalde mineralen en vitaminen extra nodig. Met LiquiHorse Vacht of LiquiHorse Hoef ondersteun je het paard met elementen die nodig zijn voor het beter verharen en sterkere hoeven.

Geef een mineralen- en vitaminesupplement dat aansluit op de leeftijd en situatie van jouw oudere paard. Je kunt gratis laten doorrekenen door Jan van Benthem, voerspecialist van LiquiHorse. 

Wil jij ook voor je oudere paard een voeradvies op maat? Neem voor vrijblijvend voeradvies contact op via het contactformulier of per telefoon 0504061254

Mocht uit bloed- of ruwvoeronderzoek blijken dat het nodig is om een LiquiHorse samenstelling op maat te maken voor jouw seniorpaard, dan is dit in overleg mogelijk.
 
    14-12-2020 15:11