Waarom je luzerne zou moeten voeren

Waarom luzerne

Luzerne heeft een grove structuur waardoor uw paard goed moet kauwen. Goed voor de aanmaak van speeksel. Maar het heeft nog een voordeel namelijk luzerne zorgt, gemengd door muesli of brokken, dat er beter gekauwd wordt op het krachtvoer. Maar ook vloeibare producten zoals LiquiHorse kunnen zeer goed met luzerne gevoerd worden.

Waarom is speeksel paard belangrijk

Een paard kan zelf geen speeksel aanmaken, alleen door structuurrijk voer te geven. Een hoge kauwfrequentie is gewenst voor paarden om te zorgen voor een goede vertering. Hoe meer een paard kauwt hoe meer speeksel er geproduceerd wordt. Speeksel zorgt dat het maagzuur geneutraliseerd wordt en daarmee het voer beter verteerd. Teveel maagzuur vergroot de kans op maagzweren. Door dagelijks enkele scheppen GreenHorse te verstrekken wordt het kauwen bevordert en speeksel geproduceerd.

Hoe verzuurd de maag? Krachtvoer zonder structuur

Omdat de maag van een paard maar klein is dient het niet teveel voer in een keer te krijgen. Door teveel krachtvoer in een voerbeurt te geven, zonder structuur, eten veel paarden snel de voerbak leeg. Mede daardoor kan de maag verzuren. Speeksel van een paard bevat veel natriumbicarbonaat wat ervoor zorgt dat maagzuur neutraliseert. Door structuurrijke luzerne toe te voegen aan het krachtvoer wordt er meer speeksel aangemaakt.

Maagzweer: maagzuur de boosdoener

Maagzweren komen (ongemerkt) bij veel paarden voor. Deze zweren ontstaan doordat de pH waarde in de maag te laag is en het zuur de gevoelig wand aantast. De pH in een maag wordt op peil gehouden door voldoende ruwvoer aan te bieden waarop een paard goed moet kauwen zodat er speeksel wordt aangemaakt.
 

Verstopping slokdarm

Door binnen korte tijd veel voer te geven waarop een paard weinig  kauwt bestaat de kans op slokdarmverstopping. Er wordt te weinig speeksel aangemaakt waardoor een droge prop voer in de slokdarm komt. Door grove luzerne toe te voegen wordt het krachtvoer beter gekauwd en is het voer fijner en glijdt het, gemengd met speeksel, beter door de slokdarm. Daarom is het raadzaam om muesli of brokken te mengen met grove luzerne. Niet alleen voordeel voor de aanmaak van speeksel maar ook dat er minder snel een prop ontstaat in de slokdarm.

Structuurrijk voer: GreenHorse

GreenHorse bestaat uit gedroogde luzerne stengel. Het product heeft een hoge structuurwaarde. GreenHorse is extra geschoond. GreenHorse is een puur natuurlijk product en bevat geen toevoegingsmiddelen zoals suikers. Daardoor is GreenHorse met zijn grove structuur zeer geschikt voor paarden.

GreenHorseGreenHorse luzerne stengel

  • is extra geschoond
  • heeft een hoge structuurwaarde
  • zorgt voor goede speekselvorming
  • laag suikergehalte
  • plusminus 10% eiwit 
GreenHorse is vanaf 6 balen te bestellen in de LiquiHorse webshop. Klik hier om de prijzen en informatie over GreenHorse te bekijken.
 
 Goed voerplan voor je paard
    15-07-2016 22:03