Snelle en langzame energie voor jouw paard Energiek begint jouw paard aan zijn proef, maar tegen het eind van de proef lijkt hij de man met de hamer tegen te komen. Zijn energie is op! Dit veel voorkomende probleem heeft te maken met de energiebronnen in het voer van jouw paard, zogenaamde snelle en langzame energiebronnen.

Snelle energie paardenvoer

Als je de ingrediëntenlijst van jouw paardenvoer onder de loep neemt tref je diverse energiebronnen aan. Suiker en zetmeel zijn koolhydraten die als glucose in het paardenlichaam worden opgenomen. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel, waardoor insuline vrijkomt. Insuline zorgt dat de glucose uit het bloed naar het lichaam - de spieren bijvoorbeeld - kunnen worden vervoerd. Hier wordt de glucose omgezet in energie. Suiker en zetmeel worden verteerd in de dunne darm, waar de energie die hieruit vrijkomt snel in het lichaam terecht komt. Snelle energiebronnen als suiker en zetmeel zorgen dan ook voor een snelle, maar korte energie-explosie.

Langzame energie paardenvoer

En dan heb je nog de energiebronnen vezels en vetten, de zogenaamde langzame energiebronnen. Vezels worden door bacteriën in de dikke darm verteerd. Hierdoor ontstaan vluchtige vetzuren, die in de dikke en blinde darm worden omgezet in energie of vet. Vezels verteren langzaam en geven hiermee een langdurige, continue energiestroom aan het paard af, waar hij gedurende een langere periode op kan teren. Vetten zijn zeer calorierijk en leveren veel energie. Ze worden in de dunne darm omgezet naar glycerol en komen dan in het bloed terecht. 
 
 
 

Explosieve prestaties

Wat gebeurt er nu als een paard dat explosief moet knallen, zoals in de eventing, draf- en rensport of in de hogere dressuur of springsport, hoofdzakelijk vezels en vetten als energiebron krijgt voorgeschoteld? Dan heeft hij onvoldoende snelle energie om zijn zware werk naar behoren te kunnen doen. Voor paarden die kortdurende explosieve prestaties moeten leveren adviseren wij kwalitatief goed ruwvoer, luzerne en/of een granenmix dat snelle energie levert én LiquiHorse Energy Oil in combinatie met LiquiHorse Sport voor de goede vetzuurtransporten en afvoer van afvalstoffen.

Langdurige energie

We gaan even terug naar het paard dat aan het einde van de eerste of misschien pas tijdens de tweede proef regelmatig geklopt wordt door de man met de hamer. De kans is groot dat zijn rantsoen te veel snelle energie bevat. Deze leveren hem alle energie die hij nodig heeft om een energieke start te maken, maar zijn te snel opgebrand. Dit paard is gebaat bij langdurige energie. Daarvoor ga je eerst terug naar de basis; een goede mineralen- en vitaminenbalans. Met LiquiHorse Basis geef je je paard alle mineralen en vitaminen die hij dagelijks nodig heeft. Bovendien haalt hij meer voedingstoffen uit het aangeboden ruwvoer en verbetert de vertering.

Ben je actief in duursporten, zoals endurance of eventing? Onterecht wordt gedacht dat paarden die langdurig moeten presteren per se krachtvoer nodig hebben. Uit ervaring weten wij dat een paard succesvol een samengestelde menwedstrijd of eventingwedstrijd kan lopen zonder krachtvoer, mits zijn rantsoen wordt ingericht met goede vetten, voldoende vitaminen, mineralen en kwaliteitsruwvoer. Vul daarvoor de LiquiHorse Basis en het ruwvoer aan met LiquiHorse Energy Oil. Dit levert de benodigde langdurige energie zonder dat je paard er heet van wordt. Alles wat jouw paard nodig heeft om zich langdurig van zijn beste kant te laten zien. 
 
    03-10-2017 14:33