Voeren drachtige merrie Heb je een drachtige merrie? Houd dan rekening met de energie, eiwit, mineralen en vitaminen behoefte van de merrie.
  Verwacht je de geboorte van het veulen binnen nu en 5 maanden? Dan heeft de merrie meer energie, eiwit en mineralen en vitaminen nodig. Dit is nodig om het veulen voldoende te kunnen voeden.

Voorkom overgewicht merrie

De eerste maanden van de dracht heeft de merrie geen extra energie en eiwit nodig. Voer de drachtige merrie in de eerste maanden normaal. Stem het rantsoen af op de arbeid die ze verricht. Voorzie de drachtige merrie van goed en voldoende ruwvoer, LiquiHorse Basis, grove luzerne en lijnzaadolie. Als de merrie 7 maanden drachtig is dient het rantsoen herzien te worden.

Drachtige merrie voeren

Vanaf de achtste maand van de dracht zal de merrie meer energie, eiwit, mineralen en vitaminen moeten krijgen. De balans tussen calcium, koper en magnesium, ook wel botmineralen genoemd, is belangrijk bij het samenstellen van een rantsoen voor merrie en veulen. Energie, eiwit en een aantal mineralen en vitaminen voer je voor een deel al door het geven van kwalitatief goed hooi, luzerne en lijnzaadolie. Luzerne heeft een hoog biologisch beschikbaar eiwit. Lijnzaadolie heeft een zeer hoge energiewaarde, 3 x zoveel als een basisbrok. Niet alle lijnzaadolie bevat zoveel energie (EWpa), hier dien je op te letten bij aanschaf. Om overgewicht te voorkomen dien je zetmeel en suikers (krachtvoer) zoveel mogelijk te vervangen door extra vezels (ruwvoer) en vet. Echter met hooi, grove luzerne en lijnzaadolie geef je nog niet voldoende mineralen en vitaminen.

Wij adviseren je dan ook naast meerdere porties per dag goed ruwvoer, dagelijks te voeren: Met de aanvulling van LiquiHorse Fok heb je de fundering onder de voeding en voer je samen met het ruwvoer, lijnzaadolie en GreenHorse luzerne stengel de merrie voldoende voor haar en haar veulen. LiquiHorse mineralen en vitaminen mixen zijn samengesteld om te voorzien in de mineralen en vitaminen die een paard nodig heeft in aanvulling op een rantsoen met goed ruwvoer en weinig of het liefst geen krachtvoer



Wil je een advies op maat voor je drachtige merrie? Wij kunnen geheel vrijblijvend een rantsoenberekening voor je uitvoeren. Neem online contact op met voerspecialist Jan van Benthem of bel 050 406 1254

Insulineresistentie

Teveel suikers voeren aan de merrie kan zorgen dat er insulineresistentie ontwikkelt wordt. Door een andere hormoonbalans kan bij een drachtige merrie insulineresistentie ontstaan of verergeren als er geen aanpassing aan het rantsoen wordt gedaan. Bij een drachtige merrie is het mogelijk dat extreme insulineresistentie negatieve gevolgen heeft voor de botstofwisseling van het veulen. Daarnaast wordt bij de merrie de kans op hoefbevangenheid verhoogt en wordt overgewicht wellicht een probleem. Teveel suikers in het rantsoen, daarmee een andere glucose en insulinehuishouding kan nadelige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het veulen. De kans op insulineresistentie wordt verminderd door extra magnesium te voeren. Extra magnesium zit in de LiquiHorse Fok

Magnesium verbetert insulinegevoeligheid

Via de merrie krijgt het veulen tijdens de dracht mineralen, voer daarom je merrie dagelijks LiquHorse Fok. Met dit extra mineralen rugzakje heeft het veulen de beschikking om bijvoorbeeld (natuurlijk) ontstane schade aan het kraakbeen te kunnen repareren. Echter spelen bij het ontstaan van schade aan het kraakbeen ook andere factoren een rol zoals erfelijkheid. LiquiHorse Fok bevat de dagelijks (extra) mineralen en vitaminen o.a. extra magnesium, zink, koper en selenium. LiquiHorse producten bevatten geen toegevoegde suikers en zetmeel en zijn een aanvulling op goed ruwvoer.
 

Eiwitbehoefte drachtige merrie

De eiwitbehoefte (VREp) voor de merrie verdubbeld de laatste maanden van de dracht. Ook de eerste 3 maanden van de lactatieperiode blijft de vraag naar eiwit hoog. Kwalitatief goed ruwvoer (meten=weten) en grove luzerne stengel en het voeren van LiquiHorse Fok zorgen dat ze voldoende energie en eiwit beschikbaar heeft.

Kortom vanaf de achtste maand van de dracht tot de vijfde maand van de lactatieperiode dien je  de merrie van extra energie, eiwit, mineralen en vitaminen te voorzien.
 
Voer je drachtige merrie op maat en zorg daarmee voor een:
  • goede lichamelijke conditie 
  • een vlotte geboorte 
  • een sterk veulen
  • vlot afkomen van de nageboorte
Heb je nog vragen over het voeren van je drachtige merrie of wellicht heb je andere vragen over het voeren van je paard. Neem dan vrijblijvend contact op via het online formulier of bel 050 406 1254.

 
    19-11-2019 16:22